1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ARAMA-KURTARMA TATBİKATI
ARAMA-KURTARMA TATBİKATI

ARAMA-KURTARMA TATBİKATI

Güney Kıbrıs ile Almanya arasında, dün Limasol deniz bölgesi açıklarında, ortak bir arama-kurtarma gerçekleştirildiği haber verildi.

A+A-

Güney Kıbrıs ile Almanya arasında, dün Limasol deniz bölgesi açıklarında, ortak bir arama-kurtarma gerçekleştirildiği haber verildi.

Alithia gazetesi “Hükümetin Hedefi Kıbrıs’ın Bölgesel İstikrar ve Barış Merkezi Olması” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs ile Almanya arasında ilk kez gerçekleştirilen tatbikatın, başarılı bir şekilde icra edildiğini yazdı.

Tatbikatın, Rum Kesiminin Arama-Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin operasyonel kontrolünde gerçekleştirildiğini kaydeden gazete, benzer tatbikatların önümüzdeki dönem içerisinde, aralarında ABD’nin de bulunduğu başka ülkelerle de gerçekleştirilmesinin beklendiğini belirtti.

Benzer tatbikatların hali hazırda İsrail ve Yunanistan’la gerçekleştirildiğini kaydeden gazete, iki ülkeyle, Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail MEB’lerinin enerji güvenliğini hedefleyen bir memorandum imzalanması çerçevesinde, büyük bir ortak askeri hava tatbikatı gerçekleştirilmesinin planlandığını anımsattı.

Tatbikatın Eylül veya Ekim aylarında yapılmasının planlandığını, fakat Suriye’deki krizin programı revize ettiğini kaydeden gazete, elindeki bilgilere dayanarak, tatbikatın yılsonundan önce yapılmasının beklendiğini anımsattı.

FOTİU

Gazeteye göre, tatbikatı bir Alman savaş gemisinden izleyen Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu ise, tatbikatın başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi ve katılanları kutladı.

Bu çeşit tatbikatların, devlet varlıklarını teyit etmesinin yanında jeopolitik ve jeostratejik rollerini yücelttiğini dile getiren Fotiu, bu gibi tatbikatların her şeyden önce Rum kesimini, istikrar ve barış merkezine dönüştürmekte olduğunu dile getirdi.

Hükümetinin amacının, Rum kesimini bölgesel bir istikrar merkezine dönüştürmek olduğunu dile getiren Fotiu, Suriye’deki krizin ardından Rum kesiminin rolünün teyit edildiğini savundu.

Fotiu, benzer tatbikatların kısa zaman içerisinde aralarında ABD’nin de bulunduğu başka ülkelerle işbirliği içerisinde gerçekleştirileceğini de açıkladı.

Böyle tatbikatların düzenli olarak yapılması gerektiğini, çünkü Rum Yönetimi’nin Arama-Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin birçok gerçek misyonda yer aldığını ve bu misyonları başarıyla ileriye taşıdığını dile getiren Fotiu, siyasi ve askeri açıdan istikrarsız olan bir bölgede yaşamakta olduklarını ifade etti.

Buna paralel olarak, egemenlik haklarının ötesinde, “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak, deniz hukukundan kaynaklanmakta olan yükümlülükleri bulunduğuna da dikkati çeken Fotiu, bu tatbikatların da, bu yükümlülüklerin bir parçası olduğunu söyledi.

TATBİKAT

Tatbikatın, Rum ve Alman kuvvetlerinin, hava kazası olaylarıyla baş edebilmeleri konusunda koordine olmalarıyla alakalı olduğunu kaydeden gazete, tatbikatın, 2 Ağustos tarihinde bir Alman savaş gemisinde meydana gelen gerçek bir yaralanma olayı vesilesiyle gerçekleştirildiğini ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise “Limasol’da Rum-Alman Tatbikatı” başlıklı haberinde, tatbikatın senaryosunun, savaş gemisinde yaralanan bir kişinin hava yoluyla hastaneye kaldırılmasıyla alakalı olduğunu yazdı.

Tatbikata Doğu Akdeniz bölgesinde bulunan bir Alman savaş gemisinin katıldığını kaydeden gazete, tatbikata Rum Yönetimi’nin hava araçlarının katıldığını da ekledi.

Politis gazetesi ise habere “Almanlarla Tatbikat” başlığıyla yer verdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.