1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANIT MEZARINDA YÜZ KIZARTAN MANZARA...
ANIT MEZARINDA YÜZ KIZARTAN MANZARA...

ANIT MEZARINDA YÜZ KIZARTAN MANZARA...

Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın anıt mezarı...

A+A-

 

Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın anıt mezarı, vefatının üzerinden 3 yıl geçmiş olmasına rağmen hala yapılamadı. 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, KKTC bütçesinden 9 milyon TL’lik kaynak ayrıldığını belirterek projenin bu yıl tamamlanacağını ifade etti.  Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Ersan Saner de kendi iktidarları döneminde her şeyin tamamlanarak devredildiğini kaydederek şu anki hükümetin projeye bir türlü başlayamadığını aktardı. Merhum Cumhurbaşkanı Denktaş’ın sağlığında danışmanlığını yapan Hilmi Özen ise çalışmalara artık bir an önce başlanması gerektiğine dikkat çekti. Demokrat Parti- Ulusal Güçler Parti Meclisi Üyesi Erhan Arıklı, 3 yıl geçmesine rağmen anıtın yapılamamasının devletin büyük ayıbı olduğunu kaydetti.

Denktaş’ın anıt mezarının yıllar geçmesine rağmen yapılamaması KKTC işlerliğin vehametini bir kere daha gözler önüne serdi. Türkiye’den ve başka yerlerden gelen devlet erkânının ilk uğrak yerlerinden olan Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın mezarında hala çalışmalara başlanmaması kafalarda soru işareti oluşturmaya başladı. 

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Hasan Taçoy, bu yıl içerinde çalışmaların tamamlanacağını savundu. Anıt mezar için kaynağın yeni yılla birlikte oluşturulduğuna işaret eden Taçoy, bu konuda ün yapmış kaliteli bir şirketin gelip çalışmalara başlayacağını ifade etti. Poje için 9 milyon TL’lik bir bütçe ayrıldığını dile getiren Taçoy, mimarı açıdan eksik olan çalışmaların giderilmeye çalışılmasından dolayı bir uzama yaşandığını belirtti. 

Saner: Bir türlü başlayamadılar

Ulusal Birlik Partisi (UBP)  milletvekili Ersan Saner ise, kendilerinin her şeyi halledip Anıt Mezarın yapılması için devrettiklerini ifade etti. “Biliyorsunuz bu tip anıtlar İçişleri Bakanlığımız tarafından koordine edilerek yaptırılıyor” diyen Saner şöyle konuştu: “Fakat ben Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı iken meslekten kişi olduğumdan dolayı da Mimarlar Odası ile birlikte uluslararası bir yarışma açtık. Yarışmaları tamamlayıp bunu devrettik. Devrediş o devrediş öylece de kaldı… Her şeyi sona getirmemize rağmen bu konuda hiçbir ilerleme kaydedemedik. Bütçeye de bu konuda herhangi bir ödeme konmadı. Dolayısıyla durum bundan ibarettir. 

Bütçede tam rakamını koyduklarını net olarak koyduklarını göremediğim için söyleyemiyorum. Ama İçişleri Bakanlığı’nın kalemine bakar maliyeye sorulursa bu konuda bütçe ayrılıp ayrılmadığı belirlenebilir.  Bir tek para bulup başlanacaktı ama onu bulup başlayamıyorlar.”

Özen: Söylenenlerin arkası gelecek mi bilmiyorum

Merhum Cumhurbaşkanı Denktaş’ın danışmanlığını yapan isimlerden olan Hilmi Özen de hükümetin daha önce bu konuda bir karar ürettiğini ancak kaynakta sorun yaşandığı için anıt mezarın bir türlü başlatılamadığını dile getirdi.

Yeni bütçeyle çalışmalara başlanacağı bilgisini aldığını bildiren Özen şöyle dedi: “Ama maalesef bugüne kadar söylendiği gibi arkası gelecek mi gelmeyecek mi bilemiyorum. Hükümetin bir kararı var. Serdar beye ben bunu sorduğumda yeni bütçeden geçtikten sonra gündeme konacak yönündeydi

Ben de bundan öte bir bilgiye sahip değilim. Onun için takip ediyoruz. Biz de her vesilede soruyoruz. İnşallah hayırlısıyla başlatılır. Her aşaması hazırlandı. İhaleye çıkılacak. İhaleye çıkılıp hemen başlaması lazım… Onu bekliyoruz.”

Arıklı: Ona olan borcumuzu ödeyemeyiz

Demokrat Parti- Ulusal Güçler Parti Meclis Üyesi Erhan Arıklı ise, 3 yıl geçmesine rağmen anıtın yapılamamasının devletin büyük ayıbı olduğunu kaydetti. “Böylesi insana altından anıt mezar diksek ona olan borcumuzu ödeyemeyiz” diyen Arıklı,  “Bütçeye gerekli para konulmuyorsa veya para bulunamıyorsa bir kampanya yapılmak suretiyle halka başvurulabilir. Eminim ki bu halk kurucu Cumhurbaşkanına vefasını en güzel şekilde öder. Böylesi belki daha şık olur. Kırım’da Akmescid'de bir Camii yapılacaktı. Bir dernek kuruldu ve herkesten tek bir tuğla kampanyası yapıldı. Bir tuğla 1 dolardı. Bir haftada 1 milyon dolar toplandı.

Bu halk kadirşinastır. Yeter ki kampanyayı yürüteceklerin samimiyetine ve şeffaflığına insansın” şeklinde konuştu. 

“Denktaş, dışarıdan birisinin yaptırmasını istemedi”

Denktaş’ın Anıt Mezarı için Türkiye’de birçok belediye ve vakfın,  Serdar Denktaş’a başvurduğunu aktaran Arıklı, “Ama Denktaş, ‘Bu Devlet ve bu halk başkanına en güzel anıtı yaptırmaya muktedirdir. Dışardan birilerinin yaptırması bizim için utanç olur’ düşüncesi ile bu teklifleri nazikçe geri çevirdi. Serdar Denktaş'ın Başbakan Yardımcısı olarak bu konuda ön alması yakışık almaz. Bu konuda Cumhurbaşkanı bizzat Hükumetle bu konuyu ele almalı. Gecikme olabilir. Ama Denktaş’a yakışır Anıt Mezar çok kısa bir sürede yapılacaktır” diye konuştu.  

Vatandaş tepkili…

Vatandaşlar da Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Anıt Mezarı’nın 3 yıldır yapılmamasına tepki gösterdi. Denktaş’ın sadece Kıbrıslı Türklerin değil tüm Türk dünyasının lideri olduğunu ifade eden vatandaşlar, “Liderimizin adına yakışır bir anıt mezarı yapmak için KKTC’yi yönetenler hala neyi bekliyor. Her yere para bulan hükümet Denktaş’ın Anıt Mezarı için mi para bulamıyor” diyerek tepkilerini seslendirdi.

Osman Canlı:

Ömrünü KKTC için vakfetmiş bir devlet adamının huzur içinde yatması için eğer ki anıt mezar için ödenek bulunamıyorsa bu çok hazin bir olaydır. Eğer ki yetkililer bu konuda çare bulamıyorlarsa bu konuyu halka devretmelidirler. Kıbrıs Türkü elbette böyle bir değerine sahip çıkacak ve gerekeni yapacaktır.

Ümit Kozan: 

Büyük bir devlet adamının değer görmemesi çok üzücü bir olay… Ankara’da Doğan Haber Ajansı’nda görev yapıyorum. Kıbrıs’a her geldiğimde kendisini ziyaret ederdim. Vefat ettikten sonra da mezarını ziyaret ediyorum. Fakat Denktaş’a verilmeyen değeri görünce içim burkuluyor. Bir an önce kendisine layık bir anıt yapılmasını temenni ederim. 

Nurgül Güngördü:

Değerlerimize sahip çıkamıyoruz. Türkiye’yi Kuzey Kıbrıs’ı bu kadar seven bir devlet adamına yapılan terbiyesizliktir. Her şeye para bulunuyor. Belediyeler gereğinden fazla işçiyle doldurup paralar buralara harcanıyor da bir anıt yapmaya mı kaynak bulunamıyor. Aklım almıyor açıkçası…” 

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.