1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ARAÇ MUAYENELERİ
ARAÇ MUAYENELERİ

ARAÇ MUAYENELERİ

İlgili bakanlıkları açıklama yapmaya çağırdı;

A+A-

 

Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD), araç muayenelerinin daha sağlıklı yapılabilmesi için gerekli teknik cihazların alınmasını ve muayenelerin teknik cihazlarla yapılmasını istedi.

TKÖD Başkanı Mehmet Avcı yazılı açıklamasında, trafik kazalarının ve kazalardaki ölümlerin azaltılması için niyet ve kararlılık göstermenin devletin asli görevi olduğunu vurguladı.

Sürücü ve yol yanında, araç güvenliğinin de kazalardaki etkenler arasında yer aldığına işaret eden Avcı, yol güvenliğine ve insan hayatına önem veren ülkelerin, araçları özel cihazlarla teknik muayeneden geçirdiğini ve sakıncalı olanların yollarda dolaşmasını engellediğini kaydetti.

Avcı, KKTC’de araç muayenelerinin geçen yıla kadar Maliye Bakanlığı adına, geçen yıldan itibaren ise Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı adına Polis Trafik Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirterek, araç sahiplerinin de her dönem ücret ödeyerek araçlarını muayeneden geçirdiğini anlattı.

SADECE LEFKOŞA’DA SALON ARAÇLAR İÇİN CİHAZ VAR

Salon araçlar için teknik muayene cihazlarının sadece Lefkoşa’daki muayene merkezinde bulunduğunu; ağır vasıtalar için ise gerekli aletlerin alınmadığını kaydeden Avcı, “Dolayısıyla Lefkoşa haricinde muayene edilen salon araçlar ve ülkedeki tüm otobüs ve kamyonlar, teknik muayeneden geçirilmemekte olup güvenlikleri tartışılmalıdır” ifadesini kullandı.

TKÖD Başkanı Avcı, araçların muayenesinden alınan ücretlerin 1974’ten beri Maliye Bakanlığı’na gittiğini ancak bu paraların gerekli cihazlar alınarak halka hizmet olarak dönmediğini, yollardaki tehlikenin de önlenmediğini savunarak, bunun devletin trafik ve yol güvenliğine yeterli önemi vermediğini gösterdiğini belirtti.

Kamyon ve otobüs kazalarının tüm ülkeleri korkuttuğunu ve bu araçların muayenesine özel önem verildiğini kaydeden Avcı, Avrupa Birliği’nin de konuya dikkat çekebilmek için bir set salon araç muayene sistemini KKTC’ye hibe ettiğini hatırlattı.

GÜNEYE GEÇEMEMENİN SEBEBİ

Avcı, KKTC’de kayıtlı kamyon ve otobüslerin Güney Kıbrıs’a seyahatlerine engel nedeni olarak da muayenelerinin teknik olmamasının gösterildiğini belirterek, Maliye Bakanlığı’nın, gerekli cihazların alınması için bütçe ayırmasını; trafikten sorumlu Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın gerekli yasal düzenlemeyi yapmasını ve Polis Genel Müdürlüğü’nün de muayeneleri teknik olarak yapmasını istediklerini vurguladı.

“Bu tür önlemler yapılmadığı sürece devletin kazaları önleme ve yol güvenliğini sağlamada etken olma niyeti sorgulanmalıdır” diyen Avcı, ilgili bakanlıkları açıklama yapmaya da çağırdı.

TAK

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.