1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ARPA DEPOLARDA BEKLETİLİYOR MU?
ARPA DEPOLARDA BEKLETİLİYOR MU?

ARPA DEPOLARDA BEKLETİLİYOR MU?

TAHIL FİYATLARI...

A+A-

SENNAROĞLU: “TAHIL FİYATLARI, ALIMLARLA EŞ ZAMANLI, HAZİRAN SONU AÇIKLANIR”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, üreticinin ürettiği arpa ve buğdayın tümünü almakla yükümlü olan Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) alımlara, genellikle Haziran ayının son haftasında başladığını ve fiyatların da aynı tarihlerde açıklandığını belirtti.

Ülkeye getirilen arpanın satılmayarak, depolarda bekletildiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu kaydeden Sennaroğlu, 2014 yılında ülkeye 208 bin ton arpa ithal edildiğini ve bunun 190 bin tonunun şu ana kadar satıldığını söyledi.

Bakan Sennaroğlu yaptığı yazılı açıklamada, hem arpa alımlarıyla, hem de arpa fiyatları belirlenmesiyle ilgili son günlerde kamu oyunda bilgi kirliliğine bağlı yanlış algılar oluştuğunu belirterek, kamu oyunun aydınlatılması amacıyla bir açıklama yapma gereği duyduğunu belirtti.

Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) yasası gereğince kurumun, üreticinin ürettiği arpa ve buğdayın tümünü almakla yükümlü olduğunu kaydeden Sennaroğlu, geçmiş yıllara da bakıldığında TÜK’de alımların hava şartlarına da bağlı olarak genellikle Haziran ayının son haftasında başladığını, fiyatların da eşzamanlı veya bu tarihe yakın olarak açıklandığını ifade etti.

Sennaroğlu, arpa-buğday fiyatlarının belirlenmesinde ise dünya piyasa fiyatları ve özellikle de komşu ülkelerdeki fiyatların baz alınarak Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edildiğini hatırlatarak,  tespit edilen fiyat ve üretim maliyet fiyatları arasında oluşan fiyat farkının ise Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ile giderilmeye çalışıldığını söyledi.

ÖZEL SEKTÖR İLE İLGİLİ KARAR BAKANLAR KURULUNDA DEĞERLENDİRİLECEK

“Bilindiği üzere 7 Mayıs 2012 ve 10 Mayıs 2013 tarihlerinde 2012 ile 2013 yılına ait yerli ürün arpa ve buğdayın alım ve satımının özel sektöre serbest olması o günkü hükümet tarafından karara bağlanmıştır” diyen Bakan Sennaroğlu, bu yıl 2015 yılına ait arpa-buğdayın özel sektör tarafından alım satımının önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu tarafından değerlendirileceğini kaydetti.

Sennaroğlu, şu anda ise özel sektör tarafından alım-satım yapılmasının yasa dışı olduğunun altını çizerek, ilgili tarafların bu konuya titizlik göstermesi çağrısında bulundu.

“ARPANIN DEPOLARDA BEKLETİLDİĞİ İDDİALARI ASILSIZ”

Bilinçli ve bilinçsiz çevreler tarafından, ülkeye 120 bin ton ithal arpa getirildiği ve arpanın büyük kısmının satılmayıp depolarda bırakıldığı yönünde ortaya konan iddiaları da yanıtlayan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Sennaroğlu, 2014 yılında ülkeye 208 bin ton arpa ithal edildiğini bunun 190 bin tonunun şu ana kadar satıldığını kaydetti.

Sennaroğlu, geriye kalan miktarın büyük bir kısmının ise TÜK’ün alım tarihi olan Haziran’ın son haftasına kadar da satılmış olacağını belirterek, ülkeye getirilen arpanın satılmayarak depolarda bekletildiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu vurguladı.

“HAYVANCIMIZIN HAYVANLARI YEMSİZ BIRAKILMAMIŞTIR”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Sennaroğlu, 2014 yılının çok kurak bir yıl olmasına rağmen hayvancının hayvanlarına yedirecek arpa, balya ve saman sıkıntısıyla karşı karşıya kalmadığına da işaret ederek, bütün ülke çiftçisine ödenen toplam 51.8 milyon TL kuraklık tazminatıyla çiftçiye bir sonraki yıl borçlanmadan üretime devam edebilme olanağı yaratıldığını belirtti.

Sennaroğlu, açıklamasının sonunda “Bu anlayış içinde olan bakanlığımız ve hükümetimiz, sektörün bütün paydaşlarına eşit mesafede davranarak, üreticimizin alın teri ve emeğinin karşılığını gözeterek, halkımızın sağlıklı, kaliteli ve ucuz gıdaya erişimini sağlamak prensibiyle çalışmalarına devam edecektir” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.