1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ARABAMIZ CANIMIZDAN DAHA DEĞERLİ!
ARABAMIZ CANIMIZDAN DAHA DEĞERLİ!

ARABAMIZ CANIMIZDAN DAHA DEĞERLİ!

Arabalar candan önce geliyor...

A+A-

İsmail VOLKAN

   Ülkemizde toplam 31 sigorta şirketi faaliyet gösteriyor ancak bunlardan sadece üç tanesi özel sağlık sigortası hizmeti veriyor. Çoğu araç sigortası hizmeti veren şirketlerden, binlerce insan yararlanıyor.
Sigorta şirketlerinden derlenen bilgiler ülkemizde yaşayan insanların arabalarına verdiği değerin yarısını kendi sağlıklarına vermediğini gösteriyor. Sigortacılara göre çalışan vatandaşların çok büyük bir bölümü, sosyal sigortalara yaptıkları mecburi yatırımları çeşitli nedenlerle yeterli buldukları için, özel sağlık veya hayat sigortası yaptırmayı pek önemsemiyor.
KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği’nin verilerine göre, ülkemizde bir yıl içerisinde 69 milyon TL’lik araç sigortası (ful kasko), 3.5 milyon TL değerinde de özel sağlık sigortası çıkarıldığını gösteriyor.
Bu rakamlar, insanların araçlarına sağlıklarından 20 kat daha fazla önem verdiği şeklinde yorumlanırken, mecburi sosyal sigorta yatırımlardan sonra, özel sigorta yatırımları için bireylerin elinde para kalıp-kalmadığı da sorgulanıyor.
KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Kavçın, Sosyal Sigorta Kurumu’nun sağlık sigortası anlayışını geliştirmesi gerektiğini belirtti. Kavçın, maaşlardan kesilen sigorta fonunun, özel sigorta çıkaran kişilerden kesilmemesi gerektiğini, eğer kesilirse de bunun geri ödenmesinin sağlanmasının önemli olduğunu söyledi.

Kavçın: 31 şirketten sadece
üçü sağlık sigortası yapıyor

   İbrahim Kavçın, ülkemizde vatandaşların araçlarına birçok neden dolayı sağlıklarından daha fazla önem vermek zorunda kaldıklarına işaret ederek, full kasko çıkarmak için 69 milyon TL, sağlık sigortası yaptırmak için ise 3.5 milyon TL harcadığını açıkladı.
31 sigorta şirketinin faaliyette bulunduğunu kaydeden Kavçın, bu şirketler içerisinden sadece üçünün sağlık sigortası hizmeti verdiğini belirtti.
Sosyal Sigorta Kurumu’nun sağlık sigortası anlayışını geliştirmesi gerektiğini, bu konuda yetkililerle görüştüklerini aktaran Kavçın, ne yazık ki henüz bir sonuca ulaşamadıklarını aktardı.

“Sağlık sigortası fiyatları yaşa göre değişiyor”
   Yetkililerden taleplerinin dünyada olduğu gibi çalışanların sigortasını kendi isteğine bağlı yatırılması olduğunu anlatan Kavçın, “Bizim isteğimiz maaşlardan kesilen sigorta fonunun, özel sigorta çıkaran kişilerden kesilmemesi ve bu miktarın vatandaşlara ödenmesiydi. Ancak bunu kabul etmediler. Özel sağlık sigortası çıkararak tek bir hastaneye bağlı kalmadan birçok hastaneden yararlanma fırsatı var. Sosyal sigortalılar sadece devlet hastanesinden yararlanabiliyor. Ancak komite izin verirse başka bir hastaneye yönlendirilir” diye konuştu.
Sağlık sigortası fiyatlarının yaşa göre değiştiğini kaydeden Kavçın, her bireyin kendi kriterlerini belirleyerek istediği koşullarda düzenlemeler yapabildiğini söyledi.
“En ucuz tedavi olma yolu sigortalı tedavi olma yoludur. Küçük primle büyük masrafları karşılamanın yöntemi sigortadır” diyen Kavçın, vatandaşların bu konu hakkında bilinçlendirilmesi ve yetkililerin konuyla ilgili çalışmalar yapması gerektiğini anlattı.

“Sigorta poliçelerini yurt dışında yaptıran şirketler var”
   KKTC’de bulunan uluslararası büyük firmaların birçoğunun, çalışanlarının sigorta poliçelerini yurt dışındaki şirketlerle yaptığını öne süren Kavçın, bu durumun yasal olmamasının yanı sıra, ülke sigorta sektöründe prim kaybına ve devletin sigorta üzerinden elde ettiği vergi gelirlerinde zarara neden olduğunu savundu.
Kavçın, “Engellemek mümkün, devlet bu kadar aciz olamaz. Bizde her şey AB’ye göre hazırlanır ancak uygulamaya gelince alakası yok. Denetleyen yok. Yasaya, KKTC’de yerleşik gerçek veya tüzel kişiler, tüm sigortalarını KKTC’de faaliyette bulunan şirketlerde yaptırmak zorundadırlar” dedi.

Kıbrıs Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.