1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ANNAN PLANI’NA HAYIR DİYECEĞİMİZİ SÖYLESEYDİK, AB’YE GİREMEYECEKTİK”
“ANNAN PLANI’NA HAYIR DİYECEĞİMİZİ SÖYLESEYDİK, AB’YE GİREMEYECEKTİK”

“ANNAN PLANI’NA HAYIR DİYECEĞİMİZİ SÖYLESEYDİK, AB’YE GİREMEYECEKTİK”

“Annan Planı’na Hayır Diyeceğimizi Söyleseydik, Ab’ye Giremeyecektik”

A+A-

VASİLİU, “ANNAN PLANI’NA HAYIR DİYECEĞİMİZİ SÖYLESEYDİK, AB’YE GİREMEYECEKTİK”

Rum Yönetimi eski Başkanı Yorgos Vasiliu, gerek Alithia gazetesi, gerekse Kathimerini gazetesine verdiği söyleşilerde, Kıbrıs sorununa ilişkin düşüncelerini aktardı ve gelişmeleri değerlendirdi.

Rum Yönetimi Başkanı Yorgos Vasiliu, Alithia gazetesine verdiği söyleşide, çözüm zamanının geldiğini ve çözümün, gerek siyasi gerekse, ekonomik düzeyde yararlı olacağını ifade etti.

Kıbrıs sorunun çözümü konusunda iyimser olan Vasiliu, çözümsüzlüğü ise “yıkıcı” olarak nitelendirdi.

Retçi partiler konusunda ise sert bir dil kullanan Vasiliu, takındıkları tavrın, durumları çözümsüzlüğe ittiğini söyledi.

Vasiliu, bir soru üzerine, ilerleme bulunduğunu ve halkın çözüm istediğine dair bir ortamın bulunduğunu belirterek, iki liderin sağladıkları ilerlemenin, iyimserliği haklı gösterdiğini ifade etti.

Türkiye’nin, kendisine ait asker olmadan çözümü kabul etmesinin mümkün olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Vasiliu, buradaki askerin, sorun olarak Kıbrıs sorunuyla herhangi bir ilişkisi olduğuna inanmadığını, 1974’ten itibaren ve sonra, ordunun derin devlete bir hizmet olduğunu iddia etti.

Türkiye askerinin Kıbrıslı Türklerin güvenliğiyle alakalı olduğu yönündeki söylemlerin hatırlatılması üzerine Vasiliu, Kıbrıslı Türklerin güvenliği konusunun bulunmadığını, 1974 öncesinde çok az sayıda askerin bulunduğu ve Kıbrıslı Türklerin güvende hissettiğini savundu.

Vasiliu, sözlerinin devamında ise  Kıbrıslı Türklerin güvenliğiyle 40 bin askerin varlığını özdeşleştirme çabasının da yanlış olduğunu iddia etti.

Bir başka soru üzerine Vasiliu, Kıbrıs sorunun çözümünün, Türkiye’nin de yararına olacağını ve çözümün kendisinin de çıkarına olacağını bildiğini söyledi.

Maraş’ın geri alınıp alınmayacağına ilişkin bir soru üzerine Vasiliu “evet bunu geri alacağız ancak Büyük Mağusa çerçevesinde. Gelişme sadece bizim tarafı değil tüm sahili kapsayacak” ifadesini kullandı.

Kapalı Maraş kime ait olacak sorusu üzerine ise Vasiliu, “Kıbrıs Rum devletine ait olacağını ve tüm Mağusa’nın gelişeceğini” savundu.

Söyleşisinde ayrıca Tasos Papadopulos’un AB’yi ve şahsi olarak kendisini aldattığını söyleyen Vasiliu, kendisinin, AB’ye gidip Annan Planı’na evet diyeceklerini söylemekle yetkilendirdiğini belirtti.

Vasiliu, “Annan Planı’na hayır diyeceğimizi söyleseydik, AB’ye giremeyecektik” ifadesini de kullandı.

“SEÇİMLER ARAYA GİRERSE ÇÖZÜM FIRSATI KAYBEDİLİR”

Rum Yönetimi Başkanı Yorgos Vasiliu, Kathimerini gazetesinde yer alan söyleşisinde ise, Mart ayına kadar Kıbrıs sorununun çözümlenmesinin mümkün olduğunu ancak araya genel seçimlerin girmesi durumunda bu çözüm fırsatının kaybedilebileceğini söyledi.

Vasiliu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, AB normlarının dışında olan  mülkiyet konusundaki tezlerinde ısrar etmesi durumunda, müzakereler sürecinin çıkmaza sürüklenebileceğini savundu.

AB’da bazı Kıbrıslı Rumlara, taşınmaz mal satın almak için gelmemesini veya Kıbrıs’ın kuzeyindeki bazı bölümlerinde taşınmaz malını muhafaza etmemesini söylemenin mümkün olmadığını belirten Vasiliu, eğer Akıncı bunu söylüyorsa, çözümün olmasının mümkün olmadığının anlaşılması gerekeceğini ileri sürdü.

Vasiliu, taşınmaz malların zorla satın alınamayacağını belirtti.

Bir başka soru üzerine Güvenlik Konseyi’nin garantör güç olarak faaliyet göstermeyi hiçbir zaman kabul etmeyeceğini ve AB’nin de garantör güç olamayacağını söyleyen Vasiliu, AB’nin tek başına garanti olduğunu ifade etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.