1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS’İN REÇETESİ “DOĞAL GAZ, AB, İSRAİL VE ABD”
ANASTASİADİS’İN REÇETESİ “DOĞAL GAZ, AB, İSRAİL VE ABD”

ANASTASİADİS’İN REÇETESİ “DOĞAL GAZ, AB, İSRAİL VE ABD”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “Kıbrıs sorununun çözülmesi gereğini yeniden perde önüne getirmek” niyet ve hedefini taşıdığı, bunun için de reçetesinin doğal gaz, AB, İsrail ve ABD olduğu bildirildi.

A+A-

“ÖNCELİĞİMİZ, ESARET ALTINDAKİ TOPRAKLARIMIZIN KURTARILMASI, KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ VE VATANIN YENİDEN BİRLEŞTİRİLMESİDİR”

OMİRU: “KRİTİK ZAMANLARDAN GEÇİYORUZ, TEHLİKE GÖZLE GÖRÜNÜRDÜR, YAŞAM VE ADALET MÜCADELESİ VERİYORUZ, BU MÜCADELEDE BAŞARISIZLIĞA YER YOKTUR”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “Kıbrıs sorununun çözülmesi gereğini yeniden perde önüne getirmek” niyet ve hedefini taşıdığı, bunun için de reçetesinin doğal gaz, AB, İsrail ve ABD olduğu bildirildi.

Politis; “Kıbrıs Sorununda Yeniden Başlatma... Anastasiadis’in Reçetesi Gaz, AB, İsrail ve ABD” başlıklı haberinde Anastasiadis’in dün Lefkoşa’nın Rum kesiminde başlayan 17’nci Dış Rumlar Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada, hedefine ulaşmak için üzerinde hareket edeceği eksenleri genel hatlarıyla ortaya koyduğunu yazdı.

Anastasiadis’in, somut bir strateji ve somut tez ve görüşler bulunduğunu, bunlarla; uluslararası camiadan destek bulan Maraş önerisi gibi olumlu sonuçlar alınabileceğini söylediğine işaret eden gazete özetle şöyle devam etti:

“Anastasiadis bizim tarafın özellikle, Kıbrıs sorununun Türkiye’nin önüne çıkması için bizim tarafın öneri ve hareketlerle bir dinamik yaratabilmeye ağırlık vermekte olduğunu gösterdi. Bu istikamette de, AB’yi (ülkenin üyelik sıfatını iki kez üzerine basa basa söyledi), ilişkilerin gitgide daha da yükseldiği İsrail’i ve ABD’yi kullanacağını gizlemedi.  ‘AB’deki mevcudiyetimizi,  Türkiye üzerinde nüfuz kullanabilecek güçleri ve karar merkezlerini doğru yönde etkileyebilecek Yahudi Lobisi gibi dağınık güçleri değerlendirmeye çalışıyoruz’ ifadesini kullandı. Hükümetin, Kıbrıs sorununun en büyük mili meydan okuma olduğu ve öyle kalacağı görüşünde olduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümünün hükümetinin en birinci öncelik olduğunu belirten Anastasiadis; ‘Bu istikamette, herhangi yeni bir prosedürde işgal kuvveti, müzakere masasına konulan önerilerin sorumlusu olmalıdır’ diye ekledi.

Hükümetin Kıbrıs sorunundaki çabalarının omurgası yalnızca Doğu Akdeniz’de doğal gaz keşfedilmesinin sağladığı yeni olgular değildir. Başkan Anastasiadis, Dış Rumları, Doğu Akdeniz bölgesindeki kötü durumda Kıbrıs’a yegâne avantajı sağlayan enerji ve bölgede oluşan yeni enerji haritası sağlayan enerji haritası kozunu ‘oynamaya’ çağırdı. Başkan, ‘Bütün komşularımızla iyi ilişkiler içerisinde olmamız hasebiyle bölgede temel istikrar noktası olmamız Kıbrıs’a, bugün gerek Avrupa’da gerek uluslararası düzeyde tanınan yegâne avantajı sağlıyor. Bugün öne çıkardığımız rol, Kıbrıs’ın bu stratejik önemidir. Siz de Kıbrıs’ın yurtdışındaki en iyi büyükelçilerisiniz ve bunu yaşadığınız ülkelerin hükümetlerine önermeniz gerekir. Ülkemiz bugün Doğu Akdeniz’in çok önemli bir bölgesinde istikrar unsurudur’ dedi. Anastasiadis, ABD ve İsrail ile ilişkilerin daha da yükseltilmesi ve pekiştirilmesinin tek yol olduğunun da altını çizdi.

Anastasiadis, Kıbrıs sorununa ilişkin bütün ifadelerinde,  Ulusal Konsey’e verdiği role vurgu yapmayı ihmal etmedi ancak kendi stratejisi ile Konsey’deki partilerin tezlerini nasıl evlendireceğini izah etmedi. ‘Halen açıkladığım gibi, Ulusal Konsey’in kapsamlı bir çözüm taslağı oluşturulmasında belirleyici rolü olacak. Talepkar bir strateji temelinde birlik olunması şarttır. yeni bir başarısızlık lüksü yoktur’ ifadelerini kullandı.

Başkan Anastasiadis, üçüncü büyük mesele olan ekonomiye değinmeden edemedi. Ve Kıbrıs’ın yeniden ayakları üzerinde durabilmesi için büyük bir çaba harcandığını, bu alanda da herkesin en üst düzeyde sorumluluk duygusuyla hareket edip birlik olması gerektiğine işaret etti.”

“ÖNCELİĞİMİZ, ESARET ALTINDAKİ TOPRAKLARIMIZIN KURTARILMASI, KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ VE VATANIN YENİDEN BİRLEŞTİRİLMESİDİR”

Simerini haberine “Öncelik Kurtuluş... Başkan Dış Rumların Önünde Kıbrıs Sorununa Odaklandı” başlığını attı.

Gazete, hükümetinin birinci önceliğinin Kıbrıs’ın, “işgal altında olduğunu” iddia ettiği bölümünün “kurtarılması ve Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu” savunan Anastasiadis’in ve “Bölgedeki bütün gelişmelere ve bugün yaşamakta olduğumuz zor ekonomik konjonktüre karşın önceliğimiz, esaret altındaki topraklarımızın kurtarılması, Kıbrıs sorununun çözülmesi ve vatanımızın yeniden birleştirilmesidir” dediğini yazdı.

“Anastasiadis ABD ve İsrail ile ilişkilerimizin pekiştirilmesinden de söz etti” ifadesini öne çıkaran gazete devamla Anastasiadis’in Dış Rumlar konferansının açılışında yaptığı konuşmaya yer verdi.

Fileleftheros da Anastasiadis’in söylediklerini “Kıbrıs’ın Yeni Rolünü Uluslararası Camiaya Götürünüz... Anastasiadis: Ülkemiz İstikrar Unsurudur” başlığı altında aktardı.

OMİRU: “KRİTİK ZAMANLARDAN GEÇİYORUZ, TEHLİKE GÖZLE GÖRÜNÜRDÜR, YAŞAM VE ADALET MÜCADELESİ VERİYORUZ, BU MÜCADELEDE BAŞARISIZLIĞA YER YOKTUR”

Gazete aynı konferansta selamlama konuşması yapan Rum Meclis (ve EDEK) Başkanı Yannakis Omiru’nun, kritik zamanlardan geçilmekte olduğuna işaret ederek “tehlikeler gözle görülür durumdadır. Güçlerin birleştirilip seferber olması, eşgüdümlü hareket edilmesi şarttır” dediğini yazdı.

Habere göre “mücadelemiz yaşam mücadelesidir, adalet mücadelesidir ve bu tür mücadelelerde başarısızlığa yer yoktur” diyen Omiru konuşmasında, Kıbrıs sorunu ve çözüm müzakerelerinin yeniden başlaması yönündeki çabalara değindi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.