1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ”ARTIK KONULARIN ÖZÜNE GEÇİLMESİ GEREKİR”
”ARTIK KONULARIN ÖZÜNE GEÇİLMESİ GEREKİR”

”ARTIK KONULARIN ÖZÜNE GEÇİLMESİ GEREKİR”

Müzakereci Kudret Özersay, her iki tarafın müzakere heyetinin yarın bir araya gelerek erken zamanda müzakerelerin nasıl yürüyeceğinin karara bağlayarak, artık konuların özüne geçilmesi gerektiğini bildirdi.

A+A-

“ATİNA VE ANKARA ZİYARETLERİ 27 ŞUBAT TARİHİNDE YAPILACAK”

Müzakereci Kudret Özersay, her iki tarafın müzakere heyetinin yarın bir araya gelerek erken zamanda müzakerelerin nasıl yürüyeceğinin karara bağlayarak, konuların özüne geçilmesi gerektiğini bildirdi.

Özersay, eş zamanlı ve seviyeli Atina ile  Ankara ziyaretlerinin 27 Şubat tarihinde yapılacağını belirterek,  ziyaretlerin, her iki tarafın da diyalog kurması açısından yararlı olacağını kaydetti.

“MÜZAKERE SÜRECİNİN NASIL YAPILANDIRILACAĞI KONUŞULDU”

Gelinen aşamayı TAK muhabirine değerlendiren Kıbrıs Türk Müzakereci Kudret Özersay, yarın her iki tarafın müzakere heyetlerinin tekrar bir araya geleceğini söyleyerek, “Biz müzakere sürecinin nasıl yapılandırılacağını geçen toplantıda kendi düşüncemiz olarak Rum tarafına anlattık. Bir kaç adımdan oluşan bir yapı, tasvir ettik, tanımladık. Rum tarafına bu şekilde olursa erken zamanda olumlu sonuç alabileceğimizi düşünüyoruz siz bu konuda ne düşünüyorsunuz diye sorduk. Değerlendirme yapıp kendi liderleriyle bunu konuşmaları gerektiği söylendi” dedi.

“ARTIK KONULARIN ÖZÜNE GEÇİLMESİ GEREKİR”

Yarın yapılacak toplantıda Rumların kendi düşüncelerini dile getirmelerini beklediklerini kaydeden Özersay, bunu çok fazla uzatmamak gerektiğini, erken zamanda sürecin nasıl yürüyeceğini karara bağlayarak,  konuların özüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

“SOMUT SORULARIMIZ OLDU”

Kıbrıs Türk tarafının konuların özüyle ilgili erken zamanda müzakere etmeye hazır olduklarını anlatan Özersay, müzakere masasında henüz üzerinde uzlaşılmayan bazı temel konular;  daha önceki dönemde ele alınmış ama uzlaşılamamış konularla; her iki tarafın da geçmiş dönemde verdiği karşılıklı önerilerin var olduğunu hatırlatarak, “Bizim ilk aşamada Kıbrıs Rum tarafına sorduğumuz daha önceki dönemde Kıbrıs Rum liderin vermiş olduğu öneriler hala masada mı? yoksa siz bunu geri çekecek misiniz?, daha farklı daha esnek bir pozisyon mu ortaya koyacaksınız? daha talep kar mı olacaksınız bunu görmek istiyoruz diye bazı somut sorularımız oldu” ifadelerini kullandı.

“TEMEL HEDEFİMİZ YAKINLAŞMALARIN SAYISINI ARTIRMAK”

Rumların vereceği cevap çerçevesinde Kıbrıs Türk tarafının da muhtemelen yeni öneriler geliştirip konuların özüne girmiş olacağını dile getiren Özersay, süreçte  yeni yakınlaşmalar sağlamaya çalışacaklarını, temel hedefin yakınlaşmaların sayısını olabildiğince artırıp nihai, yani son aşama ve son adıma geçilmesi olduğunu kaydetti.

“ATİNA VE ANKARA ZİYARETLERİ TARİHİ BİR ZİYARET OLACAK”

Gerçekleşmesi planlan Atina ve Ankara ziyaretlerinin kuşkusuz tarihi bir ziyaret olacağını söyleyen Özersay, bunun örneğinin daha önce olmadığını kaydetti.

“ZİYARETLER DİYALOG AÇISINDAN SAĞLIKLI”

Özersay, Kıbrıslı Türklerin bir garantör devlet olan Yunanistan ile diyalog başlatması açısından gerçekleşmesi planlanan ziyaretin sağlıklı olduğunu vurgulayarak, Kıbrıslı Rumların da Türkiye ile doğrudan diyalog başlatması açısından yapılacak ziyaretin sağlıklı olduğunu belirtti.

“MÜZAKERELER KIBRISLI TÜRKLER İLE KIBRISLI RUMLAR ARASINDA OLACAK”

“Bunun tarafların birbirlerinin anlaması açısından özellikle yararlı olacağını düşünüyorum ancak bir husussun altını özellikle çizmek istiyorum her ne kadar Rum tarafının iç siyaset gereği biz ‘Türkiye’ ile müzakere etmek istiyoruz algısı yaratmaya çalışılıyorsa, bu ziyaretlerde esas olacak olan şey bir diyalogun başlamasıdır” diye konuşan Özersay, müzakerenin Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında olacağını vurguladı.

Kurulacak yeni ortaklığın Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler arasında olacağına işaret eden Özersay, ortaklığın yaşayabilmesinin ise yeni ortaklığın Kıbrıslı Türklerle nasıl çalıştıracaklarına bağlı olduğunu belirtti.

“ZİYARETLER 27 ŞUBAT’TA GERÇEKLEŞECEK”

Atina ve Ankara ziyaretlerinin 27 Şubat 2014’de gerçekleşeceğini söyleyen Özersay, “Yani büyük ihtimalle 26 Şubat’ta Atina ve Ankara’ya ulaşılacak. 27 Şubat’ta ayni düzeyde olan Yunan ve Türk Dışişleri Bakanlıkları yetkilisiyle çapraz görüşeceğiz. Muhtemelen görüşmeler ayni sürelerde olacak, eşitlik sağlanacak ve ertesi gün de Kıbrıs’a geri dönülecek” dedi.

“KIBRIS MÜZAKERELERİ BAĞLAMINDA RESMİ BİR GÖRÜŞME OLACAK”

Görüşmeye bir heyetle gidileceğini söyleyen Müzakereci Kudret Özersay, görüşmenin Kıbrıs müzakereleri bağlamında resmi bir görüşme olduğunu kaydetti.

“METİN ÜZERİNDE UZLAŞILDIKTAN SONRA REFERANDUMA GİDİLECEK”

Ortak açıklama metninde üzerinde uzlaşmaya varılan metnin referanduma götürüleceğinin yazıldığını belirten Özersay, “Öncellikle metin üzerinde ulaşılması gerekir. Öncelikli hedefimiz al-ver yaparak bir sonuca ulaşılmasıdır. Referandum son aşamadır” dedi.

Türkiye Yunanistan ziyaretlerinin Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanları arasında varılan uzlaşıyla gerçekleşeceğini söyleyen Özersay, bunun Cenevre’de 2-3 sene önce BM Genel Sekreteri’nin dile getirdiği bir öneri olduğunu, Kıbrıs Türk tarafının bu öneriyi kabul ettiğini fakat Dimitris Hristofyas’ın bunu uygun görmediğini kaydetti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.