1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANAYASA DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ’NİN GENEL GÖRÜŞMESİ TAMAMLANDI
ANAYASA DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ’NİN GENEL GÖRÜŞMESİ TAMAMLANDI

ANAYASA DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ’NİN GENEL GÖRÜŞMESİ TAMAMLANDI

Anayasa Değişiklik Önerisi’nin genel görüşmesi tamamlandı.

A+A-

Meclis Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantısında ele alınan Anayasa Değişiklik Önerisi’nin genel görüşmesi tamamlandı ve Önerinin madde madde görüşülmesine geçildi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ’NİN GENEL GÖRÜŞMESİ TAMAMLANDI

ÖNERİLERİN MADDE MADDE GÖRÜŞÜLMESİNE GEÇİLDİ

UBP GENEL BAŞKANI ÖZGÜRGÜN ÖNERİYE KABUL OYU VERECEKLERİNİ AÇIKLADI

Meclis Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantısında ele alınan Anayasa Değişiklik Önerisi’nin genel görüşmesi tamamlandı ve Önerinin madde madde görüşülmesine geçildi.

Genel görüşmenin tamamlanmasının ardından söz alan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Başbakan ve teknik komite üyeleriyle yaptıkları görüşmeler ve parti grubuyla yaptıkları değerlendirme sonucunda,  Anayasa Değişiklik Önerisi’nin halk yararına  ve katılabilecekleri noktaya geldiğini belirterek, Öneriye kabul oyu vereceklerini açıkladı. 

SUCUOĞLU

Önerinin genel görüşmesi sırasında UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu da konuştu. Sucuoğlu, Anayasa’da bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini ancak bunun için  kurallara uyulması gerektiğini söyledi.

Sucuoğlu, Anayasa değişikliği çalışmalarında halk kitlelerine ulaşarak toplumun genelinin değişime dahil edilmesi gerektiğini, değişiklik çalışmalarının halktan kopuk olarak hazırlandığını,   sivil toplum örgütlerinin yeterli katılımının sağlanamadığını savundu.

Anayasa’da değişiklik gerekiyorsa halkın şikayetlerinin sorulması gerektiğini belirten Sucuoğlu, Anayasa değişikliği hazırlık  yöntemini eleştirdi.

Sucuoğlu, yeni Anayasa’da 1985 Anayasası’ndan daha fazla hata bulunduğunu iddia etti ve en küçük değişiklik için dahi referanduma gidilmesini gerektireceğini ve dünyanın en katı anayasası olacağını savundu.

Sucuoğlu Anayasa değişikliği  için belli bir süre daha hazırlık yapılmasının yararlı olacağına dikkat çekti.

Sucuoğlu, KKTC’de genel anlamda azınlıklarla ilgili  sıkıntı yaşanmadığını belirterek,  olmayan bir sorunu  gündeme taşımanın  topluma ne katkı sağlayacağını sordu.

Kamu görevlilerinin siyasal partilere üye olmasıyla ilgili maddeye değinen Sucuoğlu, maddenin kamu görevinin kalitesini düşürebileceğini konunun bir kez  daha bu  yönden değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Sucuoğlu, Meclis oturumu yeter sayısının 17’ye düşürülmesini  alınacak olan kararların ağırlığı açısından  doğru bulmadıklarını sayının yükseltilmesini veya mevcut 26 sayısı ile devam edilmesini uygun gördüklerini kaydetti.

Anayasa değişikliğine katkı koyanlara teşekkür eden Sucuoğlu, anayasa değişiklik çalışmasına halkın  sivil toplum örgütleri ve meslek gruplarının katılımının yeterli olmadığını, sürenin kısa tutulduğunu ifade etti.

ÇAVUŞOĞLU

UBP İskele Milletvekili  Nazım Çavuşoğlu,  sanki ülkede ilk defa anayasa yapılıyor veya bütün sorunlar anayasa değişikliğiyle giderilecekmiş gibi hava estirildiğini iddia etti.

Çavuşoğlu,  Meclis’in her yıl anayasa değişikliğiyle karşı karşıya kaldığını, her sıkışan hükümetin anayasayı bahane ettiğini söyledi.

Çavuşoğlu, 1985 Anayasasının 42 komite toplantısı 9 aylık bir süreç sonucunda 43 kabul oyuyla geçtiğini belirterek, son 10 yılda 6 defa anayasa ile ilgili çalışma yapıldığını anlattı.

Çavuşoğlu, yeni anayasanın toplumun beklentilerini karşılamayacağı görüşünü savundu.

Çavuşoğlu, Anayasa çalışmasını yapanlara  haklarını teslim etmekle birlikte Anayasa’nın dünyayla örtüşemediğini iddia etti.

Yeni Anayasa çalışmasıyla birlikte toplumun  belli kesimlerinin beklenti içerisine girdiğini söyleyen Çavuşoğlu, kamu görevlilerinin  siyaset yapması maddesinin malumun ilanı olacağını dile getirdi.

ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de,  iktidar partilerinin  tek seçim bölgesi ve milletvekili transferi yasağı konusunda verdikleri sözleri unuttuklarını ileri sürdü.

Angolemli,  eğer hükümet ortakları hükümet programı üzerinde anlaşamıyorlarsa hükümetin bozularak yeniden kurulması gerektiği üzerinde durdu.

Angolemli, CTP-BG’nin vicdani ret konusundaki düzenlemeden niçin vazgeçtiğini sordu.

Azınlık hakları  konusunda “maddi olanaklar elverirse uygulanacak” denildiğini belirten Angolemli , Alevilerin isteklerinin neden yerine getirilmediğini sordu.

Angolemli, geçmiş dönemlerde geçici 10. maddenin kaldırılmasını sık sık gündeme getiren CTP-BG’nin elinde fırsat varken bunu gerçekleştirmediğini ileri sürdü.

Angolemli, geçici 10. Madde kalkmadıkça diğer maddelerin hayat bulamayacağını iddia etti.

Angolemli, geçici 10. madde konusunda hükümet sözünün arkasındaysa Meclis’te bunu gerçekleştirecek çoğunluk bulunduğunu söyledi.

Angolemli partisinin anayasa değişikliği konusundaki tavrında geçici 10. maddenin belirleyici olacağını ifade etti.

Angolemli milletvekillerinin parti değiştirmesi veya istifa ederek  ayrı parti kurup iktidara gelmelerinin halk iradesinin çiğnenmesine neden olduğunu, halk iradesinin Anayasa’ya konulacak madde ile güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

Angolemli, geçici 10. maddenin kaldırılması ve Seçim ve Halkoylaması  Yasası değişikliğinin de Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte eş zamanlı olarak referanduma götürülmesi gerektiğini ifade etti.

TATAR

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da,  halkın oyunu kullanıp iradesini beyan ederken, değişiklikleri anlaması ve kavraması gerektiğini söyledi.

Tatar bugün hala daha maddelerle ilgili değişikliklerin konuşulduğunu, değişikliklerin halkın oyuna götürülmesi noktasında değişikliklerin olgunlaşmadığını iddia etti.

Tatar, hükümetin Cumhurbaşkanlığı seçiminde “bir değişikliğe daha gitme” fikrini anlamakta zorluk çektiğini söyledi.

Tatar, Anayasa maddelerinin paragraflarının çoğaltılmasının özden uzaklaşılmasına neden olacağını iddia etti

Tatar, hükümetin Anayasa değişikliği çalışmasını “siyaset oyunu” olarak değerlendirdi.

Tatar, temel hak ve özgürlüklerin değişiklikle daha kötüye götürüldüğünü, Anayasa değişikliği acele hazırlandığı için hatalarla dolu olduğunu ileri sürdü.

Tatar, kamu görevlilerine siyaset hakkını getiren maddenin kamuda kalitenin düşmesi tehlikesi açısından kamuya konulan “bir bomba” olduğunu ve kamuda verimsizliğe de neden olabileceğini ifade etti.

AİHM kararlarının bağlayıcılığıyla ilgi çekincelerini paylaşan Tatar, AİHM kararlarının bağlayıcılığı konusunun tehlikeli olduğunu, AİHM kararlarını kabul etmenin Türkiye’yi Kıbrıs’ta işgalci olarak görmek ve kendi kendini inkar anlamına geleceğini söyledi.

ATUN

UBP Genel Sekreteri ve Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun da, Anayasa’nın temel ilkeleri belirlediğine dikkat çekerek, Amerikan Anayasası’nı örnek gösterdi.

Atun, Anayasa’nın tıkayıcı olmaması gerektiğini ifade ederek,  Meclis’in  çerçeveyi belirlerken vizyonu olması ve gelecek nesillerin önünü kapatmaması gerektiğinin altını çizdi.

1985 Anayasası’nın devletin kurulduğu olağanüstü durumda hazırlandığını söyleyen Atun,  ekonomik zorluklar yaşanırken Anayasa’da bu zorlukları aşacak değişiklikler olmadığını iddia etti.

Siyasi yönetim alanında ülkenin önünü açacak bir açılımın da Anayasa değişikliğinde yer almadığını savunan Atun, konunun kamuoyunda tatmin edici oranda tartışılmadığını ve aceleye getirildiğini iddia etti.

Atun, 1985 Anayasası’na geçici 10. madde bulunmadığı için ret oyu veren CTP’nin bugün Meclis’e getirdiği Anayasa değişiklik paketinde geçici 10. maddenin yer almadığını ifade etti.

AİHM içtihatlarını kabul etmenin emsal teşkil edeceğini ve tehlikeli kapılar açacağını söyleyen Atun, AB üyesi Güney Kıbrıs’ın KKTC’yi yönetme noktasına geleceğini kaydetti.

Atun, ihtisas mahkemelerinin kurulmasına ilişkin olarak Anayasa’da değişikliğe ihtiyaç olmadığını, mevcut Anayasa’ya göre söz konusu mahkemelerin kurulabileceğini söyledi.

Atun, zafiyet yaratacağına inandığı maddelerin değişiklik paketinden çıkarılmasını önererek, kaldırılmaması durumunda ileride daha büyük zafiyetler doğacağını ifade etti.

TÖRE

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, Anayasa maddeleri üzerinde değişiklik yapılması gerektiğini, değişiklik maddelerinin bazılarını UBP’nin de benimsediğini söyledi.

Töre, AİHM’nin aldığı kararların hukuki olduğu kadar siyasi de olduğunu, AİHM içtihatlarının bağlayıcılığını kabul etmenin müzakere masasında Türk tarafını zora sokacağını söyledi.

Azınlıklar konusunda tarif yapılmasının doğru olmadığını söyleyen Töre, gelenekleri, dinleri ve ibadetleri farklı  olan kesimleri azınlık olarak ayrıştırmanın doğru olmadığını dile getirdi; “Azınlıklar diye ifade edilen şey ateşten demire benzer. Dokunursanız sizi mahveder” dedi.

Töre, kamu görevlilerine siyaset hakkı tanıyan düzenlemenin ciddi sakıncalar getirebileceğini söyledi.

MADDE MADDE GÖRÜŞÜLMEYE GEÇİLDİ

Törenin konuşmasıyla Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi’nin genel görüşmesi saat 17.40’ta tamamlandı. Bunun ardından yapılan oylamada verilen 47 kabul oyuyla, yani oybirliğiyle, Önerinin madde madde görüşülmesine geçildi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.