1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANAYASAL HAKLAR ÇALIŞTAYI BAŞLADI…
ANAYASAL HAKLAR ÇALIŞTAYI BAŞLADI…

ANAYASAL HAKLAR ÇALIŞTAYI BAŞLADI…

Anayasal Haklar Çalıştayı Başladı…

A+A-

 

ÇALIŞTAYDA YURT DIŞINDA YAŞAYAN KIBRISLI TÜRKLERİN SEÇME VE SEÇİLME HAKLARI ELE ALINIYOR

KALYONCU: “İLETİŞİMİ SAĞLAYACAK BİR MEKANİZMA DAHA ÖNCELİKLİ”

TALAT: “LOBİCİLİK FAALİYETLERİNE YOĞUNLAŞILMALI”

EROĞLU: “MECLİSTEKİ SİYASİ PARTİLER BU KONUYU TARTIŞIP ORTAK BİR NOKTADA UZLAŞMALI”

DENKTAŞ:  “OY VERME HAKKI TANINMAMASI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”

ÖZYİĞİT: “GANİMET REJİMİNDEN NEMALANIRKEN YURT DIŞINA GİDEN KARDEŞLERİMİZİN NEDEN ORALARA GİTTİĞİNİ GÖRMEZDEN GELDİK”

KASAPOĞLU: “İNTERNETTEN OY KULLANMA ÇÖZÜM OLABİLİR”

Yurtdışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu’nun düzenlediği “Anayasal Haklar Çalıştayı” Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayda, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere seçme ve seçilme hakkı verilmesi konusu ele alındı.

Çalıştay’a Başbakan Ömer Kalyoncu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş, Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Zorlu Töre, akademisyenler, dernek ve oda başkanları katıldı.

KALYONCU: “İLETİŞİMİ SAĞLAYACAK BİR MEKANİZMA DAHA ÖNCELİKLİ”

Başbakan Ömer Kalyoncu çalıştayda yaptığı konuşmada, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin birlik içinde olmasının önemli olduğunu söyledi.

Devletin yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerle birebir iletişim halinde olabileceği bir mekanizma oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu, bunun lobicilik faaliyetlerine destek olacağını anlattı.

İnternet sayesinde bunu başarmanın artık daha kolay olduğunu, bu açıdan e-devlet projesinin bir an önce hayata geçirilmesinin önemli olduğunu ifade eden Kalyoncu, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin birbirleriyle ve KKTC ile iletişim içinde olacağı bir mekanizma oluşturmanın mecliste temsiliyetten öncelikli bir konu olduğunu da sözlerine ekledi. 

TALAT: “ÖNCELİKLE LOBİCİLİK FAALİYETLERİNE YOĞUNLAŞILMALI”

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, şahsi görüşlerini yansıttığına vurgu yaparak başladığı konuşmasında, öncelikli olanın Kıbrıslı Türklerin yaşadıkları yerlerdeki siyasi hayata katılmaları ve o ülkelerde lobicilik faaliyetlerine yoğunlaşmaları olduğunu kaydetti.

Kıbrıslı Türklerin lobicilik faaliyetleri açısından zayıf kaldığına işaret eden Talat, Rum diasporasının bu açıdan çok kuvvetli olduğunu söyledi.

Ülke nüfusunun 300 bine, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin sayısının ise 600 bine yakın olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, oy verme taleplerinin yerine getirilmesinin mümkün olmayacağını anlatan Talat, oy vermek için gerekli olan e-devlet altyapısının da henüz hazır olmadığını hatırlattı.

Öte yandan yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere seçilme hakkı verilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu dile getiren Talat, görüşlerinin sabit olmadığını da sözlerine ekledi.

EROĞLU: “MECLİSTEKİ SİYASİ PARTİLER BU KONUYU TARTIŞIP ORTAK BİR NOKTADA UZLAŞMALI”

Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, bu konunun uzun süredir tartışıldığını ancak ilk kez bu kadar ciddi bir taleple ele alındığını kaydetti.

Meclisteki siyasi partilerin bu konuyu tartışıp ortak bir noktada uzlaşması gerektiğini dile getiren Eroğlu, genel olarak anayasanın tüm maddelerinin ele alınıp günün koşullarına adapte edilmesi gerektiğini anlattı.

DENKTAŞ: “OY VERME HAKKI TANINMAMASI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”

Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş, son günlerde eşitlikle ilgili tartışmaların gündemi sıkça meşgul ettiğini kaydederek, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere oy verme hakkı verilmemesinin kabul edilebilir olmadığını dile getirdi.

Denktaş, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin ada hakkında ifade ettikleri görüşlerin adada yaşamamaları nedeniyle eleştirildiğini kaydederek, bunun doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etti.

Anayasa değişikliğinin zaten gündemde olduğunu hatırlatan Denktaş, birlik halinde hareket edilmesi halinde bu hakkın alınabileceğini söyledi.

ÖZYİĞİT: “GANİMET REJİMİNDEN NEMALANIRKEN YURT DIŞINA GİDEN KARDEŞLERİMİZİN NEDEN ORALARA GİTTİĞİNİ GÖRMEZDEN GELDİK”

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit de çalıştayda yaptığı konuşmada “Biz aslında özellikle 1974’ün getirdiği ganimet rejiminden nemalanırken ve uluslar arası hukuka ve sözleşmelere aykırı olarak burada keyfi usulsüz vatandaşlıklar dağıtırken yurt dışına giden kardeşlerimizin neden oralara gittiğini ve nasıl geri dönebileceklerini konuşmadık, görmezden geldik” ifadelerini kullandı.

Ülkede “insanca yaşama düzeni” kurulmadığı için 1974 öncesi göç edenlerden daha fazlasının 1974 sonrası ülkeden göç ettiğini söyleyen Özyiğit, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin oy vermesini sağlayacak anayasal düzenlemelerin yapılmasına TDP olarak destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

KASAPOĞLU: “İNTERNETTEN OY KULLANMA ÇÖZÜM YARATABİLİR”

Yurtdışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu Genel Koordinatörü Osman Kasapoğlu ise, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere seçme ve seçilme hakkı verilmesini talep ettiklerini ve bu konuda bir çözüm önerisi hazırladıklarını anlattı.

Yurt dışında 600 bin kadar Kıbrıslı Türk yaşadığını dile getiren Kasapoğlu, dünyadan örnekler vererek, yurt dışı seçim bölgeleri oluşturulması ve internetten oy verilmesini sağlayacak bir altyapıyla bunun mümkün olabileceğini söyledi.

Kasapoğlu’nun ardından konuşan İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Çetin Ramadan platform hakkında bilgi verirken, Yurtdışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu İngiltere Eş Başkanı Leyla Kemal ülkelerinden uzakta olsalar da vatandaşlık vazifelerini yerine getirdiklerini, seçme ve seçilme hakkı istediklerini söyledi.

Yurtdışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu Türkiye Eş Başkanı Nesim Tüzmen konuşmasında, oy hakkı verilmesinin yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin adayla olan bağını artıracağını ifade ederken, Platform Avustralya Eş Başkanı Nevin Hüseyin, yurt dışında yaşayanların askerlik görevini yerine getirdiklerine ancak oy veremediklerine işaret etti.

BIÇAKLI KINADI…

Öte yandan Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, Başbakan Ömer Kalyoncu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit’in konuşmalarını yaptıktan sonra salondan ayrılmalarını ve kendisini dinlememelerini sert bir şekilde eleştirdi.

Bunun üzerine salonda kalarak konuşmaları dinlemeye devam eden Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş, Bıçaklı’nın üslubunu eleştirerek salonu terk etti.

Akademisyenler, dernek ve sendika başkanlarının da konuşma yaptığı çalıştay bugün sonuç bildirgesinin hazırlanmasıyla sona erecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.