1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. APPLE'I TAHTINDAN İNDİRDİ!
APPLE'I TAHTINDAN İNDİRDİ!

APPLE'I TAHTINDAN İNDİRDİ!

‘En değerli 100 global marka' listesinde ilk sırada...

A+A-

Teknoloji şirketlerinin damga vurduğu listede son 3 senenin en değerli markası Apple, değerini yüzde 20 oranında kaybederek 148 milyar dolar ile 2. sıraya geriledi. Bir önceki yıla göre yüzde 40 yükselişle 159 milyar dolarlık marka değerine ulaşan Google ise listede ilk sıraya yükseldi.

Zaman'da yer alan habere göre; Listede yer alan tüm teknoloji şirketleri ise ilk 100'deki toplam marka değerinin yüzde 29'unu oluşturdu. Konunun uzmanları, Apple'ın yerini Google'a kaptırmasını şu şekilde yorumladı: "Tüketicilerin kafasında en iyi işleyen marka pozisyonunu korumasına rağmen, Apple yeni ürünler sunmayı başaramıyor. Şirket, artık tanımlayıcı teknoloji üreticisi değil." Dünyanın önde gelen markalarından IBM ise 108 milyar dolarlık değeriyle 3. sıradaki yerini korudu.

GOOGLE GEÇEN YIL ÇOK YENİLİKÇİYDİ

Listedeki değişikliği değerlendiren araştırmayı yapan Millward Brown Optimor'un Müdürü Nick Cooper, "Google Glass gibi icatları, yapay zekaya olan yatırımları ve Android işletim sistemini araba gibi ürünlere taşıyan birçok ortaklıklarıyla Google geçen yıl çok yenilikçiydi. Tabii şirketin bu yükselişi Apple'ın yavaşlama dönemine de denk geldi." dedi. Bu yıl endeks değerlerinde güçlü bir iyileşme olduğuna da vurgu yapan Cooper, ilk defa Top 100'de tüm kategorilerde gerçek büyümelerle duraklamanın sona erdiğine dikkatleri çekti.

The Store'un CEO'su David Roth da sıralamada en göze çarpan şeyin güçlü markaların nasıl iyileşmeye öncülük ettikleri olduğunun altını çizerek, "2014 Top 100 listemizdeki 71 marka 2008'de de listedeydiler. Finansal kargaşaya ve geçen yıllarda birçok işletmeyi yok eden dijital aksamaya rağmen bu markalar dayanıklılığını kanıtlayarak listedeki yerlerini korudu." dedi. 2006 yılında yayınlanan ilk listeden bu yana Top 100'ün toplam değeri yaklaşık olarak iki katına çıktı. Top 100, bankacılık ve kur krizinin başlangıcı olan 2008 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 4 artışla 2,9 trilyon dolar değere sahip bulunuyor.

SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİ YÜKSELDİ

Listenin sonuç bölümünde Facebook, Twitter, Tencent ve Linkedin gibi sosyal medya şirketlerinin hayatın birer parçası haline geldikleri vurgulanıyor. Teknoloji şirketlerinin listenin yüzde 29'unu oluştururken bu şirketlerin yaptığı sıçramaya dikkat çekiliyor. Teknoloji şirketleri arasında yüzde 97 artışla 54 milyar dolar marka değerine sahip Çin internet markası Tencent listede 14. sıraya yükseldi. Facebook ise yüzde 68 artışla 36 milyar dolar marka değerine ulaşarak 21. sıraya yükseldi. Ayrıca 14 milyar dolarlık marka değeri ile Twitter 71. sırada bulunurken 12 milyar dolarlık marka değerine sahip olan Linkedin 78. sırada yer alıyor.

Vatan

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.