1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AP'DEN TÜRKİYE'YE ŞOK ÇAĞRI
AP'DEN TÜRKİYE'YE ŞOK ÇAĞRI

AP'DEN TÜRKİYE'YE ŞOK ÇAĞRI

Ada'daki askerini çek, Maraşı aç

A+A-

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile ilgili raporunda, Güney Kıbrıs’a, Kıbrıslı Türklerin doğrudan ticaret yapmasına olanak sağlaması çağrısı yaptı.

AP Türkiye Raportörü, Hollandalı Parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye raporu taslağında , Kıbrıs'ın “iki toplum için de adil ve yaşayabilir bir çözüm temelinde” birleşmesine yönelik güçlü desteğini yineleyen AP, taslak belgede, Türkiye'ye adadaki askerlerini çekmeye başlaması ve Maraş'ı iade etmesi çağrısında bulundu.

Güney Kıbrıs’a da herkes tarafından kabul edilir bir yöntemle Kıbrıslı Türklerin doğrudan ticaret yapmasına olanak sağlaması çağrısı yapıldı. Kıbrıslı Rum bandıralı gemi ve uçakların Türk liman ve havalimanlarına girmesini öngören Ek Protokol'ün uygulanmamasını eleştiren AP'nin çağrıları arasında Türkiye'nin Güney Kıbrıs’ın uluslararası örgütlere katılımını engellememesi de yer aldı.

REFORMALARDA İLERLEME

AB İlerleme Raporu'nda da yer alan Türkiye'nin AB'nin stratejik ortağı olduğu ve son bir yılda reformlar konusunda önemli ilerleme sağladığı tespitleri paylaşılıyor. Belgede, daha fazla reform yapmanın, siyasi alanda ve toplumun genelinde diyalogun teşvik edilmesinin ve uygulamada temel haklara saygının önem ve aciliyetine dikkat çekiliyor.

AB ile Türkiye arasında güvenilir bir müzakere sürecinin önemine vurgu yapılan taslak raporda, 22 numaralı faslın açılmasından duyulan memnuniyet dile getiriliyor.

Türkiye'ye geri kabul anlaşmasını imzalama ve bir an önce uygulama çağrısının yapıldığı belgede, iş dünyasının, akademisyenlerin, öğrencilerin ve sivil toplum temsilcilerinin AB'ye erişiminin kolaylaştırılmasının faydaları vurgulanarak AB'den de vize serbestliği doğrultusunda adımlar atması isteniyor

ABhaber

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.