1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANİDEN RAHATSIZLANARAK HAYATINI KAYBETTİ
ANİDEN RAHATSIZLANARAK HAYATINI KAYBETTİ

ANİDEN RAHATSIZLANARAK HAYATINI KAYBETTİ

Ülkemizin tanınmış Şair ve Yazarlarından Bener Hakkı Hakeri hayatını kaybetti.

A+A-

KKTC EDEBİYAT DÜNYASI YASTA

ÜLKEMİZİN TANINMIŞ YAZAR VE ŞAİRLERİNDEN BENER HAKKI HAKERİ YAŞAMINI YİTİRDİ

HAKERİ’NİN SON ÖYKÜSÜ “TUZLU KAHVE” OLDU

Kıbrıslı Türk Gazeteci, Araştırmacı, Tarihçi, Şair ve Yazar, Bener Hakkı Hakeri (77) aniden fenalaşarak yaşamını yitirdi.

Hakeri’nin Lefkoşa’nın Kaymaklı bölgesinde bulunan Yaman Market’te alışveriş yaptıktan sonra, evine dönmek üzere olduğu sırada, aniden rahatsızlanıp yol kenarına düşerek yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

Polisten edinilen verilere göre, “Markete gidiyorum” diyerek evden çıkıp dönmeyince, Hakeri’nin ailesi saat 14.30 sıralarında polise “kayıp” ihbarında bulundu.

Kayıp ihbarının ardından polis ve Hakeri’nin ailesi Hakeri’yi aramaya başladı, aramalar sonuçsuz kalınca Yaman Market’in kamera görüntülerine başvuran polis, Hakeri’nin en son Ceyhan Sokak’a girerken görüntülendiği bilgisine ulaştı.

Aramaları burada yoğunlaştıran polis, Ceyhan Sokak’ta saat 15.45 sıralarında Hakeri’nin yol kenarında otların içinde yüzüstü yatan cansız bedenine ulaştı.

Polisin verdiği bilgiye göre kendisine ulaşmaya çalışan yakınlarının telefon aramasına cevap vermeye çalışırken fenalaşarak yaşamını yitiren Hakeri’nin bulunduğunda eli cep telefonunun olduğu pantolonunun cebindeydi.

Son olarak Kıbrıs Gazetesi’nde görev yapan Hakeri’nin vefatı yakınları, dostları ve tüm basın ve edebiyat camiasında büyük üzüntüyle karşılandı.

SERHAT İNCİRLİ

Hakeri, Kıbrıs  Gazetesi’nde Kültür-Sanat-Tarih künyeli sayfasında bugün “Bilginizi Denetleyin”  köşesi yanında  çeşitli fıkralar ve “Tuzlu Kahve” isimli öyküyü yayımladı.

Son yazısını yayımlayan Bener Hakkı Hakeri’nin öğleden önce gazeteye gittiği öğrenildi.

Kıbrıs Gazetesi’nin Haber Müdür Yardımcılarından Serhat İncirli, yaptığı açıklamada, bu sabah gazeteye giden Hakeri ile sohbet ettiklerini, hatta bulmacalar konusunda şakalaştıklarını söyledi.

Sürekli yüksek sesle konuşan ve insan canlısı bir kişi olan Bener Hakkı Hakeri’yi  bu sabah her zamankinden durgun ve yorgun olarak gördüğünü anlatan Serhat İncirli, “Yine de sohbetimizi yaptık ve gazeteden ayrıldı. Öğleden sonra ise bu durumu öğrendik. Acımız büyüktür” dedi.

HAKERİ’NİN “TUZLU KAHVESİ

Bener Hakkı Hakeri’nin  bugün yayımlanan “Tuzlu Kahve” isimli öyküsü yaşam adına oldukça anlamlı mesajlar veriyordu:

“TUZLU KAHVE
 
 Kıza bir partide rastlamıştı. Partinin sonunda kızı kahve içmeğe davet etti. Kız önce şaşırdı, ama nazik davranarak daveti kabul etti. Bir kafeye oturdular.
   Delikanlı öyle heyecanlıydı ki… Gelen garsona;
   - “Biraz tuz getirir misiniz?” dedi, “Kahveme koymak için.”
   Kız şaşırarak:
   - “Garip bir damak zevkiniz var” dedi.
   Delikanlı anlattı:
   - “Çocukken deniz kenarında yaşardık. Deniz suyunun tadı ağzımdan hiç eksilmedi. Bu tadı çok sevdim. Ne zaman o tuzlu tadı hissetsem, evimizi ve mutlu ailemi hatırlıyorum.”
   Kız delikanlının içtenliğinden çok etkilenmişti. Buluşmağa devam ettiler ve evlendiler. Sonuna kadar mutlu yaşadılar. Tüm yaşam boyu prenses ne zaman kahve yapsa prensesinin kahvesine hep bir kaşık tuz koydu.
   Adam, 40 yıl sonra dünyaya veda etti. “Ölümümden sonra aç” diye bir mektup bırakmıştı karısına. Şöyle diyordu:
   “Sevgilim, lütfen beni affet. Sana hayatımda bir kez yalan söyledim. İlk buluştuğumuz gün öyle heyecanlıydım ki şeker yerine ‘tuz’ çıktı ağzımdan… Sonradan değiştirmeğe o kadar utandım ki, yalana devam ettim.
   Şimdi ölüyorum ve korkmam için bir sebep yok. Ben tuzlu kahve sevmem. Seni tanıdığım andan itibaren bu rezil kahveyi içtim. Seninle olmanın mutluluğunu ben tuzlu kahveye borçluyum.
   Dünyaya bir daha gelsem, bütün hayatımı yeniden seninle geçirmek isterdim. Bir hayat boyu yine tuzlu kahve içmek zorunda kalsam da…”
   Kadının gözyaşları mektubu ıslattı.
   Lafı açıldığında bir gün biri “Tuzlu kahve nasıl bir şey?” diye soracak oldu… Gözleri nemlendi kadının…
   - “Çok tatlı” dedi.”

BENER HAKKI HAKERİ’NİN ÖZGEÇMİŞİ

Bener Hakkı Hakeri (d. 1936, Limasol), Kıbrıslı Türk Gazeteci, Araştırmacı, Tarihçi, Şair ve Yazar Bener Hakkı Hakeri 1936 yılında Limasol’da doğdu.
Lefkoşa Erkek Lisesi'ni tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu. İlkokul öğretmenliği ve Bekirpaşa Lisesi'nde felsefe öğretmenliği yaptı. 1989 yılında kendi isteğiyle öğretmenlik görevinden emekli oldu. Birçok gazete ve dergide şiirleri, öyküleri ve röportajları yayımlandı. Kaynak ve H gibi dergileri çıkardı. Bir dönem Söz Gazetesi’nde yazarlık yaptı. Kıbrıs ve Kıbrıs Türk tarihi ile ilgili araştırmalar yaptı. Yazarın son olarak
Kıbrıs gazetesinde yazıları yayımlanmaktaydı.

YAZARIN BAŞLICA ESERLERİ

Yazarın başlıca eserleri şöyle: Lefkoşa'nın Fethi, (1956 ve 1962); Şiirlerle Nasrettin Hoca, (1956); Aşkların Aşkı, (1962); Limasol Türk Savunması, (1964); Limasol'da İkinci Plevne Savunması (1965); İnsan Niçin Okur? (1979); Kıbrıs'ta Halk Ağzından Derlenmiş Sözcükler Sözlüğü (1982); Kıbrıs'ta Tarihi Eserler (1983); Kıbrıs Tarihi (1985); Başlangıcından 1878'e dek Kıbrıs Tarihi (1993); Kıbrıs Türk Ansiklopedisi (1992); Hakeri'nin Kıbrıs Türkçesi Sözlüğü (2003). 

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.