1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “ARAŞTIRMA VE AÇIKLAMA YAPILMADI… YASAL İŞLEM BAŞLATILMADI”
“ARAŞTIRMA VE AÇIKLAMA YAPILMADI… YASAL İŞLEM BAŞLATILMADI”

“ARAŞTIRMA VE AÇIKLAMA YAPILMADI… YASAL İŞLEM BAŞLATILMADI”

BAZI ÖRGÜTLER GASTRİA KALESİ KALINTILARININ TAHRİP EDİLDİĞİ GEREKÇESİYLE PROTESTO EYLEMİ DÜZENLEDİ

A+A-

“YARGISAL SÜREÇ BAŞLATILMALI”

Baraka Kültür Merkezi, Biyologlar Derneği ve Yeşil Barış Hareketi bugün, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı önünde, “Kalecik'te bulunan Gastria Kalesi kalıntılarının tahrip edildiği ve bölgede yapılan çalışmalarla ekolojik dengenin bozulduğu”  iddiasıyla protesto eylemi düzenledi.

Bazı eylemcilerin şövalye kostümü giydiği eylemde, ortak basın açıklaması okundu.

Ülkenin doğal güzellikleri ve ekolojik çeşitliliğine dikkat çekilen açıklamada “Neredeyse her gün bir çevre sorunu, bir ekolojik tahribatla karşı karşıya kalındığı ve kültür mirası eserlerinin bir bir yok edildiği”  ileri sürüldü.

Açıklamada Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın, doğal ve kültürel hazineleri korumak yerine, yıkmanın ve yok etmenin önünü açtığı savunuldu.

“ARAŞTIRMA VE AÇIKLAMA YAPILMADI… YASAL İŞLEM BAŞLATILMADI”

İskele- Kalecik bölgesinde Kıbrıs Türk Petrolleri’nin kapasite artırma çalışmaları esnasında yapılan inşaat nedeniyle Templar Şovaleyeri’nden kalan Gastria Kalesi’nin kalıntılarının büyük ölçüde yok edildiği ileri sürülen açıklamada, inşaatın durdurulduğunu ancak “verilen hasarın boyutlarıyla ilgili hiçbir araştırma ya da açıklama yapılmadığı ve Eski Eserler Yasası’na göre suç işleyen şirketlerle ilgili yasal işlem başlatılmadığı” görüşüne yer verildi.

K-Pet tesislerinin özelleştirilerek hisselerinin çoğunun Levent ve Hacı Ali şirketleri tarafından alındığına dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti:

“Bu olaydan da görülüyor ki özelleştirme, beraberindeki kuralsızlık ve sermayeye boyun eğmeyi de getirdiğinden, sadece emekçilerin haklarını değil, bölgedeki doğal ve kültürel varlıkların durumunu da olumsuz etkileyebilmektedir”.

“YARGISAL SÜREÇ BAŞLATILMALI”

Açıklamada aynı bölgede Gastria Kalesi kalıntılarının yanı sıra, Fenikelilere ait mezarların bulunduğuna işaret edilerek, kurulan fabrikalarla bunlara da zarar verildiği kaydedildi.

Bölgenin doğal zenginliklerine dikkat çekilen açıklamada, fabrikaların hava, toprak ve deniz kirliliğine neden olduğu belirtildi.

Açıklamada bölgede tahribata yol açacak inşaatlara izin verilmemesi gerektiği dile getirilirken, suç işlediği iddia edilen şirketlerle ilgili yargısal sürecin başlatılması talep edildi.

Ortak basın açıklamasının ardından eylem “kültürel mirasa sahip çıkalım” sloganıyla sona erdi.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.