1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ANTİ-İŞGAL” YÜRÜYÜŞÜ DÜN GERÇEKLEŞTİRİLDİ
“ANTİ-İŞGAL” YÜRÜYÜŞÜ DÜN GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“ANTİ-İŞGAL” YÜRÜYÜŞÜ DÜN GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Güzelyurt (Omorfo) kökenli Rumların, 33’üncü “anti-işgal” yürüyüşünün dün gerçekleştirildiği haber verildi

A+A-

Güzelyurt (Omorfo) kökenli Rumların, 33’üncü “anti-işgal” yürüyüşünün dün gerçekleştirildiği haber verildi.

Simerini gazetesi dün sabah, yürüyüş öncesinde, Astromerit’teki (Bostancı) Ay. Avksiviu  Kilisesi’nde sözde “Güzelyurt Metropolisi” Neofitos yönetiminde ayin gerçekleştirildiğini, ayrıca kayıpların akıbetlerinin belli olması ve tüm göçmenlerin topraklarına geri dönmesi için dualar okunduğunu yazdı.

Ardından Astromerit’teki kültür merkezinde Rum siyasi parti temsilcileri, ABD, İngiltere, Yunanistan, Slovenya ve Malta belediye heyetleri, “işgal altındaki” 30 köy ve bölgenin yerel yönetimleri ve diğer örgütlerin de hazır bulunduğu anti-işgal etkinliğinin düzenlendiğini kaydeden gazete, bu etkinliğin de tamamlanmasıyla Astromerit sınır kapısındaki savaşta hayatlarını kaybeden Güzelyurt kökenli Rumlar ansısına yapılan anıta yürünüp, buraya çelenk bırakıldığını aktardı.

Gazete ayrıca sözde “belediye” heyetinin, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a iletilmesi için UNFICYP temsilcisine muhtıra verdiğini belirtti.

AÇIKLAMALAR

Habere göre sözde “Güzelyurt Belediye Başkanı” Haralambos Pittas, yaptığı konuşmada Güney Kıbrıs’ın Avrupalı ortaklarını, “Kıbrıs ve halkı karşısında kabul edilmez davranışlarda ve kışkırtmalarda” bulunduğunu iddia ettiği Türkiye’nin karşısında durmaya çağırdı. Pittas, Türkiye’nin “Kıbrıs’ta işlediği ve işlemeye devam ettiği suçlardan ötürü uluslararası mahkemede sanık sandalyesine oturması gerektiğini” de savundu.

Etkinliklere katılan İngiliz İşçi Partisi Milletvekili Alan Meale, sözde “Güzelyurt Belediyesi”nin çözüm çabalarında çok aktif olduğuna işaret etti. Göçmenlerin evlerine geri dönmesi, kayıpların da bulunması gerektiğini söyleyen Meale, “işgalin” sonlanması gerektiğini ileri sürdü.

Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Vasilis Papayoannu yaptığı konuşmada Rum Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un Kıbrıs sorununun ulusal öncelikleri arasında bulunduğu şekildeki mesajını iletti.

İngiliz Muhafazakar Parti Milletvekili Roger Gale, “Kıbrıs’ın, Güvenlik Konseyi üyesi ve aday ülke tarafınca bir tarafı işgal altında bulunan tek AB üyesi devlet olduğunu” savundu.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu, ekonomik krizin neticeleri zirvedeyken, Güzelyurt kökenli Rumların, bugünkü yürüyüşe topluca katılarak, “işgal altındaki topraklara” geri gönüş ateşlerinin sönmediğini gösterdiklerini söyledi.

DİKO Başkanı Marios Karoyan, etkinliğin, “Kıbrıs Helenizmi’nin, ülkenin kurtuluşu”, geri dönüş ve insan haklarının sağlanması için mücadele etmede irade ve kararlılığını gözler önüne serdiğini iddia etti.

AKEL Merkez Komite Üyesi Hristos Hristofidis, zamanın aleyhlerinde işlediğine işaret ederek Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulunması gerektiği üzerinde durdu.

Fileleftheros gazetesine göre sözde “Güzelyurt Metropoliti” Neofitos, olguların geçen yıla göre farklı olduğuna dikkat çekerek, çoğu göçmenlerde bir yorgunluk bulunduğunu ve bunların bazılarının KKTC’deki mülklerini satma arzularının olduğunu belirtti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.