1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. ANTİBİYOTİK KULLANANLAR DİKKAT
ANTİBİYOTİK KULLANANLAR DİKKAT

ANTİBİYOTİK KULLANANLAR DİKKAT

ANTİBİYOTİK KULLANANLAR DİKKAT

A+A-

ABD’deki Pennsylvania Üniversitesi’nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni bir araştırma bazı antibiyotik türlerinin sık kullanımının ikinci tip diyabet hastalığına yakalanma riskini beşte bir oranında artırdığını ortaya koydu.

Araştırma kapsamında 200 bin diyabet hastasının hastalıklarına teşhis konulmadan önceki iki yıl içinde kullandıkları ilaçları, diyabet hastası olmayan 800 bin kişinin kullandığı ilaçlarla kıyaslayan uzmanlar; en az iki kez penisilin, cephalosporin, quinolon ve macrolid tipi antibiyotik kullanan kişilerin  diyabet hastalığına yakalanma riskinin önemli oranda arttığını tespit etti.
 
Araştırmacılar, iki kez penisilin kullanmanın diyabet riskini %8 oranında artırdığını, 5 ya da daha fazla kez bu ilacı kullanmanın ise risk oranını %23 artırdığını gördüklerini belirtti. Beş kereden fazla quinolon kullanan kişilerin ise diyabete yakalanma olasılığının tam %37 oranında arttığı belirtildi.
 
Uzmanlar, daha önce antibiyotiklerin sindirim sistemi üzerindeki olumsuz etkilerinin görüldüğünü ve bu araştırmanın da aşırı antibiyotik kullanımının diyabet hastalığına neden olabildiğini açıkça gösterdiğini belirtti.
 
Araştırmacılar, antibiyotik kullanımının midedeki bakteri miktarını ve bu bakterilerin çeşitliliğini etkilediğini ve bu nedenle diyabet riskini artırdığını düşündüklerini de söyledi.

Hürriyet

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.