1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS’E (BARIŞ İÇİN ORTAKLIK) NATO TEPKİLERİ
ANASTASİADİS’E (BARIŞ İÇİN ORTAKLIK) NATO TEPKİLERİ

ANASTASİADİS’E (BARIŞ İÇİN ORTAKLIK) NATO TEPKİLERİ

AKEL’den sonra EDEK, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı seslerini yükseltti;

A+A-

AKEL’DEN SONRA EDEK, EKOLOGLAR VE ÇEVRECİLER HAREKETİ İLE VATANDAŞLAR İTTİFAKI DA SESİNİ YÜKSELTTİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Türk garantilerinin NATO’nun Barış İçin Ortaklık programına katılım aracılığıyla kaldırılması tez ve söylemine Rum siyasilerden tepki gelmeye devam ediyor. AKEL’den sonra EDEK, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı seslerini yükseltti.

Fileleftheros haberi “NATO Garantileri Konusunda Başkan Aleyhine Sesler... Örgüte Katılıma EDEK, Ekologlar ve İttifak’ İtiraz Ediyor... Ulusal Konsey’le Hiçbir İstişare Yok” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazeteye göre EDEK “NATO’nun Kıbrıs trajedisindeki bağlantısıyla ilgili tarihi ve de siyasi nedenlerden dolayı NATO’ya katılımı kabul etmiyoruz. BM’ye ve AB’ye katılımımız yeterli garantidir, başka herhangi bir garanti gereksizdir. EDEK Barış İçin Ortaklık’a katılımı, Kıbrıs’ın Avrupa güvenlik ve savunma ayaklarına katılabilmesi için destekler. Bu örgütün, herhangi bir üye devlete garanti sağlanmasıyla bağlantılı misyonlarla hiçbir alakası yoktur” görüşünü ortaya koydu.

Ekologlar NATO garantilerinin Türkiye’ye yeni bir hediye olacağı görüşünü belirtti, şunları ekledi:

“Başkan Anastasiadis Ulusal Konsey’le ve siyasi partilerle istişare etmeden alelacele,  garantiler ve 60 Anlaşmalarıyla ilgili Türk talepleri ana başlığıyla ilgili şüpheli bir senaryoya katılmaya koştu. garantiler konusunda Ulusal Konsey’in 2009 kararının çizgisi ve ruhu dışında dışı tezler ortaya koydu. NATO’yu garantiler sistemine karıştırarak muhalefetin haklı tepkisini çekti.”

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise “Kıbrıs NATO’nun batmayan uçak gemisi olmamalı” vurgusunu yaparak Anastasiadis’e Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına ve prosedüre BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin 5’inin de eşit katılımını talep etme çağrısında bulundu “İttifak Kıbrıs’ın NATO’ya üyeliğine karşıdır. Askeri bir örgüte katılmamız hiçbir şeye hizmet etmez” dedi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.