1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ANASTASİADİS’TEN KIBRISLI TÜRKLER İÇİN DAHA ÇOK SEÇİM MERKEZİ REÇETESİ”
“ANASTASİADİS’TEN KIBRISLI TÜRKLER İÇİN DAHA ÇOK SEÇİM MERKEZİ REÇETESİ”

“ANASTASİADİS’TEN KIBRISLI TÜRKLER İÇİN DAHA ÇOK SEÇİM MERKEZİ REÇETESİ”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıslı Türk seçmenler için daha çok seçim merkezi ve 2014 Avrupa seçimlerinde seçme haklarını kullanma kolaylığı sağlama reçetesi hazırlamakta olduğu dile getirdi.

A+A-

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıslı Türk seçmenler için daha çok seçim merkezi ve 2014 Avrupa seçimlerinde seçme haklarını kullanma kolaylığı sağlama reçetesi hazırlamakta olduğu, bu niyetini de AB zirve toplantısı çerçevesinde dün görüştüğü Avrupa Parlamentosu Başkanı Mardin Schultz’a açtığı bildirildi.

Fileleftheros “Lefkoşa’nın Hareketi... Kıbrıslı Türkler İçin Seçim Merkezleri Artırılmaya Doğru... Gözlemciler Meselesi Beyhude” başlıklı haberinde, edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis’in bu tezlerinin, Schultz’un Kıbrıslı Türklerin Avrupa parlamentosu çalışmalarında temsil edilmesi talebine cevap niteliği taşıdığını yazdı.

Habere göre Martin Schultz, Avrupa Parlamentosu Başkanlar Konferansı’nın kendisine verdiği yetkiyle, meseleyle ilgili niyeti konusunda Anastasiadis’in nabzını yokladı. Anastasiadis ise Kıbrıslı Türk seçmenler için daha fazla seçim merkezi oluşturulması ve seçme haklarını kullanmalarında kolaylık sağlanması maksadıyla seçim yasasında değişiklik yapmak niyetinde olduğunu söyledi.

Gazete “95 bin Kıbrıslı Türk seçme hakkını kullanmayı tercih ederse Kıbrıs Cumhuriyeti şemsiyesi altında bir Kıbrıslı Türk Avrupa milletvekili çıkarabilir” ifadesini kullandı.

Schultz’un yanında olan çevrelerin, Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu çalışmalarına katılımları konusuyla ilgili görüşmeden çıkan sonucu ‘beyhude (inconclusive) olarak nitelediklerini ancak konuyla ilgili gelişme konusunda öngörüde bulunmaktan kaçındıklarını ekledi.

MARAŞ VE MAĞUSA LİMANI ÖNERİSİ

Bu arada Simerini, Anastasiadis’in AB zirve toplantısı çerçevesindeki temaslarında Kıbrıs sorununa da değindiğini ve “müzakerelerin neden şu anda başlayamayacağını”, dün akşam Türkiye’ye gitmek üzere Brüksel’den ayrılan Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rumpuy’a anlattığını yazdı.

Habere göre Rompuy’a müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için iyi ön hazırlık yapılması, hem Rum Yönetimi hem de Türkiye’den, güven yaratıcı önlemler mantığında olumlu hareketlerde bulunulması gerektiği görüşünü aktaran Anastasiadis, bu vesileyle, Maraş’ın BM himayesinde Rumlara verilmesi Mağusa Limanı’nın da AB himayesinde “yeniden açılması” önerisini yineledi.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.