1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ARABAHMET BÖLGESİNİN UNUTULAN GÜZELLİĞİ”
“ARABAHMET BÖLGESİNİN UNUTULAN GÜZELLİĞİ”

“ARABAHMET BÖLGESİNİN UNUTULAN GÜZELLİĞİ”

“Arabahmet Kültür Evi”nin restorasyonu ve yeniden hayata geçirilmesi için çalışma yapacağı belirtildi.

A+A-

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) 30. Akademik yılını kutlamaya hazırlandığı şu günlerde, tarihi ve kültürel sosyal sorumluluk projelerine bir yenisini daha ekleyerek Lefkoşa Surlariçi bölgesinde yer alan “Arabahmet Kültür Evi”nin restorasyonu ve yeniden hayata geçirilmesi için çalışma yapacağı belirtildi.

GAÜ’den yapılan açıklamaya göre, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Arabahmet Kültür Evi’nin, bina yapısı ve konumu gereğince aynı anda birçok amaca hizmet verebilecek ve Lefkoşa’da, tarihi ve kültürü korumak adına halka açılan örnek bir işletme olabilecek özelliklere sahip olduğunu söyledi.

“BURASI HER KESİME AÇIK OLACAK”

Akpınar, ihaleyi almaktaki amaçlarının Arabahmet Kültür Evi’nin yeniden topluma kazandırılması olduğunu söylerken, bazı sivil toplum örgütlerinin de binanın özelleştirmesinden dolayı eylem yapma kararı aldıklarına işaret etti.

“Biz düşman değiliz” diyen Akpınar, yapacakları çalışmalar sonucunda binayı topluma yeniden kazandırmak istediklerini ve Arabahmet Kültür Evi’nin kapılarının her kesime açık olacağını vurguladı.

“ÖRNEK BİR SANAT VE KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK”

Esas amaçlarının özenli bir şekilde restorasyonu gerçekleştirilen bu binayı, en erken zamanda yeniden halkın kullanıma açmak ve bölgenin kalkındırılmasına katkı koymak olduğunu vurgulayan Akpınar, “Bina yapısı ve konumu gereğince aynı anda birçok amaca hizmet verebilen ve Lefkoşa Arabahmet bölgesinde, tarihi ve kültürü korumak adına halka açılan örnek bir işletme olabilecek özelliklere sahiptir” dedi.

Arabahmet Kültür Evi bünyesinde; eski Kıbrıs sokak oyunları ve oyuncakları müzesi, kültür evi sanat giriş odası, sahne sanatları merkezi, sanatçı ve halk merkezi, Arabahmet Kültür cafe, kültürel ve sanatsal sergi sahası, sanat kütüphanesi, workshop ve atölye çalışmaları merkezi, Lefkoşa Arabahmet bölgesi araştırma ve geliştirme merkezlerinin yer alacağını vurgulayan Akpınar, GAÜ tarafından,  Başkent Lefkoşa’da örnek bir kültür ve sanat merkezi olarak kullanılacak binada Kültürel Miras Yönetimi idari kadrosunu da barındıracak araştırma-geliştirme ofisinin de kurulacağını belirtti.

“ARABAHMET BÖLGESİNİN UNUTULAN GÜZELLİĞİ”

Akpınar, Bu alanların çok iyi değerlendirilmesi, yerli halk, turistler, gençlerin ve üreticilerin bu alanları kullanmasının teşvik edilip, Arabahmet bölgesinin unutulan güzelliği ve kültürünün hatırlatılması ve KKTC’de yer alan birçok kültür ve sanatla uğraşan sivil toplum örgütleri ve kurum ve kuruluşların, Arabahmet Bölgesi’ne özendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Ayrıca, Arabahmet Kültür Evi’nde yapılacak restorasyon çalışmalarının ardından burayı kullanmak isteyen her kesime binanın kapılarının sonuna kadar açık olacağını belirten Akpınar, mekânın imkânlarının çok kısıtlı olduğunu, ancak kültürel bir değeri olduğu için burayı tercih ettiklerini belirtti. Surlariçi bölgesinin en büyük sorunlarından olan otopark ve ulaşım sorunu üzerine de çalışmalar yaptıklarını söyledi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.