1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANLAŞMA OLMAZSA ZARAR GÖRECEK OLAN KIBRISLI TÜRKLERDİR!
ANLAŞMA OLMAZSA ZARAR GÖRECEK OLAN KIBRISLI TÜRKLERDİR!

ANLAŞMA OLMAZSA ZARAR GÖRECEK OLAN KIBRISLI TÜRKLERDİR!

2 kez biraraya geldiler ve 23 Haziranda bir kez daha biraraya gelerek önemli başlıkları görüşecekler!

A+A-

CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “ŞUANDA ANLAŞMA OLMAMASININ ZARARINI GÖRECEK OLAN TÜRK TARAFIDIR. BU NEDENLE BİZ ANLAŞMA ARZUSUNDAYIZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, mevcut statükonun sürmesinden, anlaşma olmamasından faydalanan tarafın Rum tarafı olduğunu belirterek, “Şu anda anlaşma olmamasının zararını görecek olan Türk tarafıdır. Bu nedenle biz anlaşma arzusundayız” dedi.

İşverenler Sendikası yetkilileri, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ziyaret etti.

Sendika Başkanı Hasan Sungur, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu, müzakerelerde destek belirtmek ve mülkiyet konusundaki kararlı tutumunun devamını istemek için ziyaret ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, müzakerelere devam ettiklerini ve Rum tarafıyla mülkiyet konusunda daha çok tartışacaklarının belli olduğunu söyledi.

Mülkiyet konusunda geçmiş Rum lideriyle 6-7 aylık bir müzakere dönemi geçirdiklerini ve bir kısım noktalarda da yakınlaşma sağladıklarını anımsatan Eroğlu, “Ancak yeni Rum Lideri mülkiyet konusunda ön koşullu önerilerde bulunuyor” dedi.

Eroğlu, ön koşullu önerileri kabul etmenin mümkün olmadığını ancak bunların müzakere masasında tartışılacağını belirterek, Rum Lideri Anastasiadis' le 2 kez biraraya geldiğini ve 23 Haziranda bir kez daha biraraya gelerek önemli başlıkları görüşeceklerini söyledi.

Anastasiadis’in, önceki liderlerin görüşmelerini ve sağladıkları yakınlaşmaları kabul etmemesinin sıkıntı yarattığını dile getiren Eroğlu, “Ortak metinde bile anlaşılmamış konularda müzakere devam etsin deniyordu” şeklinde konuştu.

Bir sonraki görüşmede Rum tarafının masaya getireceği öneriler olduğunu ve onları değerlendirerek 23 Haziran’da sonuca gidilip gidilemeyeceğini, nasıl gidilebileceğini tartışacaklarını belirten Eroğlu, BM Genel Sekreterinin de kabul ettiği ve sırasının belirlendiği 6 başlık üzerinden müzakereleri tamamlamaya çalışacaklarını kaydetti.

Eroğlu, “İnşallah bir anlaşma formülü buluruz” diyerek, Kıbrıs Türkünün anlaşmama gibi bir düşüncesi olmadığını, anlaşmanın da yaşayabilir ve kalıcı olması gerektiğini vurguladı.

“BİRBİRİMİZİ TENKİT ETMENİN ANLAMI YOK”

Eroğlu, Rumların 4 yıl boyunca yapılan müzakerelerde sağlanan yakınlaşmaları kabul etmesi yönünde bütün ağırlıklarını ortaya koyduklarını, geçen ay BM Genel Sekreteriyle gerçekleştirdikleri görüşmede de bu konuya ağırlık verilmesi noktasında da talepte bulunduğunu hatırlatarak, “Dışişleri Bakanı Özdil Nami, dün bir TV programında sanki bu konu hiç konuşulmamış gibi tenkit dolu bir açıklama yaptı” dedi.

Dışişleri Bakanı Nami’nin, ABD Başkan Yardımcısı geldiğinde veya BM Genel Sekreteriyle bu konu görüşülmemiş gibi bir tavır sergilemesinin yanlış olduğunu belirten Eroğlu, “müzakere masasındaki esas ısrarımız, önceden yakınlaşılmış konuları yeniden tartışmak değil; yeni başlıklarda anlaşmak için çalışmalıyız görüşünü sık sık dile getiriyoruz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs konusundaki süreci gerektikçe hükümet kanadıyla da paylaştıklarını anımsatarak, müzakerecileri de İngiltere, Fransa, Rusya gibi BM’de ağırlıkları olan ülkelerden davet geldiği zaman karşılıklı diyalogla düşüncelerini anlatmak açısından teşvik ettiklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı’nın da bu tür temaslar yapmasının her zaman kendisi tarafından da arzu edilen bir şey olduğunu ifade eden Eroğlu, “Biz müzakereleri sürdürüyoruz zaman zaman Meclis Platformunu çağırarak bilgi veriyoruz, 23 Haziran’daki görüşme öncesinde de görüş ve önerileri anlatacağız, Danışma Kurulu’nda da her görüşten kişiyle biraraya gelerek durum değerlendirmesi yapıyoruz” dedi.

Eroğlu, “Birbirimizi tenkit etmenin bir anlamı yok” diye konuşarak, şu anda müzakere masasında uzlaşmazlık sergileyenin Rum tarafı olduğunu ve bunun herkes tarafından görülmesi gerektiğini vurguladı.

Halkın beklentileri doğrultusunda bir anlaşmaya ulaşmak için uğraştıklarını kaydeden Eroğlu, “inşallah bizim de halkımızın da huzur içinde oy verebileceği bir anlaşma noktasına geliriz” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.