1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ARAZİ KİRALANMASI YASAYA UYGUN DEĞİL
ARAZİ KİRALANMASI YASAYA UYGUN DEĞİL

ARAZİ KİRALANMASI YASAYA UYGUN DEĞİL

"Hükümet kararları iptal etmeli"

A+A-

Siber “Başsavcılıktan, Bakanlar Kurulu’nun 5 yıldızlı otel için kiralama kararının Anayasa ve ilgili yasalara uygun olmadığı görüşü geldi. Hükümetin kararları iptal etmeli” dedi.

Siber “Başsavcılıktan, Bakanlar Kurulu’nun 5 yıldızlı otel için kiralama kararının Anayasa ve ilgili yasalara uygun olmadığı görüşü geldi. Hükümetin kararları iptal etmeli” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Kanal T’de yayınlanan “Açık Oturum” adlı programda soruları yanıtladı.

“SOSYAL ADALET ANLAYIŞI”

Son günlerde kamuoyunun gündeminde olan arazi kiralanması konuları hakkında soruları yanıtlayan Siber, Anayasa’nın 159. Maddesinin ve İTEM yasasının gayet net ve açık olarak bu arazilerin hangi şartlarda eşdeğer kapsamından çıkarılacağını yazdığını söyledi. Siber, Eşdeğer kapsamından arazi çıkarmanın ancak “kamu yararına” olan kullanımlarla kısıtlı tutulduğunu ve “kamu yararının” ne olduğu konusunun da yasada açık olduğunu kaydetti.

Yine 1987 yılında alınan Anayasa Mahkemesi kararına da vurgu yapan Siber, kararda turizm amacıyla arazilerin eşdeğer kapsamından çıkarılarak kiralanmasının yasal olmadığını belirtti.

“YAPTIĞI HATAYI DÜZELTMELİ”

Arazi kiralamaları ile ilgili yaşanan sürece seyirci kalıp hiç bir şey olmamış gibi davranmanın, “daha önce de olduydu” diyerek sorgulamamanın, bundan sonra bu tip olabilecek hadiselere de örnek teşkil edebileceğini vurgulayan Siber, Başsavcılığa konu ile ilgili yazı yazıp görüş istediklerini söyledi.

Başsavcılıktan, Bakanlar Kurulu’nun 5 yıldızlı otel için kiralama kararının Anayasa ve ilgili yasalara uygun olmadığı görüşü geldiğini ifade eden Siber, kendi Başbakanlığı döneminde de yine benzer kiralamalarla ile ilgili aldığı hukuki görüşe göre birtakım arazi kiralamalarını iptal ettiklerini söyledi.

Başsavcılıktan gelen görüşü Başbakana ilettiklerini ifade eden Siber şöyle devam etti:

“Başsavcılık devletin hukuki görüş aldığı bir kurumdur ve hukuk devletinde bizler bu görüşlere göre uygulamalarımızı yaparız, yapmalıyız. Hukukun üstünlüğü ilkesi ve hukuk devleti kurallarına göre bu alınan kararın Bakanlar Kurulu’nda iptal edileceğine inanmaktayım. Aksi hukuku hiçe saymak olur.”

“Programda, Kıbrıs sorunu konusunda da soruları yanıtlayan Siber, Güney Kıbrıs’ta halkın bir federal çözüme ne kadar olumlu baktığına dair şüpheleri olduğuna işaret ederek “Güney’de halkın federasyonu ne derecede istediği ve federal çözüme ne kadar hazır olduğu konusunda bir referanduma ihtiyaç var diye düşünüyorum. Düşünün, artık müzakerelerde sona yaklaşıldığı sinyalleri verilirken, çözümün temel parametresi olan siyasi eşitlik konusunda bile ayak sürüyen bir Rum lider var” dedi.

“GARANTİLERİ İSTEYEN”

“Rum liderin, çözüm için Türkiye’nin garantileri kaldırmasını beklediği yorumunu” eleştiren Siber, güvenlik ve garantiler konusunda hassasiyeti olan ve garantilerin devamından yana olanın Kıbrıs Türk halkı olduğuna işaret etti.

Star Kıbrıs

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.