1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. ARTIK PANKREAS DA AMELİYATSIZ İNCELENEBİLECEK
ARTIK PANKREAS DA AMELİYATSIZ İNCELENEBİLECEK

ARTIK PANKREAS DA AMELİYATSIZ İNCELENEBİLECEK

Artık pankreas da ameliyatsız incelenebilecek

A+A-

Daha önce ameliyatsız ulaşımı mümkün olmayan göğüs kafesi, pankreas, dalak ve safra yolları gibi organlara, yeni bir inceleme yöntemi olan endoskopik ultrasonografiyle artık ameliyatsız ulaşım sağlanabiliyor.

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi öncülüğünde, yurtiçi ve yurtdışından uzmanların katılımıyla gerçekleştirilen "İstEUS" başladı.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Deniz Güney Duman, kongrenin endoskopik ultrasonografi konusunda hekimleri bilgilendirmek, deneyimlerini artırmak ve bu konudaki yeni gelişmeleri aktarmak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.

Kongrede, pankreas kistlerinin kateter mikroskopla incelenmesi, pankreas kanserlerinin radyofrekansla yakılması, kanser hastalarının ağrılarının azaltılması veya yok edilmesi ve kistlerin mideye ağızlaştırılarak doğal yoldan boşaltılması gibi yöntemlerin uygulamalı olarak anlatıldığını aktaran Duman, şöyle devam etti:

"Daha önceleri iç organları görebilmek için karın ultrasonu kullanılırdı ancak bu bölgenin kalın olması nedeniyle istediğimiz verimi alamazdık. Oysa bu cihazla ağızdan ya da makattan girilip iç organlara ulaşarak buradaki durumu kolayca tespit edebiliyoruz. Bu yöntemdeki en önemli konu pankreastır. Çünkü bu organa daha önce diğer radyolojik görüntüleme yöntemleriyle tam anlamıyla ulaşamıyorduk. Çünkü yöntem, erken teşhis konusunda bize çok ciddi kazanımlar sağlıyor."

"YÖNTEMLE PANKREAS HASTALARININ AĞRILARINI DİNDİRİYORUZ"

Duman, safra yolları ve buradaki her türlü taş ve tümörün de tespit edilebilmesinde önemli bir yeri olan yöntemin, kalın bağırsak kanserinin evrelemesinde de kullanıldığını vurguladı.

Yöntemle, pankreas hastalarının çok şiddetli seyreden ağrılarını da ağrıyı beyne götüren yolakların yok edilmesiyle sonlandırıldığına işaret eden Duman, şunları kaydetti:

"Daha önce ameliyatsız ulaşımı mümkün olmayan göğüs kafesi, pankreas, dalak ve safra yolları gibi organlara, yeni bir inceleme yöntemi olan endoskopik ultrasonografiyle artık ameliyatsız ulaşım sağlanabiliyor. Böylece radyolojik yöntemlerle dahi yakalanamayan küçük kitleler bulunabiliyor. Ayrıca, endoskopik ultrasonografi, bize diğer yöntemlerle tespit edilen kitlelerin iyi veya kötü huylu olduklarına dair ileri karakterizasyon imkanı da sağlamaktadır."

Yöntemin kullanımının yurt genelinde yaygınlaşabilmesi için çaba sarf ettiklerini dile getiren Duman, "Yöntemin öğrenme eğrisi, çok uzun süre düz çizen bir işlem. Yıllarınızı veriyorsunuz ama kat ettiğiniz yol çok az. Bu işi yapanlar, kendilerini ancak bu toplantılarla geliştirebiliyor" dedi.

Prof. Dr. Duman, konferans aracılığıyla vatandaşların da endoskopik ultrasonografi konusunda bilgilendirilmesini önemli bulduklarını anlattı.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.