1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS: "O GEÇERLİ OLDUĞU SÜRECE MASAYA DÖNMEM!"
ANASTASİADİS: "O GEÇERLİ OLDUĞU SÜRECE MASAYA DÖNMEM!"

ANASTASİADİS: "O GEÇERLİ OLDUĞU SÜRECE MASAYA DÖNMEM!"

ANASTASİADİS: "O GEÇERLİ OLDUĞU SÜRECE MASAYA DÖNMEM!"

A+A-

Rum tarafının, NAVTEX geçerli olduğu sürece Kıbrıs sorununa ilişkin müzakere masasına dönmesinin söz konusu olmadığı belirtildi.

Filelelftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Rum Yönetimi eski Başkanları ve Dışişleri Bakanları ile dün gerçekleştirdiği ayrı ayrı görüşmelerde hakim olan görüşün bu yönde olduğunu yazdı.

Haberi “Türk Meydan Okumalarına İlişkin Girişim ve Faaliyet” başlıklı haberinde Anastasiadis’in, görüşmelerine yer verdi.

Habere göre Anastasiadis ilk önce Rum Yönetimi eski Başkanları Dimitris Hristofyas ve Yorgos Vasiliu, daha sonra ise eski Dışişleri Bakanları Erato Kozaku Markulli, Markos Kiprianu, Nikos Rolandi ve Yorgos Yakovu ile bir araya geldi.

Anastasiadis dün ayrıca müzakere grubu ve Jeostratejik Araştırmalar Konseyi’ni de kabul etti.

Anastasiadis’in Pazartesi günü ise, Güney Kıbrıs’taki yabancı elçileri bilgilendireceğini yazan gazete benzer faaliyetlerin, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesine yönelik de yapılacağını belirtti.

Gazete buna eş zamanlı olarak yurt dışındaki Rum Büyükelçilere de, görev yaptıkları ülkelerin hükümetlerini Türk “meydan okumaları” konusunda bilgilendirmesi talimatının verildiğini yazdı.

Habere göre BM ve AB gibi uluslararası örgütlere yönelik girişim ve bilgilendirmenin de yapılmakta olduğu belirtildi.

Tüm bu konuların pazartesi günü Anastasiadis başkanlığında toplanacak olan Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nde ele alınacağını belirten gazete toplantının gündeminde, Kıbrıs sorununun yanı sıra ipotekli malların satışı yasası ve geniş kabul gören bir hükümet oluşturulması önerisinin de bulunduğunu yazdı.

Gazete bir hükümet kaynağına dayanarak Anastasiadis’in dün gerçekleştirdiği temaslar çerçevesinde çeşitli görüşleri kaydettiğini ve bunların inceleneceğini de belirtti

Alithia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığındaki Siyasi Parti Başkanları Konseyi toplantısının pazartesi günü saat 09:00’da yapılacağını yazdı.

İlgili haberi “Bütün Gün Brainstorming” başlığıyla veren gazete, pazartesi günü yapılacak olan Siyasi Parti Başkanları Konseyi toplantısında Türkiye’nin NAVTEX yayımlamasının ardından Kıbrıs sorunu ve müzakerelerdeki çıkmazın ele alınacağını belirtti.

Haberde göre Siyasi Parti Başkanları Konseyi, BM Genel Sekreteri Espen Barth Eide’nin Ada’ya gelecek olmasından dolayı tüm gelişmeleri de ele alacak.

Simerini gazetesi iyi haber alan kaynağa dayanarak Rum Yönetimi’nin, Türkiye’ye karşı hukuki önlemlerin alınmasının incelenmesi konusunda Hukuk Dairesi ile sürekli temas halinde olduğunu yazdı.

Gazete Rum Yönetimi’nin, Ankara’nın bir bedele sahip olması için diplomatik atak ve tedbirleri ileriye götürmek istediğini belirtti.

HRİSTOFYAS

Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Rum tarafının Kıbrıs sorunundaki iradesi ve tutarlılığı konusunda BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin ikna edilmesi, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile birlikte Türkiye’ye NAVTEX’i geri çekmesi için baskı yapılması gerektiğini ifade etti.

Fileleftheros gazetesine göre Hristofyas açıklamasında görüşlerini Anastasiadis’e aktardıklarını, kendi görüşünün, Rum tarafının, iç cephedeki tepkilerden bağımsız olarak görüş birliklerine geri dönmesi, görüş birliklerini desteklemesi ve bugüne kadar üzerinde anlaşmaya varılanlara ilişkin olarak tutarlı olduğunu BM Genel Sekreterine net bir şekilde ortaya koyması gerektiği olduğunu söyledi.

Hristofyas açıklamasında ayrıca Kıbrıs sorununun nihai çözümüne kadar müzakerelerin sürdürülmesinin mümkün olduğu yönündeki açıklamanın da doğru olduğunu belirtti.

Alithia gazetesine göre Hristofyas açıklamasında ayrıca “çözüm için, Türkiye ve Türkiye’nin oyununu oynayan Eroğlu’nun değil, kendilerinin tutuştuğunu” savundu.

PARTİLERİN ELEŞTİRİLERİ DEVAM EDİYOR

Fileleftheros gazetesi, Rum partilerin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde olanlar konusunda hükümete yönelik eleştirilerine devam ettiğini yazdı.

Habere göre DİKO yaptığı açıklamada Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in doğal gaza ilişkin fiyasko açıklamasının ardından hükümeti karışıklık ve çaresizliğin esir aldığını belirtti.

DİKO açıklamasında ayrıca Dışişleri Bakanı Kasulidis’in, “açıklamayla onu çıkmaza soktuğumuz için Türkiye’nin NAVTEX’i yinelediğini” iddia etme noktasına geldiğini de ifade etti .

EVRO.KO partisi şu anda istenilen şeyin, müzakerelerin yeniden başlaması formülü değil, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisindeki Türk enerji planlarını iptal etmek olduğunu belirtti.

Rum Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında Anastasiadis ve hükümetin Kıbrıs sorunundaki çöküş politikasının ülkeyi tehlikeye soktuğunu ifade etti.

Rum Yönetimi’nin tepkisinin, müzakerelere katılımın askıya alınmasıyla sınırlı kalmaması gerektiğini ifade eden Vatandaşlar İttifakı, Güney Kıbrıs’a ve vatandaşlarına hizmet edecek doğal gaz konusunda yeni olgular yaratılması gerektiğini de söyledi.

Çevreciler ve Ekologlar Hareketi de açıklamasında Hristofyas’ın görüş birlikleri “çorbasının yeniden ısıtılmasıyla” Kıbrıs sorununun göğüslenemeyeceğini belirtti ve strateji değişikliğinden bahsetti. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.