1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Anne adaylarına "kozmetik" uyarısı
Anne adaylarına "kozmetik" uyarısı

Anne adaylarına "kozmetik" uyarısı

Anne adaylarına "kozmetik" uyarısı

A+A-

Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Sibel Alper, anne adaylarının gebelikte kullandıkları kozmetiklerin bebek sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Alper, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anne adaylarının  gebelik sırasında kullandıkları bazı kozmetiklerin içinde bulunan paraben,  retinoid, oksibenzon, formaldehit, ftalat, metilbenzen gibi maddelerin hem doğum  sonrası cilde hem de bebeğin sağlığına zarar verebileceğini bildirdi.

Anne adayları tarafından hamilelik döneminde makyajın zararlı olup  olmadığı konusunda kendilerine sıkça sorular geldiğini ifade eden Alper, "Bugüne  kadar makyajın hamilelik üzerinde olumsuz bir etkisi görülmemiştir. Bebeğin  gelişimindeki en önemli zaman ilk üç aydır. Bu süre içindeki zararlar diğer  aylara göre daha fazla olmaktadır, kısa bir süre için biraz daha dikkatli olmak  hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından faydalı olacaktır." dedi.

Anne adaylarından gebelikte kullandıkları kozmetik ürünlerinin  içeriklerine dikkat etmelerini öneren Alper, "Özellikle gün içinde sürekli  tazelendiği için rujun içindeki maddeler son derece önemlidir. Uzun süreli maruz  kalma sonrasında vücutta kurşun birikir. Bu nedenle organik içerikli markaların  rujlarının kullanılmasını tavsiye ediyoruz." diye konuştu.

Bu kimyasallara dikkat

Alper, kozmetikler içerisinde bulunan paraben, retinoid, oksibenzon,  formaldehit, ftalat, metilbenzenlerin yanı sıra diş beyazlatıcıların da özellikle  gebelikte kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Nemlendiriciler, makyaj ürünleri, güneş kremi, yaşlanma karşıtı  ürünlerin yanı sıra, saç bakım ürünlerinde parabenin oldukça sık kullanıldığını  belirten Alper, "Paraben, koruyucu madde olarak kullanılır, çeşitli kanser  türleri üzerinde etkisi vardır ve vücudunuzun hormon sistemini bozabilir.  Kozmetik ürünü satın alırken mutlaka etiketine bakın ve paraben içermediğine emin  olun." uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Alper, gebelikte retinoid içeren maddelerden de uzak  durulması gerektiğinin altını çizerek, "Retinoid, akne tedavisinde kullanılan  ürünlerde bulunur ve düşük ve doğum kusurlarıyla bağlantısı vardır. Hamileyken,  size zarar vermeyecek bir ürün için dermatoloğunuza danışın." dedi.

Güneş kremi seçiminde de oksibenzon içerikli ürünlere dikkat edilmesi  gerektiğini ifade eden Alper, bunların aşırı kullanımında hormonol bozuklukların  ortaya çıkabileceğine işaret etti. Alper, güvenli koruma için "zink oksit" veya  "titanyum diyoksit" içeren ürünler kullanılmasını önerdi.

Bebeğin sağlığı için oje ve saç boyası seçerken "formaldehit"  içermeyen ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Alper, "Hamileyken  uzak durmanız gereken ürünler arasında formaldehit de gelir. Bebeğinizin sağlığı  için, oje ve saç boyası seçerken formaldehit içermeyen ürünler tercih  etmelisiniz. Bu ürünler kanser, reprodüktif ve gelişimsel zehirlenmelerle  yakından ilgilidir. Ftalat ojeden parfüme kadar çok çeşitli üründe bulunur.  Ftalat, ürünlerin daha uzun süre dayanmasını sağlayan plastikleştirici maddedir  ve bu kimyasala uzun süre maruz kalma vücutta toksisite birikimine neden olur."  diye konuştu.

Prof. Dr. Alper, metilbenzen içerikli maddelerin de genellikle tırnak  ürünlerinde bulunduğuna işaret ederek, "Bu nedenle oje sürecekseniz de  metilbenzen içermeyen ürünler kullanmalısınız. Bu kimyasal, gelişimsel  toksisiteye neden olur ve zararı kanıtlanmıştır. Diş beyazlatıcı ürünler  hamileyken bebeğinize zarar verebilir. Hamilelik süresince diş beyazlığını  korumak için peroksit içermeyen diş macunlarını tercih edin." dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.