1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. ANGELINA DOKTORLARI BÖLDÜ!
ANGELINA DOKTORLARI BÖLDÜ!

ANGELINA DOKTORLARI BÖLDÜ!

Ünlü yıldız Angelina Jolie’nin kanser riskine karşı mastektomi yaptırıp meme dokularını aldırtması tıp camiasını ikiye böldü.

A+A-

Jolie’nin hassas kararının benzeri durumdaki pekçok kadını önlem almaya sevk edeceğini ileri sürenlere karşılık, 37 yaşındaki yıldızın açıklamalarıyla örnek oluşturup pahalı ve gereksiz ameliyatlara yol açabileceği endişeleri de dile getiriliyor.

Jolie’ye mastektomi ameliyatını gerçekleştiren Amerikalı Cerrah Kristi Funk, blogunda operasyonu ayrıntılarıyla anlattıktan sonra “Umarım Angelina'nın yarattığı farkındalık dünyada sayısız yaşamı kurtarır” diye yazdı.

İngiltere’deki Meme Kanseri Kampanyası adlı sivil toplum örgütü ise “Jolie’nin açıklamaları meme kanseri ve genetik riskler konusunda farkındalık yaratma açısından çok önemli” dedi. Örgüt, kadınları pahalı genetik testlere ve geri dönüşü olmayan mastektomi ameliyatlarına başvurmadan önce, uzman görüşlerini dikkate almaları konusunda uyardı.

YÜZDE 94 ORANINDA KORUYOR
Koruyuculuğu en yüksek olan yöntemin "Koruyucu mastektomi" diye isimlendirilen cerrahi uygulama olduğunu anlatan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sühan Ayhan ise mastektomi ameliyatı ile memenin içinin tamamen boşaltıldığını belirtti. Ayhan, bu şekilde meme dokuları alındığı için kansere yol açabilecek riskin ortadan kaldırıldığını vurguladı. Yapılan operasyonların başarı oranının yüksek olduğuna dikkati çeken Ayhan, "Araştırmalar, 10 yıllık takiplerde mastektomi ameliyatının kadınları meme kanserinden koruma oranının yüzde 85-94 olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Angelina Jolie’nin ameliyatı eşinden başka kimseye haber vermediği de ortaya çıktı. Sanatçının babası oyuncu Jon Voight, New York Times’ta makale çıkmadan bir gün önce kızıyla buluşmasına rağmen konudan haberdar olmadığını söyledi. Voight, “Bunu neden saklama gereği duyduğunu anlayabiliyorum. Onu cesaretinden ötürü kutluyorum” dedi.

 

Kaynak: ntvmsnbc

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.