1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANDREAS MAVROYANNİS DOWNER’LA GÖRÜŞECEK
ANDREAS MAVROYANNİS DOWNER’LA GÖRÜŞECEK

ANDREAS MAVROYANNİS DOWNER’LA GÖRÜŞECEK

Rum Ulusal Konseyi’nin 16-17 Temmuz’daki maraton toplantısında kesinleşecek olmasına karşın Kıbrıs sorunuyla ilgili çalışmalara, müzakerelerin yeniden başlamasından çok önce başlayacağı haber verildi.

A+A-

ANASTASİADİS RUM MÜZAKERECİYE TÜRK YETKİLİLERLE GÖRÜŞME VE TÜRKİYE’YE GİTME DE DÂHİL ÇOK GENİŞ YELPAZEDE YETKİLER BİÇİYOR

ANASTASİADİS DÜŞÜNCE HAVUZU İÇİN ÇELEBİSTEN SONRA HRİSTOFYAS’IN DAMADI MUDUROS’U DA DÜŞÜNÜYOR

KASULİDİS MARAŞ ÖNERİSİNİ YEREL ÖRTÜGLERE ANLATIYOR

“MARAŞLILAR FEDA EDİLMEYİ KABUL ETMEYECEK, KENTİN TANINMIŞ ÖNCELİKLER ÇERÇEVESİNDE İADESİ İÇİN MÜCADELE EDECEK”

RUM SÖZCÜ’YE GÖRE ANASTASİADİS ÇÖZÜMÜ DOĞAL GAZA BAĞLAMIYOR, TAM AKSİNE AYIRIYOR

ANASTASİADİS’İN MİLLİYET’E RÖPORTAJI RUM BASININDA

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Rum tarafının müzakerecisi olarak önerdiği, siyasi partilerin mutabık kaldığı isim olan Andreas Mavroyannis’in, atanmasının Rum Ulusal Konseyi’nin 16-17 Temmuz’daki maraton toplantısında kesinleşecek olmasına karşın Kıbrıs sorunuyla ilgili çalışmalara, müzakerelerin yeniden başlamasından çok önce başlayacağı haber verildi.

Politis “Belge İle Başlangıç... Başkan Çelebis’ten Sonra Muduros’u Düşünüyor” başlıklı haberinde Mavroyannis’in Temmuz ayı sonunda BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’la görüşmesinin beklendiğini yazdı.

Mavroyannis’in BM’nin, geçmiş müzakerelerde kaydedilen görüş birlikleri-görüş ayrılıkları belgesini Downer ile er veya geç görüşmesi gerekeceğine işaret eden gazete Downer’ın yaz döneminde ve müzakereler başlamadan önce dönmesinin ana nedenlerini, Rum müzakerecinin atanması, rolü ve görevi ve Rum tarafının görüş birlikleri belgesine cevabı olarak sıraladı, şöyle devam etti:

“Başkan Anastasiadis Ulusal Konsey toplantısında belgenin müzakerelere zemin teşkil edemeyeceğini vurgulamıştı ancak aynı zamanda içeriğinin de çöp kutusuna atılamayacağını söylemişti. Nikos Anastasiadis’in bu tezi Andreas Mavroyannis aracılığıyla BM nezdinde netleştirmesi gerekiyor.

Müzakereciye vermek istediği rol ve yetki konusunda Ulusal Konsey’de tartışma çıkacağını şimdiden bilen Anastasiadis’in müzakereci mevkiine atamayla ilgili planını Konsey’de tam teferruatlı anlatması bekleniyor. Dolayısıyla ortadaki soru işareti, Ulusal Konsey’in Anastasiadis’in müzakerecinin görevini yükseltme düşüncesini onaylayacak mı yoksa günün sonunda başkanın Kıbrıs sorunundaki danışmanı (yani Tasos Conis ve Yorgos Yakovu gibi) mı olacağıdır.

ANASTASİADİS RUM MÜZAKERECİYE TÜRK YETKİLİLERLE GÖRÜŞME VE TÜRKİYE’YE GİTME DE DAHİL ÇOK GENİŞ YELPAZEDE YETKİLER BİÇİYOR

Anastasiadis daha eski açıklamalarında, müzakereciye; Türk yetkililerle görüşme ve Türkiye’ye gitme (paralel müzakereler yolu planı ileri götürülürse) de dâhil olduğu geniş yelpazede yetkiler vermek istediğini açıklamıştı.

Başkan müzakereciye, özellikle hukuk danışmanlarından oluşan bir grubun eşlik etmesini istiyor. Bu çerçevede, aklında; Alekos Markidis, Tumazos Çelebis, Kipros Hrisostomidis, Hristos Kliridis ve Polis Poliviu isimleri var. Markidis, müzakerecinin rolü değişirse böyle bir gruba katılmayı reddediyor görünüyor.

Bu itibarla Anastasiadis, müzakereler ve Kıbrıs sorunuyla ilgili konulara ilişkin inceleme yapmak ve görüş üretmek üzere bir ‘think tank’ (düşünce havuzu) oluşturmayı düşünüyor (önceki günkü siyasi parti başkanları toplantısında böyle bir şey söylemişti). Bu organın başkanlığına da Tasos Conis’i uygun görüyor.

ANASTASİADİS DÜŞÜNCE HAVUZU İÇİN ÇELEBİSTEN SONRA HRİSTOFYAS’IN DAMADI MUDUROS’U DA DÜŞÜNÜYOR

Hükümet kaynakları, diğer şeyler yanında, Anastasiadis’in bu organa, Türkolog ve Hristofyas’ın müzakere grubu üyesi (ve damadı) Nikos Muduros’un da aralarında bulunduğu çok sayıda teknokratın katılması konusunda nabız yoklama düşüncesinde olduğunu söylediler.

Mavroyannis’in atamasının resmileşmesi ve müzakereci görevini devralması Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürlüğü mevkiinde değişiklik anlamına gelecek. Edindiğimiz bilgilere göre bu değişiklik eylülde, şimdiki Londra Yüksek Komiserimiz Aleksandros Zinon’la olacak. Zinon’dan boşalacak Londra Yüksek Komiserliği’ni, şu anda merkezde bulunan Büyükelçi Evripidis Evriviadis dolduracak."

KASULİDİS MARAŞ ÖNERİSİNİ YEREL ÖRTÜGLERE ANLATIYOR

Aynı gazete Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, Rum tarafının Maraş önerisiyle ilgili projelerini  “Mağusa Ticaret ve Sanayi Odası” yetkilileriyle görüştüğünü bildirdi.

Habere göre, bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada Kasulidis muhataplarına, Rum Yönetimi’nin, müzakerelerde sunacağı ve Maraş’ın iade edilmesi, Mağusa Limanı’nın Kıbrıs Türk ürünlerinin ihracı için AB gözetiminde açılmasını öngören öneri üzerinde çalıştığını söyledi.

“Mağusa Ticaret ve Sanayi Odası” heyeti ise Anastasiadis hükümetinin bu inisiyatifini kutladı ve “Maraş’ın Güvenlik Konseyi kararlarının dikte ettiği öncelikler temelinde iadesi, iki toplum arasındaki buzları kıracak ve güven ortamı yaratacak” görüşünü ortaya koydu.

Fileleftheros “Kentin İadesi İşbirliğine Fırsat... İşgal Altındaki Maraş’ın Örgütleri Hükümetin Önerisini Destekliyor” başlığıyla verdiği haberinde “Mağusa Ticaret ve Sanayi Odası” tarafından yapılan yazılı açıklamaya yer verdi.

Habere göre açıklamada Maraş’ın bugün meskûn olmayan kapalı bölümünün iadesi müzakerelerin başlamasıyla birlikte gerçekleşecek ve Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü için olumlu bir ortam ve dinamik oluşturulmasının başlangıcı olacak. Bu, Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olacak bir çözüm öncesi tedbirdir” denildi.

“MARAŞLILAR FEDA EDİLMEYİ KABUL ETMEYECEK, KENTİN TANINMIŞ ÖNCELİKLER ÇERÇEVESİNDE İADESİ İÇİN MÜCADELE EDECEK”

“Mağusa Ticaret ve Sanayi Odası” Başkanı Yorgos Mihailidis imzasıyla yapılan açıklamada şunlar dile getirildi:

“Oda’mız BM’nin Güven Yaratıcı Önlemler’le ilgili kararları çerçevesinde kendi rolünü oynamaya hazırdır. Kapalı bölgenin iadesi ve yeniden imarı ile kentin limanının açılması Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler arasında işbirliği ve kalkınma fırsatları yaratacak. Yeniden imar için yapılacak yatırımlar, çalışmalar ve ihtiyaç duyulacak malzeme dikkate alındığında ekonominin yeniden canlanmasına da katkı koyacak. Maraşlılar feda edilmeyi kabul etmeyecekler ve kentin, tanınmış öncelikler çerçevesinde iadesi için mücadele edecekler.”

RUM SÖZCÜ’YE GÖRE ANASTASİADİS ÇÖZÜMÜ DOĞAL GAZA BAĞLAMIYOR, TAM AKSİNE AYIRIYOR

Aynı gazete Rum Yönetimi Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos doğal gaz arama ve çıkarma prosedürlerinin normal şekilde devam ettiğini, “bunların Kıbrıs sorunuyla bir bağlantısı olmadığını” iddia ettiğini bildirdi.

Gazeteye göre Kıbrıs sorununun, doğal gazdan istifadeyle çözümüyle ilgili bir soruya muhatap olan Papadopulos “Kıbrıs sorunu çözülürse, çözümden sonra elbette bölgedeki bütün oyuncularla farklı ekipler ve farklı işbirliği perspektifleri olacak” ifadesini kullandı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Milliyet gazetesine verdiği röportajda, çözümden sonra doğal gazdan elde edilecek menfaatleri dile getirmesinin Kıbrıs sorununun çözümünü doğal gaza bağladığı anlamına mı geldiği sorulan Papadopulos “Tamamen farklı.  Bu Kıbrıs sorununun çözümünü doğal gazdan ayırıyor. Doğal gaz arama ve çıkarma prosedürleri normal şekilde devam ediyor ve Kıbrıs sorununun çözümüyle bağlantısı yoktur. Başkan Anastasiadis’in tezi, Kıbrıs sorununa adil, dengeli ve çözümün sürdürülebilirliğini sağlayacak şekilde bir çözüm bulunursa ancak o zaman bölgede başka herhangi biriyle işbirliği yollarının açılacağıdır” dedi.

ANASTASİADİS’İN MİLLİYET’E RÖPORTAJI RUM BASININDA

Gazeteler Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Milliyet gazetesine verdiği mülakatı çeşitli başlıklarla geniş ölçekte okurlarına aktardılar.

Fileleftheros “Anastasiadis: Değişemeyecek Oldubittiler Yaratıldı... Doğal Gaz Haritayı Değiştirecek... ‘Annan Planı Mazidir’... Anastasiadis: Müzakerelere Hazırlanıyoruz... Prosedürün Başarısı Güvence Altına Alınsın” başlık ve spotlarını kullandı.

Politis “Tayyip, Gel Çözelim... Anastasiadis’in Kıbrıslı Türk ‘Dedesi’, Doğal Gaz ve Ölü Annan Planı.”

Alithia “Ben Aynıyım, Devirler Değişti... Anastasiadis’ten Erdoğan’a: ‘Kıbrıs Sorunu Artık Bütün Kıbrıslıların Menfaatine Çözülmeli.”

Simerini “Annan Planı Tarih Oldu... Doğal Gazdan Yararlanmak Bütün Kıbrıslılar İçin Büyük Menfaattir.. Başkan Anastasiadis Milliyet’e Röportajında  Annan Planının Yeniden Gündeme Gelmesinin Mümkün Olmadığına İşaret Ederek, Kıbrıs Rum Tarafının Arzusunun Müzakerelerin Başarı Perspektifiyle Yeniden Başlaması Olduğunu Vurguladı... ‘Çözüm İstila Olgularını Alaşağı Edecek’” başlık ve spotlarını attı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.