1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ARA ÇÖZÜME 6 YILA KADAR UZATMA”
“ARA ÇÖZÜME 6 YILA KADAR UZATMA”

“ARA ÇÖZÜME 6 YILA KADAR UZATMA”

ENERJİ TOPLANTISI

A+A-

“ARA ÇÖZÜME 6 YILA KADAR UZATMA”

KASİNİS KRETİK’TEN İSTİFA EDECEĞİNİ AÇIKLADI

Güney Kıbrıs’ın, kendi doğal gazını elde edene kadar 2015–2018 yılları arasında, elektrik üretimi maksadıyla temin edeceği ve “ara çözüm” olarak nitelendirilen doğal gaz konusunda, DEFA ile Rus ITERA şirketi arasında yürütülen müzakerenin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında, dün Başkanlık konutunda yapılan toplantıda ele alındığı haber verildi.

Haberi “Ara Çözüme 6 Yıla Kadar Uzatma” başlığıyla yayımlayan Fileleftheros, Rus enerji şirketi ITERA’nın, ara çözümle ilgili çıkılan ihalede, Rum kesimine başlangıçta öngörülen 42 ay yerine 72 aylığına doğal gaz tedarik etmesi konusundaki önerisinin, dün yapılan toplantıda kabul edilmesine karar verildiğini yazdı.

Elde ettiği bilgilere dayanarak, Ticaret Bakanı Yorgos Lakkotripis’in de hazır bulunduğu toplantıda, Rum kesimine “Afrodit” olarak adlandırılan 12’inci parselden doğal gaz gelmesiyle ilgili planlama da hesaba katılarak, Rus şirketiyle yürütülen müzakerenin daha gerçekçi bir dönem yapılmasının kabul edildiğini kaydeden gazete, Afrodit’ten gelecek doğal gaza, 2021 yılının başında sahip olacaklarının hesaplandığını anlattı.

Bundan ötürü, ara çözüm için 2015–2021 döneminin göz önüne alınması gerektiğini ifade eden gazete, bu durumun Rus ITERA şirketinin önemli ölçüde daha düşük bir teklifte bulunmasına yol açacağını, çünkü yapılacak olan yatırımın kendi kendini amorti etme süresinin, yüzde 40 oranında artacağını kaydetti.

Toplantıda, üretim mekanizmalarının fonksiyonel olarak yedeklemede tutulmasıyla ilgili öngörülerin, güvelik sebeplerinden ötürü tam anlamıyla ortadan kaldırılmasına karar verildiğini de belirten gazete, elindeki bilgilere dayanarak, hükümetin resmi danışmanlarının, geçmişteki çekincelerine rağmen, Anastasiadis’in huzurunda, böyle bir yedeklemenin gerekli olmadığını ve hedefinin de getireceği ek maliyeti karşılamadığını kabul ettiklerini ifade etti.

Ara çözüm konusunun, kesin olarak iki hafta içerisinde netlik kazanacağını da belirten gazete, istenen şeyin, ITERA şirketinin, DEFA ile yürütülmekte olan müzakere çerçevesinde, hissedilebilir oranda daha düşük bir fiyat sunması olduğuna dikkat çekti.

Gazete bu düşük fiyatın, ekstra masrafların da ortadan kaldırılmasıyla birlikte, elektriğin önemli ölçüde daha düşük bir fiyatla üretilmesine izin verecek olan anlaşmanın yapılması için fark yaratabileceğine dikkati çekti.

Gazete, ITERA şirketinin yanıtının, sürecin 10 Ağustos’a kadar olumlu ya da olumsuz bir şekilde sona ermesi için, hemen istendiğini de ifade etti.

Gazeteye göre, toplantının ardından açıklamada bulunan Ticaret Bakanı Yorgos Lakkotripis ise, başkanlıkta yapılan toplantının ana konusunun, elektriğin fiyatını esaslı bir şekilde düşürebilmeleri için, bütün olanakları tüketilmesi çabasıyla, doğal gazla ilgili ara çözüm olduğunu ifade etti.

Önemli bir fiyat düşüşü için ortaya çıkacak hiçbir fırsatın kâçırılmayacağından emin olmak için, bir çaba daha gösterileceğini dile getiren Lakkotripis, sürecin şu veya bu şekilde kısa zaman içerisinde sona ermesini beklediğini anlattı.

Toplantıda iki önemli parametrenin gözden geçirildiğini de izah eden Rum bakan, bunlardan birincisinin elektrik talebinin öngördüğü miktarlar, ikincisinin de sözleşmenin süresi olduğuna dikkati çekti.

Noble Energy şirketinin ara çözümle ilgili alternatif önerisiyle ilgili bir soruya karşılık ise Lakkotripis, hükümetin süreç dışında olan herhangi başka bir öneriyi gözden geçirmemekte olduğunu sözlerine ekledi.

Politis gazetesi ise “Ara Çözüm Uğruna Son Kısıtlamalar” haberinde, DEFA Yönetim Kurulu tarafından, ara çözümle ilgili önerilerinin değerlendirilmesi için bütün kriterlere uygun oldukları belirtilen Rus ITERA ile Hollandalı VİTOL şirketlerinin, 15 gün içerisinde yeni öneri sunmaya çağrılacaklarını haber verdi.

Şirketlerin sunacağı öneride, doğal gazın 3,5 yıllığına değil 6 yıllığına tedarik edileceğinin de hesaba katılacağını kaydeden gazete, sözleşmenin 6 yıla kadar uzatılmasıyla ilgili kararın dün yapılan toplantıda alındığını anımsattı.

Gazete, bu kararın, Rum kesiminin süreci canlı tutmak için gerçekleştirdiği son çabayı teşkil etmekte olduğunu da ekledi.

Haber Alithia gazetesinde “ITERA’yla İlgili Karar İki Hafta İçerisinde”, Simerini “Karar İki Hafta İçerisinde” Haravgi’de “Rus ITERA Şirketinin Önerisi Beklemede” başlıklarıyla yer aldı.

KASİNİS KRETİK’TEN İSTİFA EDECEĞİNİ AÇIKLADI

Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK)’in haftalardır sürecin dışında tutulduğu ve hükümetin de yetkililerinin ağzından, şirketin yönetici konumundaki üç üyesini görevlerinden uzaklaştırma olasılığını gözden geçirdiğini saklamamasının akabinde, KRETİK Başkan yardımcılarından Solon Kasinis’in istifa edeceğini açıkladığı haber verildi.

Politis gazetesi manşetten yayımladığı haberinde, Kasinis için bardağı taşıran son damlaların, sıvılaştırma terminaliyle ilgili müzakere grubunun dışında bırakılması, aynı zamanda KRETİK’in hidrokarbonun idaresi için yetki ve sorumluluk üstlenmesiyle ilgili kararlar alınmasının gecikmesi olduğuna işaret etti.

Kasinis’in önümüzdeki hafta resmen istifa edeceğini açıkladığını kaydeden gazete, KRETİK yönetim kurulunun yönetici olmayan dört üyesinin de, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’e dün istifalarını sunduklarını ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.