1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE DESTEK GELDİ
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE DESTEK GELDİ

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE DESTEK GELDİ

Mecliste görüşülmekte olan Anayasa değişiklik önerisindeki

A+A-

“AÇILAN ÇEVRE DAVALARININ ÇEŞİTLİ GEREKÇELERLE ANAYASA MAHKEMESİNDEN GERİ DÖNMESİ SÖZ KONUSU MADDENİN YENİDEN DÜZENLENMESİNİ ZORUNLU KILAN EN BÜYÜK SEBEPTİR"

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), çevre kirliliği ile ilgili açılan davaların geri çevrilmesini önlemek için Mecliste görüşülmekte olan Anayasa değişiklik önerisindeki “Çevrenin Korunması” maddesinin referanduma götürülmesinin gerekli olduğunu savundu.

ÇMO Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Oda’nın, Anayasa değişiklik önerilerindeki çevre maddesi ile ilgili görüşleri açıklandı.

Açıklamada, “Mevcut Anayasadaki çevre maddesi; günümüz çevre anlayışı kapsamında yetersiz ve ülkede yaşanan çevre sorunlarına çözüm bulmaktan uzak bir  maddedir. Özellikle gerek Odamız tarafından gerekse de diğer çevre örgütleri tarafından açılan çevre davalarının çeşitli gerekçelerle Anayasa mahkemesinden geri dönmesi, söz konusu maddenin yeniden düzenlenmesini zorunlu kılan en büyük sebeptir” denildi.

Anayasanın çevre maddesiyle ilgili yapılan çalışmanın Oda tarafından takdirle karşılandığı ifade edilen açıklamada,  “kirleten öder, önleyicilik ve katılımcılık ilkelerine anayasada yer verilmesi ülkede devam eden kronik çevre sorunlarının çözümüne ilişkin yasal zemin teşkil edecek olması bakımından önemlidir” denildi.

Açıklamada, Anayasanın çevre maddesinde, üretici sorumluluğu ile çevre denetimleri ve yönetiminin özerk bir kurum tarafından yürütülmesi ilkelerine de yer verilmesi gerektiği savunuldu ve “Hazırlanan değişikliklerin bir an önce Meclisten onay almasını bekler, yapılan düzenlemelerin bile bazı kesimlere rahatsızlık vermesi ve maddenin onaylanmama ihtimalini kabul edilemez bulduğumuzu kamuoyuyla paylaşırız” denildi.

BİYOLOGLAR DERNEĞİ’NDEN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE DESTEK...

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, geçen 30 yılda hiç değişime uğramayan Anayasanın daha çağdaş ve ilerici bir noktaya taşınması gerektiğini kaydetti.

Sarpten Dernek adına yaptığı yazılı açıklamada, önceki genel seçim sürecinde tüm siyasi partilerin bu amaçla gerekli değişiklikleri yapmak üzere vaatlerde bulunduklarını hatırlattı.

Anayasa değişikliğini ülke siyasetinin önemli bir sınavdan geçme süreci olarak değerlendiren  Sarpten, yeni Anayasa’yla genelde insan hakları, çocuk hakları, yasamada işlevsellik, yargıda adalet ve yürütmede denetim başlıklarında, özelde ise çevrenin korunması adına mevcut anayasaya göre önemli değişiklikler ve iyileştirmeler sağlanacağını anlattı.

Sarpten “Umuyoruz ki, zaten asgari müştereklerde meclis komitesi tarafından uzlaşılarak şekillendirilen ‘Çevrenin Korunması’ ile Anayasa değişiklik maddesi kısır siyasi hesaplar içerisinde öneriden çıkarılmadan Meclis Genel Kurulunda milletvekillerinin oylarına sunulacak ve 31 Mayıs Cumartesi günü olağanüstü meclis oturumu gerçekleştirilerek çevrenin korunması adına önemli bir adım atılacaktır” dedi.

Sarpten aksi olması durumunda, toplum nazarında giderek güven ve inandırıcılığını kaybetmekte olan siyasilerin bu noktadan sonra çevre ve ülke adına söyleyecekleri hiçbir sözün kendileri için bir anlamı kalmayacağını sözlerine ekledi.

 

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.