1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AP'DE GEZİ PARKI GERGİNLİĞİ
AP'DE GEZİ PARKI GERGİNLİĞİ

AP'DE GEZİ PARKI GERGİNLİĞİ

Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB)-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısı oldukça gergin bir havada geçti.

A+A-

Gezi Parkı olayları ve 22. faslın açılması sürecinde Türkiye ile AB arasında karşılıklı sert açıklamalar bugünkü KPK toplantısına da yansıdı.

Avrupa Birliği (AB)-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (KPK), 72. Toplantısı'nın ilk oturumu Avrupa Parlamentosu'nda gergin bir havada gerçekleşti. Taksim Gezi Parkı olayları ve Türkiye’nin AB üyelik sürecinde 22. faslın müzakerelere açılıp açılmamasının gölgesinde yapılan toplantıya önceden duyurulmasına karşın AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle katılmadı. KPK toplantısına Türkiye tarafından AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın iştirak etmemesi Türkiye ile AB arasındaki suların durulmadığı yorumlarına neden oldu. 

"EGEMEN BAĞIŞ, NEDEN BUGÜN ARAMIZDA YOK?

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre ve eşbaşkan Afif Demirkıran başkanlığında iki gün sürecek KPK toplantısının birinci oturumuna Gezi Park olayları damgasını vurdu. Eşbaşkanların konuşmaların ardından söz alan milletvekilleri zaman zaman karşılıklı atışmalara varan sunumlar gerçekleştirdi. AP Kıbrıs Milletvekili Takis Haji Georgiou’nun ‘‘Egemen Bağış, bugün neden aramızda yok? Bize yönelttiği açıklamalardan sonra cesaret edip gelemedi mi?’’ diye sorması salondaki tansiyonu artırdı. AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebu Bekir Gizligider ‘‘Duran adamlar, tahrip ettikleri bina ve araçların üzerinde duruyorlar.’’ diyerek havaya kaldırdığı bir fotoğrafı milletvekillerine gösterdi. Gizligider ‘‘Varsa aşırı güç kullanımı idare gerekli tahkikatı yapar ve ilgilileri yargıya sevk eder.’’ diyerek Brezilya’da da aynı tip maske ve eylem şekline atıfta bulunarak anahtar teslimi devrim yapıcılardan söz etti. 

"SOSYAL MEDYADAKİ BİLGİ KİRLİLİĞİ İLE YETİNMEYİN"

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu ise Avrupalı parlamenterlere ‘‘Taksim Gezi Parkı’ndaki son olayları Türkiye’deki kendi büyükelçilerinizden ve bağımsız kaynaklardan alınız. Sosyal medyadaki bilgi kirliliği ile yetinmeyin.’’ şeklinde seslendi. CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan ise olayları bir komplo teorisi ile açıklamaya kalkışmanın inanılmaz bir tutum olduğunu kaydederek, bunun ya olayları anlayamamanın ya da çarpıtmanın kanıtı olduğunu söyledi. 

"UMARIM YAŞANAN SÜREÇTEN DERS ÇIKARTILMIŞTIR"

AP Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten ise Taksim Gezi Parkı olayların barışçıl başladığını fakat sert polis müdahalesinden sonra işlerin çığırından çıktığını kaydederek ‘‘Hem hükümet hem muhalefet umarım yaşanan süreçten ders almıştır. Muhalefet milletvekilleri göstericilerin arasına girmek yerine Meclis’te muhalefet etmeliydiler.’’ sözlerine yer verdi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AB Bakanı Egemen Bağış’ın sözlerini ‘çok sert’ olarak nitelendiren Ruijten, ‘‘Bazı sözlerin iç politika için söylendiğini kabul edebiliriz fakat unutulmamalı ki bu sözler yurtdışında da duyuluyor.’’ şeklinde konuştu.

 

Akşam

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.