1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANAYASA DEĞİŞİKLİK ÇALIŞMALARI
ANAYASA DEĞİŞİKLİK ÇALIŞMALARI

ANAYASA DEĞİŞİKLİK ÇALIŞMALARI

KKTC Anayasası’nda yapılacak değişiklerle ilgili olarak;

A+A-

AKANSOY: “ANAYASA HAZIRLIK GRUBU’NUN ÇALIŞMALARI ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BAŞINDAN İTİBAREN KOMİTEDE GÖRÜŞÜLÜP SONUÇLANDIRILACAK”

“AMAÇ, YEREL SEÇİMLERDE REFERANDUMA SUNULACAK ŞEKİLDE ÇALIŞMAYI TAMAMLAMAK”

“BİR SİYASİ PARTİ BAŞKANI TARAFINDAN ANAYASA DEĞİŞİKLİK ÇALIŞMALARINDA HERHANGİ BİR SONUÇ ALINAMADIĞINA DAİR YAPILAN İDDİANIN DÜZELTİLMEYE MUHTAÇ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, KKTC Anayasası’nda yapılacak değişiklerle ilgili olarak oluşturulan Anayasa Hazırlık Grubu’nun çalışmalarının önümüzdeki hafta başından itibaren komitede görüşülüp sonuçlandırılacağını bildirdi.

Asım Akansoy, “Amaç, Yerel Seçimlerde referanduma sunulacak şekilde çalışmayı tamamlamak” dedi.

Anayasa değişiklik süreci ile ilgili çalışmaların tüm demokratik ülkelerde olduğu gibi Meclis öncülüğünde sürdürülmekte olduğunu kaydeden Akansoy, “Üzerinde çalışılan Anayasa’nın maddeleri ile ilgili gerekli değişiklik önerileri bir ay önce Meclis’te temsil edilen tüm siyasi partilere ulaştırılmıştır. Komitenin hedefi bu süre zarfında siyasi partilerin gerekli değerlendirmeyi yapmış olduğunu öngörerek, en kısa zamanda çalışmalarını tamamlamaktır” dedi.

Komite Başkanı Akansoy yaptığı yazılı açıklamada, “Dolayısıyla bir siyasi parti başkanı tarafından Anayasa değişiklik çalışmalarında herhangi bir sonuç alınamadığına dair yapılan iddianın düzeltilmeye muhtaç olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

KOMİTE ÇALIŞMALARI

Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, “Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere  Geçici ve Özel Komite”nin 8 Ekim 2013 tarihinde Meclis Genel Kurulu tarafından oylanarak oluşturulduğunu hatırlattı.

Akansoy, bugüne kadar toplam 16 toplantı gerçekleştiren Komite’nin kendisinin yanı sıra, CTP-BG milletvekilleri Tufan Erhürman ve Ömer S.Kalyoncu, UBP milletvekilleri Nazım Çavuşoğlu ve Hamza Ersan Saner, DP-UG milletvekilleri Esat Ergün Serdaroğlu ve Zorlu Töre ile TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı’dan oluştuğunu ifade etti.

Komite’nin, Siyasal Partiler Yasası’nı görüşmek için bugüne kadar iki kez toplanarak, genel görüşme yaptığını kaydeden Akansoy, “ Siyasal Partiler Yasası’ndaki çeşitli maddelerle ilgili olarak siyasi partiler arasındaki farklı görüşler dikkate alınarak, siyasi parti başkanlarına ilgili maddeler üzerinde çalışma fırsatı vermek ve aynı zamanda zamanı verimli kullanmak için Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’in önerisi üzerine öncelik içtüzük çalışmalarına verilmiştir” dedi.

İçtüzük Karar Önerisi ile ilgili olarak da toplam 14 kez toplanıldığına dikkat çeken Akansoy, çalışmalarda 182 maddenin tümünün tek tek görüşülüp oylandığını; İçtüzük çalışmalarının 8 Nisan 2014’de yapılacak son okunuş toplantısı ile tamamlanarak Genel Kurul’a iletileceğini vurguladı.

ANAYASA HAZIRLIK GRUBU

2014 yerel seçimlerinde Anayasa ile ilgili çeşitli maddelerin referanduma götürülmesi ile ilgili hükümet programında yer alan hedefe ulaşmak amacıyla, 13 Şubat 2014’de Anayasa çalışmalarını ayrı bir koldan yürütmek üzere, Anayasa Hazırlık Grubu oluşturulduğuna da işaret  eden Akansoy, “Bu grup şu ana kadar dört kez toplanmıştır” dedi.

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman’ın  Anayasa Hazırlık Grubu’nun Başkanı olduğunu ifade eden Akansoy, üyeliklerin ise TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner ve DP-UG Milletvekili Ergün Serdaroğlu’ndan oluştuğunu kaydetti.

Akansoy açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Anayasa Hazırlık Grubu tüm siyasi partilerin onayı ve Meclis Başkanlığı’nın bilgisi ve desteği ile kurulmuştur. Anayasa Hazırlık Grubu mümkün olan en çok sayıda maddeyi ele almak, bu maddeler üzerinde çalışmak ve Referanduma taşınmak üzere mutabakat sağlanmıştır.

Anayasa Hazırlık Grubu tarafından yapılan çalışmalar, önümüzdeki hafta başından itibaren Özel ve Geçici Komitede görüşülüp sonuçlandırılacaktır. Amaç, Yerel Seçimlerde  referanduma sunulacak şekilde çalışmayı tamamlamaktır.

Bu çerçevede Komite üyelerinin ve Meclis çalışanlarının uyumlu ve özverili çalışmaları ile gelinen aşamanın son derece memnuniyet verci olduğunu belirtmek isterim.

Anayasa değişiklik süreci ile ilgili çalışmalar tüm demokratik ülkelerde olduğu gibi Meclis öncülüğünde sürmektedir. Halkın siyasi iradesinin yansıdığı en üst Kurum olan Meclis çatısı altında sürdürülen Anayasa çalışmalarının üzerinde hiç bir partinin özel öncülük iddiası olamayacağının altını çizmek isterim.

Şu anda üzerinde çalışılan Anayasa’nın maddeleri ile ilgili gerekli değişiklik önerileri bir ay önce Meclis’te temsil edilen tüm siyasi partilere ulaştırılmıştır. Komitenin hedefi bu süre zarfında siyasi partilerin gerekli değerlendirmeyi yapmış olduğunu öngörerek, en kısa zamanda çalışmalarını tamamlamaktır. Dolayısıyla bir siyasi parti başkanı tarafından Anayasa değişiklik çalışmalarında herhangi bir sonuç alınamadığına dair yapılan iddianın düzeltilmeye muhtaç olduğunu düşünmekteyim.

Bu çerçevede demokratikleşme ve sivilleşme hedefi ile yapılacak yasal değişiklikler konusunda hem toplumsal uzlaşının sağlanması, sivil toplum örgütlerinin katılımı hem de Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin işbirliğini geliştirmesi önemlidir. Siyasi partilerimizden bu hassasiyet ve ciddiyet gerektiren sürece özen göstermelerini beklediğimizi ve kamuoyunun komite çalışmaları hakkında bilgilendirmesine devam edeceğimizi  belirtirim.”

 

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.