1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ANLAŞMAZLIKLAR BELGESİ HAZIRLANIYOR”
“ANLAŞMAZLIKLAR BELGESİ HAZIRLANIYOR”

“ANLAŞMAZLIKLAR BELGESİ HAZIRLANIYOR”

Pazartesi günkü görüşme arifesinde;

A+A-

“AKINCI’NIN ORTAMI BOZDUĞU” BM’NİN DE “DÜZELTMEK İÇİN GYÖ’LERLE İLGİLİ BİR AÇIKLAMA YAPILMASINA ÇALIŞACAĞI” İDDİA EDİLDİ

Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum muadili Andreas Mavroyannis’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Pazartesi günkü görüşmesi arifesinde anlaşmazlıklar belgesi hazırlayacağı haber verildi.

Fileleftheros “Anlaşmazlıklar Belgesi Hazırlanıyor” başlıklı haberinde belgeye dökülecek anlaşmazlıkların, Akıncı ve Anastasiadis’in Kasım ayı itibarıyla yoğunlaşacak görüşmelerinin ana eksenini oluşturacağını yazdı.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın birincil hukuk, nüfus ve mülk çoğunluğuyla ilgili son açıklamasının “ortamı bozduğunu” iddia eden gazete BM’nin de bunu düzeltmek adına, Güven Yaratıcı Önlemler’le (GYÖ) ilgili bir açıklama yapılması için çaba harcayacağını öne sürdü.

Gazete Akıncı’nın “ortamı bozduğunu” iddia ettiği sözlerinin, Avrupa normlarında daimi sapmalar ve bunların da birincil hukuk olması gerektiği, Kıbrıs Türk toplumunun kendi bölgesinde mülk ve nüfus çoğunluğuna sahip olması yönteminin bulunması ile ilgili olduğunu yazdı.

Habere göre Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, Anastasiadis’in bu konuyu Pazartesi günü Akıncı ile baş başa görüşmeleri sırasında gündeme getireceğini açıkladı.

Nami ve Mavroyannis’in dün sabah Avrupa normlarının Ada’nın tamamında uygulanması hazırlıklarıyla ilgili özel komite ile görüştüğünü, görüşmeye Avrupa Komisyonu Başkanı’nın BM iyi niyet misyonundaki özel temsilcisi Peter Nuffel’in de katıldığını yazan gazete, daha sonra da yatırımcılıkla ilgili teknik komitenin eş başkanları ile bir araya geldiklerini hatırlattı.

Yatırımcılık teknik komitesi eş başkanlarıyla mobil telefonların Ada genelinde işlemesi kararının hayata geçirilmesini engelleyen zorluklar olduğuna işaret eden gazete haberini şöyle sürdürdü:

MOBİL TELEFONLAR KONUSUNDA BİR SONUCA VARILAMADI

“Öğrendiğimize göre görüşmede sonuca varılamadı.  Anlaşmanın uygulanmasında pratik ve hukuki/siyasi zorluklar var.

Başsavcılık gerek hükümete gerek şirketlere (GSM operatörleri)  bu GYÖ’nün uygulanabilmesi için Türkiye ile ilişkisi olan yabancı şirketlerle anlaşma yapılması gerektiği, herhangi direkt bir anlaşmanın ciddi hukuki sorunlar çıkaracağı ve meşru olmayacağı görüşünü iletti.

Zorlukların kolay aşılamayacağı ortadadır keza Türk tarafı sahte devlette kayıtlı şirketlerle anlaşma yapılmasını istiyor. Bilgi sahibi kaynaklar, Kıbrıs Rum tarafının mevzuatı ihlal edecek harekette bulunamayacağına işaret ediyor ki Başsavcı da bunun altını çizmişti. Mobil telefonların Ada’nın tamamında işlemesinin, toplumlar arası bir konu değil, müzakere konusu değil, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin meselesi olduğu ortadadır.” 

Gazete Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ABD’den Pazar gecesi döneceğini ileri sürerek, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le Pazartesi günkü görüşmesinin daha önce planlandığı gibi sabah değil, akşamüstü saat 18.00’de gerçekleşeceğini haber verdi.

Alithia “Mobil Telefonlar... Kıbrıs Rum Tarafından Yeni Öneri” başlıklı haberinde Rum tarafının dün, mobil telefonların Ada genelinde işlemesiyle ilgili bir öneride bulunduğunu haber verdi.

Önerinin, her iki taraftaki mobil telefon kullanıcılarının, servis sağlayıcı şirkete bakılmaksızın, kendi numaralarını kullanmalarıyla alakalı olduğunu yazan gazete mobil telefonlar konusunun Yatırımcılık, Ekonomi ve Ticaret teknik komitesinde görüşülmeye devam edeceğini, Pazartesi günkü liderler görüşmesinde ele alınmasının beklenmediğini kaydetti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.