1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ARAZİ YARGIDA!
ARAZİ YARGIDA!

ARAZİ YARGIDA!

Herkes Eroğlu'nun kızıyla dalga geçti!

A+A-

Derviş Eroğlu’nun kızı Resmiye Canaltay’ın son 3 yıldır zararda olan şirketine hükümet tarafından otel yapsın diye verilen arazi, eşdeğercileri de isyan ettirdi.

 

Ülke gündemini ciddi şekilde meşgul eden ve her kesimden vatandaş tarafından eleştiri toplayan hükümetin arazi tahsisleri ve Derviş Eroğlu’nun kızına 40 yıllığına kiralanan arazi ile ilgili 1974’ten beridir haklarını arayan eşdeğerciler de kazan kaldırdı.

Önceki gün Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’i ziyaret eden Eşdeğer Mal Hak Sahipleri, şikayetlerini ve beklentilerini aktardı.

 

“Biz bekliyoruz, onlar yakınlarına veriyor”

Eşdeğer Mal Hak Sahipleri Derneği, ülkede yıllardır ellerinde bulundurdukları puanlara rağmen arazi alamadıklarından yakınırken, Eroğlu’nun kızına devlet tarafından bir karar ile milyonluk arazi verilmesinin doğru bir icraat olmadığı görüşünde.

 

“Yargı yolunu izleyeceğiz”

Eşdeğer Mal Hak Sahipleri Derneği Başkanı Taner Derviş, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’i ziyaretinde, artık yargı yoluna gitmekten başka çarelerinin kalmadığını ifade ederek hükümetin bu icraatlarının kendilerini mağdur ettiğini belirtti.

“Gasp edilen sadece bizim münferit haklarımız değil, KKTC’nin de mülkiyet haklarıdır”

Dernek Başkanı Taner Derviş, Anayasa’nın 7. kısmı ve 159. maddesinin terk edilmiş taşınmaz malların öncelikle eşdeğercilere verilmesini emrettiğine vurgu yaparak hükümetin bu maddeyi de çiğnediğini belirtti.

“Mahkemede emsal karar var”

Bu arazilerin usulsüz şekilde birtakım çevrelere verildiğini kaydeden Derviş, derneğin Yüksek İdare Mahkemesi’nde bu konular ile ilgili açtığı bir davada haklı bulunduğunu ve mahkemenin İTEM yasasının uygulanmasını emrettiğini anımsattı.

 “Yapılan tüm usulsüzlükler iptal edilsin”

Bu kararın yerine getirilmediğini ifade eden Derviş, bugüne kadar yapılmış usulsüzlüklerin iptal edilmesi ve eşdeğer kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

Derviş, Güney’de bırakılan malların puanlarının sabit tutulması ve Kuzey’de Rumların bıraktığı malların puanlarının yükseltilmesiyle mağdur olan eşdeğer hak sahiplerinin, haklarını alamayarak çifte mağduriyete uğradıklarını anlattı.

“Burada gasp edilen sadece bizim münferit haklarımız değil, KKTC’nin de mülkiyet haklarıdır” diyen Derviş, “siyasi irade ile yapılan usulsüzlüklerin siyasi irade ile ortadan kaldırılmasını” istedi.  Derviş, devletin yaptığı usulsüzlükleri iptal etmesini, bu uygulamalar karşısında vatandaşın mahkemelerde sürünmemesi gerektiğinin ifade etti.


Meclis de devrede

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de son günlerde gündemi meşgul eden hükümetin mülkiyet kiralamaları ile ilgili Başsavcılıktan görüş istediğini, gelecek görüşün hükümet ve Meclis’e iletileceğini söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, ülkede sosyal adaletin yara almasının ilk kez usulsüz eşdeğer uygulamalarıyla başladığını, bugün yaşanan birçok sorunun temelinde de bunun yattığını belirtti.

 

“Hükümetin icraatları konuyu gündeme yeniden taşıdı”

Geçmişte yapılan uygulamalarla sosyal adaletin büyük yara aldığını, hukuk devleti ilkesinin çiğnendiğini ifade eden Siber, bugün hükümetin yaptığı mülkiyetle ilgili bazı icraatların da yeniden kamuoyunda tartışmalar yarattığını söyledi.

Eşdeğercilerin mağdur bir kesimi temsil ettiğini belirten Siber,  heyete hitaben, “Haklı olan, ancak üzerinde 50 yıl geçtiği için gitgide yaşlanan,  bıkan,  çaresizliğe gömülen bir kesimin sesi olarak buradasınız”  dedi.

“Turizm maksatlı araziler kamu yararı diye nitelendirilemez”

Siber buna rağmen özellikle Başbakanlığı döneminde gördüğü önceden yapılmış uygulamalarda; Anayasal suç işlenerek, yasa dışı davranılarak ve Anayasa mahkemesinin “Turizm maksatlı arazilerin İTEM yasasından çıkarılamaz” hükmüne uymayan kararlar alındığını tespit ettiklerini anlattı. Bu bakanlar kurulu kararlarının savcılık görüşü alınarak iptal edildiğini ifade eden Siber, savcılık görüşüne rağmen tekrar aynı uygulamaların yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

“Hukuka rağmen tekrarlanmamalı”

Siber, geçmişin uygulamalarının yanlış olması durumunda iptal edilmesi gerektiğini belirterek aynı uygulamalar hukuki görüşe rağmen tekrarlanmamalı görüşünü dile getirdi.

“Üstelik mağdur bir kesim varken ‘şu şahsa şu kadar araziyi yatırım için veriyoruz’ diyerek kararlar almak bir hukuk devletinde kabul edilebilir değildir” ifadelerini kullandı.

“Başsavcılıktan tekrar görüş istedim”

Siber, Başsavcılık’tan konuyla ilgili yeniden bir görüş istediğini ifade ederek “Bugün bir milletvekili kürsüden, Temmuz 2013’te Siber hükümeti döneminde benzer uygulama ile ilgili sorduğum bir yazının savcılık tarafından verilen yanıtını okudu. Savcılık görüşünde, Turizm maksatlı arazilerin kamu yararı diye nitelendirilemeyeceğini gayet net olarak belirtmiştir. Başbakanlığa yazılan bir yazıydı; Meclis Başkanı olarak yine benzer uygulama ile ilgili tekrar görüş isteme gereğini duydum.” Dedi.

 

“Önce eşdeğer işlemler tamamlansın”

Siber, Maliye Bakanı’nın oğluna verdiği arazi ve ardından patlak veren Eroğlu’nun kızına kiralanan arazi ile ilgili üstü kapalı da olsa bu arazilerin verilmesi durumunda ilk olarak eşdeğercilere verilmesi gerektiğini söyledi. Siber konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Hukuk devletinde yaşıyoruz, kendi yasalarımıza uymak zorundayız. Yasalar toplum yararına uygulamalara engel ise, yasa değişikliği yapılabilir ama yasalara uymama hukuk devletinde olmaz, olamaz. Engel eşdeğer mi? O zaman eşdeğer ile ilgili işlemler tamamlanır. Bu durum için geç kalınmıştır. Ancak kamuoyu vicdanı daha büyük yara almadan zararın neresinden dönülürse kârdır.”

Hükümetin kararları sosyal adalete uymuyor

Anayasa, İTEM yasası ve Anayasa Mahkemesi kararına uygun olmayan karar ve uygulamaların hukuk devleti ve sosyal adalet ilkelerine aykırı olduğunu ifade eden Siber, bu tür uygulamalar iptal edilmezse vatandaşın adalete, devlete, geleceğe güvenini kaybedeceğini anlattı.


Eroğlu’nun kızı halkla alay etti

 

Başkent Lefkoşa’nın göbeğindeki milyonluk devlet arazisini, yasalara aykırı bir şekilde, önce turizm arazisine çeviren, ardından da uzun vadeli kiralayan Derviş Eroğlu’nun kızı Resmiye Canaltay, konuyla ilgili sessizliğini korumaya devam ediyor.

Canaltay, toplumsal bir feverana dönüşen usulsüz ihalesiz arazi devriyle ilgili sessizliğini korurken, bu sabah yapmış olduğu sosyal medya paylaşımı vatandaşların tepkisine neden oldu. Canaltay, “Gün Güzel, canlar güzel, hayat güzel” notuyla bir paylaşım yaparken, vatandaş da tepkisini “hayat size güzel” diyerek gösterdi.

Milyonlarca sterlinlik arazi

Canaltay, önce paketten alınan ardından da kira yöntemi oyunu ile ona dahil edilen parsellerle, bir anda başkentin göbeğinde, milyonlarca sterlinlik malın sahibi oldu. Dört yıldır zarar gösteren Restur isimli turizm şirketine kiralanan arazi, günlerdir ülkenin bir numaralı gündemi. Canaltay, buna rağmen yaşananlara kayıtsız kalmayı, açıklama yapmamaya ve toplumla dalga geçmeye devam ediyor.


Emsal görüş ortada

2013 yılında benzer bir arazi için Sibel Siber’in başbakanlığı döneminde Başsavcılık’tan görüş alınmış ve “Turizm maksatlı arazilerin İTEM yasasından çıkarılamaz” hükmü gereği Siber, tahsis edilen arazinin kararını iptal etmişti.

Emsal teşkil edecek arazinin başsavcılık görüşünde Anayasa Mahkemesi kararına da atıfta bulunarak şu ifadelere yer verildi: Anayasa Mahkemesi 19/87 Dağıtım 8/88 sayılı kararında 41/77 sayılı İTEM Yasası’nın 4(1) maddesinde belirtilen ‘kamu yararına ayırma’ söz dizisinin Anayasa’nın 159(3) maddesine uygun olarak okunması gerektiğini ve turizm amaçlı olarak bir taşınmaz malın İTEM yasası kapsamından çıkarılmasınının Anayasa’ya aykırı olduğuna karar vermiştir” deniliyor.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.