1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. ARTIK BAĞIRSAKLARINIZ BBG EVİ GİBİ
ARTIK BAĞIRSAKLARINIZ BBG EVİ GİBİ

ARTIK BAĞIRSAKLARINIZ BBG EVİ GİBİ

İNCE ve kalın bağırsak hastalıkları ile

A+A-

Video kapsülü yutan hastanın tüm sindirim sistemi gözleniyor. Çektiği fotoğraflar doktora gidiyor.

İNCE ve kalın bağırsak hastalıkları ile kanserlerinin tespit edilmesinde son yıllarda video kapsül endoskopisi yöntemi kullanılıyor. Tüm sindirim sistemi hastaya yutturulan minik bir kapsül kamerayla gözlemlenebiliyor. Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek, bu yöntemi anlattı:

- HASTAYA içinde kamera olan bir kapsül yutturuluyor. Yutulan kapsülün özelliğine göre ince bağırsak ya da kalın bağırsaklar görüntülenebiliyor. Hastaya bel çantasının içinde bulunan kayıt cihazı veriliyor. Kapsül organın fotoğraflarını da çekiyor. Kayıt cihazına hekimlerin inceleyeceği yaklaşık 60 bin adet fotoğrafı yollayabiliyor. Kapsül daha sonra dışkı yolu ile vücuttan atılıyor.  

- KOLAY tanı açısından avantajlı bir yöntem. Yan etkileri yok denecek düzeyde. Tek dezavantajı sadece tanı koyucu olması ve tedavi edici yönünün olmaması. Sadece bağırsak tıkanıklığı ile seyreden (tıkayıcı-daraltıcı tümörler ve iltihabi durumlar) hastalar için uygun değil. Çünkü yutturulan kapsül bu alana takılıp kalıyor,  sindirim sisteminden atılamıyor.

12 SAATLİK AÇLIKTAN SONRA SUYLA YUTULUYOR

UYGULAMA yöntemi şöyle: Hastanın, kapsül endoskopi yapılacak günden 24 saat öncesinde sıvı gıda alımına geçilmesi ve düşük doz bağırsak temizleyici ilaç kullanması gerekiyor. 12 saatlik açlık sonrası kliniğe gidiyor. ve kapsül suyla yutuluyor. Hasta 2 saat sonra sıvı berrak gıdalar ve 4 saat sonra hafif yemek yiyebiliyor. 12 saatlik kayıt sonrası hasta üzerindeki aleti hastaneye geri getirir. Kayıtlar hekim tarafından incelenip raporlanır. Kapsül sistemi üzerinde iken hasta günlük yaşamına devam edebilir. Ağır egzersiz yapmaması, kayıt sistemini etkilememesi için manyetik ortamlardan uzak durması gerekir. (Örneğin  MRI çekimi yaptıramaz, güvenlik koridorlarındaki cihazlardan geçmemesi tavsiye edilir.)

Akşam

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.