1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. ARABA SÜRME KORKUNUZU HİPNOZLA YENİN
ARABA SÜRME KORKUNUZU HİPNOZLA YENİN

ARABA SÜRME KORKUNUZU HİPNOZLA YENİN

Araba sürme korkunuzu hipnozla yenin

A+A-

 Şayet araba sürmeyle ilgili bir probleminiz varsa, emin olun ki bu konuda yalnız değilsiniz. Araba sürme korkusu birçok insanın günlük hayatını önemli açılardan olumsuz etkileyen bir problem. Arabalarla ve araba sürmeyle ilgili çok farklı korku çeşitleri var, fakat bunların hepsi tedavi edilebilir korkular. Araba sürme korkunuzdan sonsuza dek kurtulmanız mümkün.
 
KORKUNUN KORKUSU
 
Araba fobilerinin hepsinin bilinçaltı düzeyde yerleşen korkuların şekillendirdiği davranışlarla ilgili olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak, panik, araçlardan korkma, yolculuklardan kaçınma gibi ciddi sorunlara sebep olan bu davranışların bilinçaltı düzeyde öğrenilmiş davranışlar olduğunu söylüyor.
 
Kişinin bu davranışları, daha önceki zamanlarda yaşadığı olaylarla bağlantılı olarak farkında olmayarak ve bilinçsizce öğrendiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, araba kullanımıyla ilgili ortaya çıkan korkular hakkında şu bilgileri verdi:
 
“Araba sürme ya da araçlara binme korkusu yaşayan herkesin kendine özgü kişisel bir korku kalıbı vardır ve bir tetikleyici durumla kişideki bu davranış kalıbı harekete geçerek korku, panik ve endişeye neden olur.
 
Genellikle araçlar, araç içinde olmak, seyir halinde olmak ya da belirli bir hızın üzerinde seyretmek tetikleyici unsur olabilmektedir. Bu gibi tetikleyiciler, korku kalıbını aktif hale getirerek kişilerde kontrol dışına çıkma, kötü bir şey olma nöbetine sebep olur.
 
İstenmeyen davranışların yeniden ortaya çıkmasından korkmak ve bunun için endişe duymak ise, başka bir problemdir ve bunun da kendine özgü kalıpları vardır.
 
Ne yaşadınız, ne tecrübe ettiniz ki, bu yaşadığınız şey sizde sonradan araba kullanma fobisi olarak adlandırdığınız durumun gelişmesine sebep oldu? Bunların cevabı bilinçaltı kayıtlarda... Yaşadığınız şeyin etkisinden bir türlü kurtulamıyorsunuz çünkü o, bilinçdışı düşünme süreçlerinizin bir parçası haline gelmiş, sizde bir alışkanlık olmuş. Otomatik hale geldiği için irade gücü gibi bilinç düzeyindeki girişimlerle bu korkuyu yenmeniz çok zor çünkü korkunuzun sebebi bilinçaltı zihninizde.”
 
BU KORKUMU YENMEM NE KADAR ZAMAN ALIR?
 
Bilinçdışı düşünme süreçleri üzerinde çalışmak için en uygun yöntemlerden birinin hipnoterapi olduğunu vurgulayan Psikolog ve Hipnoz Uzmanı Başkak, “Hipnoterapiyle bilinçdışı zihninizle iletişim kurabilirsiniz. Tedavi sürecinde, hem direk hem de dolaylı yöntemler kullanılarak, araç korkusu yaşayan kişilerin düşünme kalıplarında köklü değişiklikler meydana getirilmesi sağlanır. Bu da hipnoterapi için oldukça kolay bir sonuçtur” diyor.
 
Başkak’ın verdiği bilgilere göre, kişiden kişiye değişse de, bir saat süren terapilerle ortalama 2-4 seans sonrasında araba sürme fobisi etkin bir şekilde tedavi edilebiliyor.
Başkak, kendi kendine hipnoz tekniklerinden faydalanarak da bu korkunuzu yenebileceğinizi söylüyor.
 
SIKLIKLA GÖRÜLEN ARABA SÜRME KORKULARI
 
Araba sürmeyle ilgili tedirginlik yaşayan kişilerin günlük hayatını zorlaştıran farklı fobi türleri:
- Bir arabanın içinde olma korkusu.
- Acemi sürücülerin genelde araba sürmeyle ilgili çok tedirgin olmaları.
- Bilmediği yollardan, gece araba sürmekten ve köprülerin üzerinden geçerken korkma.
- Diğer sürücülerin araçlarının kontrolünü kaybetmelerinden korkma.
- Araba sürerken panik atak yaşamaktan endişe etme.
- Başkasının kullandığı araçlara binmekten korkma.
- Otoyollarda, dar şeritli yollarda ya da kötü hava şartları olduğunda araba sürmekten korkma.

Vatan

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.