1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS SERT ÇIKTI: ''BU BİR ŞANTAJ''
ANASTASİADİS SERT ÇIKTI: ''BU BİR ŞANTAJ''

ANASTASİADİS SERT ÇIKTI: ''BU BİR ŞANTAJ''

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Kıbrıs Özel Temsilcisi Aleksander Downer’la görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’ten, Downer’ın Ada’da olacağı 4 gün içerisinde aralarındaki çıkmazı aşmaları ve ilk görü

A+A-

ANASTASİADİS: “BAZILARININ MURAD ETTİKLERİ BU ŞEKİLDE GERÇEKLEŞEBİLECEK DİYE, NERDEN GELİRSE GELSİN, ŞANTAJ VE TAKVİM KABUL EDİLEMEZ”

AKEL: “NE BM’DEN NE DE TÜRK TARAFINDAN ÜLTİMATOM KABUL ETMEYİZ”

DİKO: “DOWNER, BM DANIŞMANI OLARAK İFLAS ETMİŞ, HER TÜRLÜ TARAFSIZLIK, GÜVENİLİRLİK VE İTİBARINI KAYBETMİŞTİR”

EDEK: “GENEL SEKRETER’İN, 2004’TE OLANLARDAN SONRA TAKVİM KABUL ETMEYECEĞİMİZİ BİLMESİ GEREKİRDİ”

EKOLOGLAR: “GENEL SEKRETER’İN ÜLTİMATOMU, GENEL SEKRETER’İN VE TEMSİLCİLERİNİN NİYETLERİYLE İLGİLİ CİDDİ SORU İŞARETLERİ YARATIYOR”

LİLLİKAS: “GENEL SEKRETER’İN BM ÜYESİ BİR DEVLETE ŞANTAJCI ÜSLUPLA BASKI YAPMA YETKİSİ YOKTUR”

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Kıbrıs Özel Temsilcisi Aleksander Downer’la görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı  Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’ten, Downer’ın Ada’da olacağı 4 gün içerisinde aralarındaki çıkmazı aşmaları ve ilk görüşme tarihlerini belirlemeleri çağrısı, Rum tarafında “ültimatom” olarak algılandı ve tepkiyle karşılandı.

Ana haber bülteninin tamamına yakınını tepki açıklamalarına ayıran Rum radyosu, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in çok sert ve suçlayıcı üslup kullanarak “Nereden gelirse gelsin şantaj ve takvim kabul etmeyiz” dediğini duyurdu.

Rum Yönetimi Başkanı şahsının ve hükümetinin “Kıbrıs Helenizm’inin varlığını, Kıbrıslı Türklerin haklarını da görmezden gelmeden güvence altına alacak bir çözüm bulmak için yorulmaksızın çalışmayı arzuladığını” savundu.

Anastasiadis BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından ortaya konulan takvimi kastederek “Bazılarının murad ettikleri bu şekilde gerçekleşebilecek diye, nerden gelirse gelsin, şantajları ve takvimleri, kabul etmeyiz. Sırf diyalog olsun diye diyaloğa giremeyiz” vurgusunu yaptı.

Genel Sekreter’in, Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’a tam güven belirtmesini de yorumlayan Anastasiadis “Birilerine güvenin, gösterdikleri davranışlara göre oluştuğu veya ortadan kalktığı idrak edilmelidir” ifadesini kullandı.

Anastasiadis, BM tarafından bugünün erken saatlerinde yapılan açıklamada ifade edilenlere cevap verilmesi için Rum Ulusal Konseyi’nin önümüzdeki günlerde toplanacağını da açıkladı.  Anastasiadis “Yeni diyalog uygun ön şartlarda başlamalıdır. Maruz kaldığımız şantajlara rağmen ilkelerimizden uzaklaşmayacağız” ifadelerine de yer verdi.

Nikos Anastasiadis, Aleksander Downer’a hitaben ise “Burası Avustralya değil Kıbrıs’tır. Birileri, bir tarafı teşhir etmek için öteki tarafın tezlerini ileri götüremez” dedi.

Rum radyosu BM’nin iki lidere, aralarındaki anlaşmazlıkları aşmaları ve ilk görüşmelerinin tarihini belirleyerek müzakerelere başlamaları için 4 günlük süre tanımasına, Rum siyaset dünyasının da sert tepki gösterdiğini duyurdu.

AKEL: “NE BM’DEN NE DE TÜRK TARAFINDAN ÜLTİMATOM KABUL ETMEYİZ”

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu “Ne BM’den ne de Türk tarafından ültimatom kabul edilemez” vurgusunu yaparak “önemli olan tarihler değil ortak açıklamaların içeriğidir. BM müzakerelerin yeniden başlaması için ön şartları yaratmak arzusundaysa, Talat-Hristofyas ortak açıklamalarına; yani tek egemenliğe, tek vatandaşlığa ve tek uluslar arası temsiliyete atıfta bulunacak bir ortak açıklama oluşturulmalıdır” dedi.  Kiprianu Anastasiadis’i, Kıbrıs sorunundaki icraatlarının tribünlere oynamakla yönlendirilemeyeceğini anlamaya çağırdı.

Ban Ki Moon’un Downer’a tam güven belirtmesini de yorumlayan Kiprianu “mesele kişisel değildir. Bizim istediğimiz, Genel Sekreter’in danışmanının BM kararları temelinde görüş beyan etmesidir” ifadesini kullandı.

DİKO: “DOWNER, BM DANIŞMANI OLARAK İFLAS ETMİŞ, HER TÜRLÜ TARAFSIZLIK, GÜVENİLİRLİK VE İTİBARINI KAYBETMİŞTİR

DİKO Başkanı Marios Karoyan “Aleksander Downer BM danışmanı olarak iflas etmiş, her türlü tarafsızlık, güvenilirlik ve itibarını kaybetmiştir” dedi. Karoyan BM Genel Sekreteri Ban’ı “Downer’ın bugünkü çıkmazda çok ciddi sorumluluğu olduğunu anlayıp derhal devre dışı bırakmaya” çağırdı. “Genel Sekreter’in özel danışmanına, Kıbrıs sorununda bundan sonraki hareketleri için tam destek verdiği aşikârdır” da diyen Karoyan, Nikos Anastasiadis’i “Downer’ın işini kötü yaptığı” net mesajını vermeye çağırdı.

EDEK: “GENEL SEKRETER’İN, 2004’TE OLANLARDAN SONRA TAKVİM KABUL ETMEYECEĞİMİZİ BİLMESİ GEREKİRDİ”

EDEK (ve Rum Meclis) Başkanı Yannakis Omiru, BM Genel Sekreteri tarafından takvimler benimsenmesinin “kabul edilemez olup reddedilmesi gerektiği” görüşünü savundu. “Genel Sekreter’in, 2004’te cereyan edenlerden sonra takvimlerin Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kıbrıs Rum tarafınca kabul edilmeyeceğini bilmesi gerekirdi” dedi. Ban Ki Moon’un Aleksander Downer’a güveninin tam olduğunu açıklamasının, Rum meclisinin oy birliğiyle aldığı kararla ifade edilen Rum yönetiminin ve Rum tarafının (Downer’a) güvensizliğine uymadığını da söyledi. Görüşlerini Nikos Anastasaiadis’e telefon görüşmelerinde ilettiğini belirten Omiru, Anastasiadis hükümetini istikrar ve kararlılık göstermeye çağırdı.

EKOLOGLAR: “GENEL SEKRETER’İN ÜLTİMATOMU, GENEL SEKRETER’İN VE TEMSİLCİLERİNİN NİYETLERİYLE İLGİLİ CİDDİ SORU İŞARETLERİ YARATIYOR”

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, BM tarafından bu sabah yapılan açıklamayı, BM Genel Sekreteri’nin ültimatomu olarak değerlendirdi ve “nahoş” olarak nitelediği bu gelişmenin Rum tarafında kabul edilemez bir baskı oluşturmasının yanında BM Genel Sekreteri’nin ve temsilcilerinin niyetleri konusunda çok ciddi soru işaretleri yarattığı görüşünü açıkladı.

LİLLİKAS “GENEL SEKRETER’İN BM ÜYESİ BİR DEVLETE ŞANTAJCI ÜSLUPLA BASKI YAPMA YETKİSİ YOKTUR”

Vatandaş İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas “BM Genel Sekreteri’nin BM üyesi bir devlete, şantajcı üslupla baskı yapma yetkisi yoktur” dedi. Lillikas, Ban’ın açıklamasının üslubuna da, içeriğine de hayret ettiğini söyledi. Yorgos Lillikas, Anastasiadis’i “müzakerelerin yeniden başlaması için kendi koyduğu ön şartların, bu bypass edilmesi çabalarına kapılmamaya” çağırdı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.