1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 63'Ü MÜDAHALEYE KARŞI
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 63'Ü MÜDAHALEYE KARŞI

ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 63'Ü MÜDAHALEYE KARŞI

Amerika'nın köklü araştırma merkezi PEW'in anketine göre, ülke genelinde Suriye'ye olası bir askeri müdahaleye karşı çıkanların oranın yüzde 63'e ulaştı.

A+A-

Amerika'nın köklü araştırma merkezi PEW'in anketine göre, ülke genelinde Suriye'ye olası bir askeri müdahaleye karşı çıkanların oranın yüzde 63'e ulaştı.

PEW Araştırma Merkezi'nce yayımlanan rapora göre, Suriye'ye olası bir müdahaleye karşı çıkanların oranı 29 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde yapılan bir anket kapsamında 15 puan artarak yüzde 63'e çıktı. 4-8 Eylül tarihlerini kapsayan ankete göre ise müdahaleye onay verenlerin oranı yüzde 29'dan 28'e düşerken, kararsızların oranı ise yüzde 23'ten 9'a geriledi.

PEW-USA Today ortaklığında, Amerika genelinde 1506 kişiyle yapılan anket çalışmasında, Suriye'ye yapılması düşünülen hava saldırısı hakkında negatif görüş bildirenlerin yüzde 45'inin bu konuda çok güçlü düşüncelere sahip olduğu aktarılırken, müdahalede bulunulması yönünde fikir belirtenlerin ise sadece yüzde 16'sının bu görüşlerini güçlü bir şekilde savunduğuna işaret edildi.

Rapor'a göre Amerika'nın Cumhuriyetçi kanadı geçen haftaki ankette iki görüşe eşit bir şekilde bölünmüşken, yeni ankette belirli bir şekilde saldırıya karşı pozisyon almış bulunuyor. Son ankette Cumhuriyetçiler yüzde 70 oranında saldırıya karşı duruyor.

Başkan Obama'nın her türlü çabasına rağmen, Demokratların saldırıya onayı yüzde 29'dan 35'e çıkmış olsa da hala yüzde 53'ü Suriye'ye yapılacak müdahaleye karşı tutum sergiliyor. Kararsız Demokratların oranı ise bir önceki ankete göre, yüzde 23'ten 12'ye düşmüş durumda.

Bağımsız kanatta da bir önceki ankete göre saldırı karşıtlığı artmış bulunuyor.

OBAMA'NIN YETERİNCE NET AÇIKLAMA YAPMADIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Amerikan halkının muhtemel saldırıya karşı negatif düşünceye sahip olmasının altında yatan temel neden ise Obama'nın müdahale planının gerekçesini net olarak açıklayamamış olması. Ankete göre, ABD'nin neden saldırması gerektiği konusunun anlaşılmamış olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 54 iken, bu soruya 'bilmiyorum' diye yanıt verenlerin oranı ise yüzde 12. Obama'nın saldırının nedenini net bir şekilde belirttiğini savunanlar ise yüzde 35 oranında.

Bununla birlikte ankete katılanların büyük çoğunluğu (yüzde 60) Suriye'de kimyasal silah kullanımına karşı ABD'nin bir şeyler yapması gerektiği görüşünü savunuyor. Diğer taraftan, ABD'nin hava saldırısının Ortadoğu'yu daha da kötü bir gidişata sokacağına inananlar, ankette yüzde 75 oranla temsil ediliyor.

Suriye'deki durumun ABD için tehlike oluşturduğunu savunanların oranı yüzde 45'te kalırken, ABD'nin, Suriye'ye müdahale etmemesi durumunda, uluslararası saygınlığını kaybedeceğine inananların oranı ise sadece yüzde 39.

'SALDIRI KARARI KONGRE'YE AİTTİR'' GÖRÜŞÜ AĞIR BASIYOR

PEW anketi, ABD'nin Suriye'ye saldırı kararı almasında son sözün kime ait olduğu konusunda da fikir belirtiyor. Ankete göre, saldırı kararında son sözün Kongreye ait olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 61 iken, ''Başkan karar verir'' diyenlerin oranı ise sadece yüzde 30'da kalıyor.

Anket, 2002 Irak Savaşı ile mevcut durum hakkında, saldırı kararının kime ait olduğu konusunda, tarafların nasıl bir tutum değişikliği içinde olduğunu gözler önüne seriyor.

Irak savaşı öncesinde, ''Savaş için son karar kongreye aittir'' diyen Cumhuriyetçilerin oranı yüzde 32 iken, bu oran Suriye saldırısı için yüzde 75'e çıkıyor. Demokratların ise aynı soruya Irak savaşı için yüzde 71 ''Kongre karar vermelidir'' şeklinde cevap verdiği görülürken, Suriye saldırısı için bu oranın yüzde 47'ye düştüğü gözleniyor.

Aynı ankette, Başkan Obama'nın başarı oranının birkaç ay öncesine göre azalarak, yüzde 49'dan 44'e düştüğü belirtildi. Obama'nın dış politika konusundaki başarısı ise tüm zamanların en alt seviyesinde çıktı. Başkan Obama'nın bu konuda 2009'da aldığı başarı oranı yüzde 52 iken, Ocak 2012'den bu tarafa 40'lı rakamlar ile ifade ediliyordu. Bu oran son ankette yüzde 33 şeklinde yer alarak, Obama'nın başkanlık dönemindeki dış politika programında en düşük başarı oranı olarak kayıtlara geçti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.