1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ANOMİ TOPLUMDA SUÇ DA ARTAR İNTİHAR DA…”
“ANOMİ TOPLUMDA SUÇ DA ARTAR İNTİHAR DA…”

“ANOMİ TOPLUMDA SUÇ DA ARTAR İNTİHAR DA…”

‘Banka soymak banka kurmanın yanında nedir ki?’

A+A-

 

Limasol Türk Kooperatif Bankası’nda geçtiğimiz günlerde yaşanan soygunu “anlık eylem” olarak değerlendiren Sosyolog Muharrem Faiz, “Ortada rasyonalite yok, tamamen anlık bir sürü eylem var” dedi.

Son dönemlerde banka soygunlarının sıkça yaşanmasını değerlendiren Faiz, bu suçlarının nedeninin anlaşılması için ‘büyük resme’ bakmak gerektiğini kaydederek ‘Banka soymak banka kurmanın yanında nedir ki?’ diye sordu...

faiz.jpg

Faiz medyada yer alan ‘suç oranları artıyor’, ‘uyuşturucu kullanımı artıyor’ şeklindeki haberleri de eleştirerek, bu şekilde insanların korktuğunu ve dışlayıcı bir toplum ortaya çıktığını vurguladı. Dışlayıcı toplumun kendinden farklı gördüğünü itme eğiliminde olduğunu belirten Faiz, “İtme eğilimine bağlı olarak suç işleyenler de artar” dedi.

Sosyolog Muharrem Faiz, Kıbrıs Postası'nın haberine göre, yaşanan banka soygunları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Son dönemlerde sıkça yaşanan banka soygunlarını değerlendiren Sosyolog Muharrem Faiz, ‘Banka soymak banka kurmanın yanında nedir ki?’ dedi.

“Büyük resme bakmak lazım”

Faiz, geçtiğimiz hafta Limasol Türk Kooperatif Bankası’nda yaşanan soygunun ardındaki nedenleri anlamak için ‘büyük resme’ bakmak gerektiğinin altını çizerek, “Bankadan para çalmak, banka kurmanın yanında nedir ki?” dedi.

“Anomi toplumda suç da artar intihar da…”

Faiz ülkede işlenen suçların birçoğunun organize olmadığına vurgu yaparak, bu görüşünü bir örnekle açıkladı.

Faiz şöyle konuştu:

“Yağmur yağıyordu, yolda yürüyen adam yağmurdan dolayı bir saçağın altına sığındı. O sırada karşı evin penceresinin açık olduğunu gördü. Evde kimse olmadığını fark etti ve girip altınları alıp kaçtı…

Ortada rasyonalite yok, tamamen anlık bir sürü eylem var. Bu soygun neden oldu? Denktaş’a sorarsanız ‘evinize köpek alın’ der. Ferdi Sabit Soyer’e sorsanız ‘gerekirse her köye bir polis dikilsin’ der. Başkası der ki ‘evine parmaklık yap.’ Ama bu yanıtların analitik değeri yok. Bu tekil nedenleri toplayarak ülkedeki suçların nedenlerini açıklayamazsınız.

İhtiyacınız olan görünmeyen dinamiklerdir. Bunlar soyut düzeyde açıklanır. Mesela anomi yani kuralsızlık. Anomi bir toplumda aniden yaptığı hareketin başkasının üzerindeki etkisini hiç merak etmeyen insanlar çoğalmaya başlar. Böyle bir toplumda suçlar da intiharlar da artar.”

Medya uyarısı

Medyada yer alan suç oranları artıyor’, ‘uyuşturucu kullanımı artıyor’ şeklindeki haberleri de eleştiren Faiz, bu haberleri okuyan insanların korktuğunu ve dışlayıcı bir toplum ortaya çıktığını anlattı. Dışlayıcı toplumun kendinden farklı gördüğünü itme eğiliminde olduğunu belirten Faiz, “İtme eğilimine bağlı olarak suç işleyenler de artar” dedi.

Mobese yetersiz

İnsanları korkutarak suçun önlenemeyeceğini vurgulayan Faiz, Mobese’lerin de (Güvenlik Kameraları) suçu önlemede yetersiz kalacağı yönündeki düşüncesini verdiği bir örnekle destekledi.

Faiz, “New York’un çok suç işlenen bir sokağına kameralar kurdular. Orada tek bir suç bile kalmadı. Ama yan mahallede suçlar yüzde 500 arttı. Yani kameraların etkisi ancak bu kadar olur ” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.