1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANIT ÇAMI BÖCEK YEDİ
ANIT ÇAMI BÖCEK YEDİ

ANIT ÇAMI BÖCEK YEDİ

Çınarlı Köyü’nün simgesi, yüzlerce yıldır bu topraklara kök salan anıt çam ağacı, büyük orman bahçıvanı adlı böceğe teslim oldu;

A+A-

ınarlı Köyü’nün simgesi, yüzlerce yıldır bu topraklara kök salan anıt çam ağacı, büyük orman bahçıvanı adlı böceğe teslim oldu. 700 yıllık ağacın büyük bir bölümü kurudu. Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun himayesinde olan anıt çam ağacı için Orman Dairesi’nin yaptığı girişim de sonuç vermedi ve yapılacak çalışmaların ardından anıt ağaçtan geriye kuru gövdesi kalacak.

 

Gazimağusa’ya bağlı Çınarlı Köyü’nün simgesi, 7 asırdır toprağa sımsıkı tutunan anıt çam ağacı, büyük orman bahçıvan böceği nedeniyle kuruyor.

Kıbrıs Postası’nın haberine göre, Çınarlı Köyü sakinleri, köyün girişinde yer alan ve Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun himayesinde olan anıt çam ağacının yavaş yavaş kurumuasına isyan etti.

Köy sakinleri, Çınarlıuyı Sevenler Derneği’nin durumu defalarca Orman Dairesi’nin bilgisine getirmelerine rağmen, daireden hiçbir yetkilinin ağacın kuruması için önlem almadığını savundu.

Orman Dairesi: “Büyük bölümü kurudu”

Çevresi Geçitkale Belediyesi tarafından kuşatılarak korunan anıt çam ağacının durumuyla ilgili olarak başvurulan Orman Dairesi Müdürü İsa Direk tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, yapılan inceleme sonucunda anıt ağacın büyük bölümünün, kabuk böceğinin bir türü olan büyük orman bahçıvanı ( tomicus piniperda) zararlısı nedeniyle kuruduğunun tespit edildiği kaydedildi.

Gövdesi korunacak

Daireye bağlı bilirkişilerin yaptığı araştırma sonucunda, ağacın kalan kısmının da kuruma ihtimali olduğunun belirlendiği ifade edilen açıklamada, “Böyle bir olayın yaşanması durumunda, ekiplerimiz tarafından anıt ağacın kabukların soyulması işlemi gerçekleştirilecek ve devrilme tehlikesi ortadan kaldırılarak gövdesinin korunması sağlanacaktır” denildi.

Yasal yetki Anıtlar Yüksek Kurulu’nda

Orman Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ayrıca dairenin anıt ağaçların bakımından ve idamesinden yasal olarak sorumlu olmadığı anımsatıldı ve dairenin buna rağmen mutad olarak ülkedeki anıt ağaçların bakımı ve idamesi ile ilgili kontrolleri yaptığı belirtildi.

Böcek aniden ürüyor

Açıklama anıt çam ağacına zarar veren böcek konusunda da bilgi verildi.

Açıklama şöyle denildi:

“Çınarlı köyünde bulunan anıt ağaca zarar veren ‘Kabuk Böceği’ aniden üreyen bir organizma olup, özellikle bahse konu anıt ağaç gibi fiziksel olarak güçlü olmayan türlerde etkisini göstermesi ve yayılması daha kolaydır.

Müdürlüğümüz, Çınarlı bölgesinde söz konusu zararlının diğer ağaçlara da etki göstermemesi adına gerekli önlemleri almaya başlamıştır.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.