1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS'İN MASAYA DÖNME ŞARTLARI VAR!
ANASTASİADİS'İN MASAYA DÖNME ŞARTLARI VAR!

ANASTASİADİS'İN MASAYA DÖNME ŞARTLARI VAR!

“TÜRKİYE EGEMENLİĞİMİZİ FİİLEN TANIMAZSA MASAYA DÖNMEYECEĞİM”

A+A-

“TÜRKİYE EGEMENLİĞİMİZİ FİİLEN TANIMAZSA MASAYA DÖNMEYECEĞİM”

“KİMSENİN, DÖNÜŞMESİ YERİNE YIKILMASINI İSTEDİĞİ BİR DEVLETİN ZENGİNLİĞİNE TERCİHLİ ORTAK OLMASINA MÜSAADE EDİLMEZ”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Türkiye’nin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını” fiilen tanımaması halinde  diyaloğa gelmeyeceğini açıkladı. Yeni yıl dolayısıyla yaptığı açıklamada “kimsenin, dönüşmesi yerine yıkılmasını istediği bir devletin zenginliğine tercihli ortak olmasına müsaade edilmeyeceğini” iddia etti.

Simerini Anastasiadis’in açıklamasını; “Tehdit Altında Müzakere Yok... Başkan Anastasiadis Diyaloğun Yeniden Başlamasına Net Şartlar Koştu... Müzakerelere Geri Dönmek İçin Gerekli Çerçeveyi Netleştirdi” başlığıyla manşete çekti.

Anastasiadis’in müzakere masasına hangi çerçevede döneceğini açıkça ortaya koyduğu açıklamasında 12 Ocak’ta yapılacak Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin görüşme zeminini de belirlemiş olduğunu yazan gazete, aslında doğrudan Ankara’ya –dağıtımı da uluslararası topluma- mesaj gönderdiğini belirtti.

“TÜRKİYE EGEMENLİĞİMİZİ FİİLEN TANIMAZSA MASAYA DÖNMEYECEĞİM”

Habere göre şahsının da hükümetinin de Kıbrıs sorunundaki durağanlığa ve fiili duruma karşı olduğunu savunan Anastasiadis, Türkiye’nin, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin egemenlik haklarını fiilen tanımaması halinde diyaloğa gelmeyeceğini açıkladı.

Anastasiadis açıklamasında, “Kıbrıslı Türk vatandaşlarıma, Türkiye’ye ve uluslararası topluma sesleniyorum: Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına itiraz edecek veya doğrudan veya dolaylı yoldan güçlünün ifadesini dayatma tehdidi olan faaliyetlere son verilmesi halinde Kıbrıslı Rumlar diyaloğa dönmeye hazırdır” ifadesini kullandı.

Rum lider, “Doğal zenginlik Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik hakları aleyhine yeni oldu bittiler yaratılmasına bahane değil, en kısa zamanda devletin, halkın ve ekonominin birliğini sağlayacak barışçıl bir çözüme teşvik olmalıdır” iddiasında bulundu.

“KİMSENİN, DÖNÜŞMESİ YERİNE YIKILMASINI İSTEDİĞİ BİR DEVLETİN ZENGİNLİĞİNE TERCİHLİ ORTAK OLMASINA MÜSAADE EDİLMEZ”

Anastasiadis Kıbrıslı Türklerin Ada’nın doğal kaynaklarındaki eşit hak taleplerine de değinirken (Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de faaliyete başladığı 20 Ekim itibarıyla hem kamuoyuna hem de uluslararası toplumun yetkililerine ifade ettiklerini tekrarladı) şunları söyledi:

“Doğal zenginlik devlete ve ortaya çıkacak menfaatten yararlanma ayrıcalığına sahip yasal vatandaşların tümüne aittir. Ve anlaşılacağı gibi doğal zenginliğinin yönetimi de istifadesi de bugünkü anayasada veya zaman zaman uzlaşılanlar temelinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünden ortaya çıkacak anayasada öngörülen oluşumdaki meşru hükümete aittir. Kimse doğal zenginliğin yönetim ve kullanımının tamamen devlete ait olmasını arzulamıyor ancak kimsenin, dönüşmesi yerine iki devlet kurmayı hedefleyen önerilerle yıkmayı istediği bir devletin zenginliğine tercihli ortak olmasına müsaade edilmez.”

İÇE YÖN DEĞİŞİKLİĞİ, BİRLİK VE GENİŞ TABANLI HÜKÜMET ÇAĞRISI

Anastasiadis Rum siyasi liderliğine yön değişikliği, birlik ve geniş tabanlı hükümet çağrısını yeni yıl mesajında da yineledi. “Kıbrıs’ın karşı karşıya bulunduğu birçok sorun ve meydan okumanın ağırlığını bir omuz çekemez” dedi. Siyasi partilerin görüş ve önerilerini dinlemeye hazır olduğunu kaydeden Anastasiadis şöyle devam etti:

“Ben kendi payıma, yeni bir başlangıç yaparak ülkenin siyasi güçleriyle ortak bir yürüyüşe, geniş tabanlı hükümet kurmaya istekliyim. Kıbrıs kısa zamanda Avrupai, çağdaş, müreffeh ve güvenli bir ülke ve Doğu Akdeniz bölgesindeki barış ve istikrar unsuru olabilir.”

ANASTASİADİS, RUTİN SAĞLIK KONTROLÜ YAPTIRDI

Gazete Anastasiadis’in dün Rum tarafında faaliyet gösteren Amerikan Kardiyoloji Enstitüsü’ne giderek ameliyat sonrası rutin kontrolünü yaptırdığını, kontrollerde sağlık durumunun, beklenin ötesinde iyi çıktığını yazdı.

Fileleftheros açıklamayı “Diyalog, İtiraz Hareketlerine ve Uygulamalarına Son Verilirse... Başkan Açıklamasıyla Türkiye’ye Mesaj Gönderdi” başlığı altında özetledi.

Alithia da Rum Başkanlık Köşkü’nden yayımlanan yeni yıl mesajının, daha çok ekonomik yönünü öne çıkardığı haberini ön sayfadan “Kıbrıs Yeni Bir Sayfa Açıyor... Yeni Yılla İlgili Başkanlık Açıklaması” başlığıyla verdi.

Gazeteye göre açıklamasında Güney Kıbrıs’ın 2015’te yeni bir sayfa açacağına inanç belirten Anastasiadis “Kıbrıs ekonomisinin yeniden doğuşu, devletin modernizasyonu, rüşvet, yolsuzluk ve karışıklığın bastırılması dönemine giriyoruz” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.