1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. ANNE SÜTÜ HAKKINDA HER ŞEY
ANNE SÜTÜ HAKKINDA HER ŞEY

ANNE SÜTÜ HAKKINDA HER ŞEY

İşte o merak edilenler...

A+A-

Anne sütü hakkında her şey

YENİDOĞAN BEBEĞE SU VERİLİR Mİ?
HAYIR verilmez. Zaten yeni doğan bebeğin mide kapasitesi çok düşüktür. Bunu su ile doldurmak sütün azalmasına neden olabilir. “1-2 kaşık ne olacak” demeyin. Bebeğin her ihtiyacını karşılayabilen mucizevi besin olan “anne sütü” yağ, protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve su ihtiyacını karşılar. Bu sebeple ayrıca su ihtiyacı yoktur. Çok sıcak havalarda anne sütünün su oranı artar, soğuk havalarda su oranı yaza göre daha azdır. Yani bu mükemmel besinin içeriği sabit değildir, sizin ve bebeğin ihtiyacına göre değişebilir. Bu nedenle, “çocuk kuruyacak su içir” diyenleri duymayın.


ÖZEL DURUMLARA DİKKAT!
YENİDOĞAN bebeklerde anne sütünü alanlarda hastalıklara (sarılık, ishal, ateş vb.) yakalanma riski düşüktür. Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur. Fakat ishal veya ateş gibi özel durumlarda bebeğe ilave su-sıvı verilmesi gerekebilir, fakat burada yapılacak şey evde müdahale etmek değil, mutlaka bebeğinizi doktora götürmek ve ona danışmaktır.


HER ANNENİN SÜTÜ AYNI MI?
HAYIR değil. Her bebeğin ihtiyacına göre anne sütünün içeriği değişir. Bazı annelerin sütünün yağ oranı daha yüksek, bazılarının demir oranı daha yüksek olabilir. Bu bebeğin ihtiyacına göre ve annenin beslenmesine göre değişir. “Benim sütüm yaramıyor mu?” diye telaşlanmayın. Mutlaka sizin sütününüz bebeğiniz için dünyadaki en faydalı besin. Yaramıyor diyerek ilave mamayla başlayanlar genelde bebeğin anne sütü alımını iyice azaltırlar. Özel durumlarda, bebeğin emmede sorunu varsa, annenin sütün oluşumunu azaltacak önemli bir stresi varsa (üzüntü, kayıp, moral bozukluğu, yorgunluk, çalışma zorunluluğu gibi...) süt azalabilir. Eğer bebeğiniz sağlıklı bir şekilde kilo alıyorsa sorun yok ama zayıflıyor veya kilo alamıyor ise o zaman ilave bebek mamasına başlanması gerekir.


BEBEĞİ NE SIKLIKTA EMZİRMELİ?
BU minik prensler ve prenseslere işi bıraksanız yeter aslında. Gözü saate takılı olan bir anne olmak yerine, gözünüzü bebeğinize dikin ve ona bakmanın tadını çıkarın. Yaz aylarında yeni doğan bebeğin su ihtiyacı çok daha fazladır. Bu sebeple normalde yenidoğan bebekler 2-3 satte bir emmek isterlerken yaz aylarında bu saat başı olabilir. Bebek doymadığı için sık emiyor diye telaşlanmayın! Bebeğiniz susadığı zaman da emmek isteyecektir. Bu nedenle, bebeğiniz ağladığında veya sizi her istediğinde mutlaka kucağınıza alın ve sarılın.

NOT: Lütfen bu dönemde parfüm, koku vb.. kullanmayın. Temiz olun yeter. Bebek sizin kokunuza bayılır! Sizi hissettiğinde susuyorsa sadece sarılmak istemiş olabilir ama 1 saati geçtiyse ve siz kucağınıza alsanız da ağlamaya devam ediyorsa mutlaka emzirmeyi deneyin. Emzirme genelde 15 dakika sürer. 30 dakikaya uzayabilir. Anne sütünde bebek emmeye başladığında ilk olarak laktozdan zengin bir süt gelir. Sonra yağlı bir süt gelir. Yağlı süt geldikten sonra bebek doyar ve bırakır. Bebeğiniz ile iletişimde sorun yoksa o sizi yönlendirebilir, rahat olun.


SÜT OLUŞUMU NASIL ARTAR?  
KİM ne derse desin, bu konuda tek bir gerçek var. Anne bebeği gördüğü ve onun acıktığını hissettiği anda su salgılanır. Miktarı hemen artar. Anne gebelikten itibaren kendini hazırlamalı, sütünün çok iyi geleceğine ve bebeğe yeteceğine inanmalıdır. Strese giren, yetmeyeceğine inanan, sıkıntılı bir dönem geçiren, mutsuz olan, yorgun olan veya erken dönemde çalışmak zorunda olan annelerin sütünün azalması görülebilir. Ama süt beyindeki düşünce gücü ile salgılanır. Bunu unutmayın. Bu dönemde sütün kalitesini artırmak için yapacağınız şey, iyi ve yeterli beslenmek (asla sürekli tatlı yemek değil), günde 3-4 lt su içmek, günde 2-3 bardak süt-yoğurt tüketmek ve dinlenmek.


İLK 6 AYDAN SONRA...
6. AYDAN sonra bebeklere mutlaka ek besinlere başlanmalı. Anne sütü+ek besin şeklinde devam etmek en uygun olandır. Artık ek besinlerle birlikte bebeğinize su vermeye başlayabilirsiniz. 1-2 tatlı kaşığı su ile başlayın. Yemeklerden sonra 1-2 kaşık verebilir, aralarda, sıcaklarda bebeğin isteğine göre artırabilirsiniz. Bebeğiniz emmeye devam ediyorsa, sütten, ek besinlerdenki yoğurt,sebze ve meyvelerden ve sizin aralarda verdiğiniz sudan ihtiyacını karşılar. NOT: Bebeğe 1 yaşına kadar kaynatılmış, soğutulmuş, oda sıcaklığında içme suyu verilmelidir.


SU EKSİKLİĞİNDE NE OLUR?
BEBEKLERDE su oranı yetişkinlere göre çok daha fazladır ve bu nedenle büyüklerde bile su eksikliği (dehidrasyon) çok önemliyken, bebeklerde bu durum daha ciddiye alınmaldıır. Sıvı kaybında (terleme, ishal gibi durumlarda) su kaybı bebeği ölüme götürebilir. Belirtiler, susama ile başlar, ihtiyacı karşılanmadığında, ağız kuruluğu, yorgunluk, devam ederse nabızda ve nefes alıp vermede artış, baygınlık, böbrek fonksiyonlarında bozulma şeklinde ilerler. Çabuk müdahale edilmelidir. 6. aydan büyük bebeğiniz ağladığında karnı tok ise, gazı veya herhangi bir problemi yok ise biberon ile biraz su vermeyi deneyin. Susuz bırakmayın.

Habertürk

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.