1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİSİ’İ ÇİLEDEN ÇIKARDILAR
ANASTASİADİSİ’İ ÇİLEDEN ÇIKARDILAR

ANASTASİADİSİ’İ ÇİLEDEN ÇIKARDILAR

Anastasiadisi’i çileden çıkardılar

A+A-

ANASTASİADİS İSYAN ETTİ: Güneyde artan tepkiler nedeniyle Anastasiadis, Facebook üzerinden adeta isyan etti. Anastasiadis: “Bu ülkede yaşadıklarımızdan ders alalım. Bu ülkede savaşlarla ve kanla yaşayacağımıza, ne zamana kadar inanacağız? Gerginlik ve güvensizlik zamanlarına son vermemizin zamanın geldiğine inanıyorum”

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis, Politis Gazetesi’ne verdiği mülakatta çözümün gerekliliğine yaptığı vurguya tepki gösteren Kıbrıs Rum partilere Facebook sayfasından adeta isyan etti.
Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini kabul ettiği ve Türkiye ile çözümden sonra müttefik olmak istediğini açıklayan Anastasiadis’i gün boyu birbiri ardında yaptıkları açıklamalarla suçlayan çözüm karşıtı partilere “Bu ülkede yaşadıklarımızdan ders alalım” dedi.
Anastasiadis facebook sayfasında şöyle yazdı:

“Bu ülkede yaşadıklarımızdan ders alalım. Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin kritik noktasında olduğumuz için, bugün bunu mümkün olduğunca basit ve açık bir şekilde ortaya koymak istiyorum: Bu ülkede savaşlarla ve kanla yaşayacağımıza, ne zamana kadar inanacağız?

Bazı kişiler ne kadar daha bu durumun, bugünkü statükonun, kahramanlarımızın kendilerini feda etmelerine yönelik milli bir yanıt olabileceğine inanacaklar?

Gerginlik ve güvensizlik zamanlarına son vermemizin zamanın geldiğine inanıyorum. Elimizi uzatıp, ülkemizi, barış, güven, istikrar ve refah sürecine götürmemizin zamanı geldi. Zira  en yakın zamanda bölünmüşlükten (işgalden) kurtulmamız ve vatanımızı yeniden birleştirmemiz için, çabanın devam etmesinden ve yoğunlaştırılmasından başka seçeneğimizin olmadığını düşünüyorum.

Ben kendi kendime soruyorum ve herkesin de bunu sorması gerektiğine inanıyorum: Toprakların geri alınması ya da mülklerin iadesinin başka yönetimi var mıdır? Adaya yerleşik getirilmesine son verilmesi için başka seçenek var mıdır? Kuzeyin (İşgal altındaki bölgelerimizin), Türkiye’nin vilayetine dönüşmesini engellemenin başka yolu var mıdır? Avrupa Müktesebatı’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yalnızca bugün kontrol ettiği bölgelerde değil, tümünde tamamıyla uygulanmasıyla, dört özgürlüğün ve insan haklarının sağlama alınmasının başka yöntemi var mıdır?

Aynı sorular, bölünmüş bir vatanın mı yoksa mevcut durumun sona ermesinin mi kendi gelecekleri için daha iyi olacağını, mantıklı bir şekilde düşünmeleri gereken Kıbrıslı Türk hemşerilerimizi de meşgul etmelidir.

Yalnızca ortaklaşa varacağımız bir çözüm ile uluslararası toplumda eşit muamele görebileceklerinin ve yalnızca bir çözümle gerçek Avrupa vatandaşı olabileceklerinin bilincine varmaları gerekir.

Yalnızca bir çözümle ekonomik özerkliklerini elde edecekler.

Aynı zamanda, kendi güvenliklerinin, bizim toplum için tehdit unsuru olamayacağının da bilincine varmaları gerekir.

Milli sorunumuzun çözümüne ilişkin müzakere süreci belirleyici bir dönemeçtedir.

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile bundan sonra yapacağımız görüşmelerin umut ettiğimiz ve beklediğimiz gibi sonuç getirmesi halinde, uzun yıllardır devam eden bu müzakere sürecinin olumlu sonuçlanması ile ilgili olarak daha kesin konuşabileceğiz.

Müzakere masasında bugüne kadar elde ettiğimiz sonuçlar, bizim temkinli iyimser olmamıza olanak sağlamaktadır.

Bu nedenle müzakere tamamlanmazsa ve yakınlaşma olarak anlaşmaya varılanların, aynı zamanda anlaşmamız gereken noktaların tümü kağıda geçmezse, çözüm planından söz edemeyiz. Kıbrıs halkıma sunmak istediğimiz şey, kapsamlı bir çözüm çerçevesidir. Bu çözüm çerçevesi, Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin kaygı, beklenti ve umutlarına cevap vermeli, aynı zamanda anlaşmanın ilk gününden uygulanabilmelidir.

Vurgulamak ve yinelemek istediğim şey, olası bir çözümün reddi ya da kabulü ile ilgili olarak ilk ve son söze sahip olacak olan lider değil, halktır.”

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.