1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANLAŞMA İMZALANDI
ANLAŞMA İMZALANDI

ANLAŞMA İMZALANDI

“Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Hükümetler Arası Anlaşma” Ankara’da imzalandı.

A+A-

SU TEMİNİ VE YÖNETİMİNE İLİŞKİN HÜKÜMETLER ARASI ANLAŞMA İMZALANDI

“Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Hükümetler Arası Anlaşma” Ankara’da imzalandı.

Anlaşmaya Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu ile Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu imza koydu.

Ankara’ya, 3 bakanıyla birlikte dün gece giden Başbakan Kalyoncu ile Davutoğlu, imza töreninin ardından ortak basın toplantısı da düzenledi.

ASRIN PROJESİ

Deniz altından borularla su taşınmasını sağlayan, dünyada ilk ve tek olma özelliği taşıyan ve “Asrın Projesi” diye nitelenen “KKTC Su Temin Projesi” 7 Mart 2011’de Alaköprü Barajı’nın temelinin atılmasıyla başlamıştı.

Anamur’daki Dragon çayının suyunu, Akdeniz’in 250 metre altından askıda borulu deniz geçiş sistemiyle Geçitköy Barajı’na taşıyan projeyle KKTC’ye içme ve sulama amaçlı yılda 75 milyon metreküp su taşınması hedefleniyor.

Açılışı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla 17 Ekim 2015’te yapılan KKTC Su Temin Projesi, 1.6 milyar TL’ye mal olmuştu.

Deniz geçişi 80 kilometre olan projenin ana dağıtım hatlarının da 500 kilometre civarında olacağı tahmin ediliyor.

Su Temin Projesi’nin tamamlanmasının ardından iki ülke arasında suyun yönetimine ilişkin görüşmeler yapılmış ve bazı tartışmalar yaşanmıştı.

KKTC’den 4 bakanın Ankara’da yaptığı görüşmeyle oluşturulan anlaşma metni taslağındaki bazı maddeler hükümet ortağı CTP tarafından kabul görmeyince konu yeniden müzakere edilerek taslağa son hali verilmişti. Bakanlar Kurulu da geçtiğimiz Perşembe günü anlaşma metnini kabul etmiş ve imzalaması için Başbakan Ömer Kalyoncu’ya yetki vermişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.