1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS VATANDAŞLARIYLA BULUŞTU
ANASTASİADİS VATANDAŞLARIYLA BULUŞTU

ANASTASİADİS VATANDAŞLARIYLA BULUŞTU

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, vatandaşlarla gerçekleştirdiği toplantıda,

A+A-

 

KIBRIS SORUNU VE MARAŞ DA ELE ALINDI

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, başlattığı istişareler kapsamında, dün, vatandaşlarıyla Rum Başkanlık binasında bir araya geldiği belirtildi.

Alithia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, vatandaşlarla gerçekleştirdiği toplantıda, Kıbrıs sorunu ve Maraş’ın yanı sıra ekonomi, reform ve NATO konularının da ele alındığını yazdı.

Habere göre, Kıbrıs sorununa ilişkin bir soru üzerine Anastasiadis, çözüm için çaba gösteren, hükümetlerin Türk “uzlaşmazlığıyla” karşı karşıya kaldıklarını savundu.

Geçmiş hükümetlere atıfta bulunan Anastasiadis, “diyaloğun başlaması için ön koşullar ortaya koyarak diğer tarafa, oldu bittileri sabitleştirmek için zamanın geçmesinden faydalanma kolaylığının verildiğini, en kötüsünün ise göçmenlerin taşınmazlarının ele geçirilmesi ile göçmenlerin hayal kırıklıklarının olduğunu” ifade etti.

Anastasiadis, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’na, başvuruda bulunan Rum göçmen sayısında artış bulunduğunu belirtirken, KKTC’de “maalesef” demografik değişimin de bulunduğunu iddia etti.

Türk tarafının arzuladığı şeyin, Kıbrıslı Rumların endişelerini garanti altına alacak çözümün oluşturucu unsurları aleyhine çalışmak olduğunu ileri süren Anastasiadis, her şekilde uluslararası unsuru ve AB’deki mevcudiyetlerini değerlendirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Anastasiadis, ortak açıklama içerisine, AB normlarının, yönetim biçiminden bağımsız olarak  tüm “Kıbrıs Cumhuriyeti” hükümranlığında hayata geçirileceğini de dahil etmelerine atıfta bulundu.

AB’nin Kıbrıs sorununa etkin bir şekilde dahil olması taleplerini yineleyen Anastasiadis, AB’nin bunun bilincinde olduğunu da söyledi.

Anastasiadis, Türkiye’nin bugün, AB sürecinden daha fazla önem verdiği hidrokarbon konusunun da stratejik öneme sahip olduğunu belirtti.

Maraş konusuna da değinen Anastasiadis, , üç aşamayı içeren konunun aşamalı ileriye götürülmesi konusunda “kırılmaz bir Türk uzlaşmazlığı” ile karşı karşıya olduklarını savundu.

İlk aşamanın, uzmanların Maraş’a girmesi, ikincisinin BM’ye teslim edilmesi, üçüncüsünün ise Maraş sakinlerine iade edilmesi olarak öngördüklerini belirten Anastasiadis, “taksim” ve “Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğüyle”, Rum halkının hissettiği “güvensizlik” olan en kötü durumları bertaraf etmek için her türlü çabayı sarf edeceği taahhüdünde bulundu.

Ekonomi konusunda ise Anastasiadis, ekonominin düze çıkarılması için üstlendikleri sorumlulukları yerine getirmeleri gerektiğini yineledi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.