1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ARTIK YETER!
ARTIK YETER!

ARTIK YETER!

Rezillikten başka bir şey değil

A+A-

 

   Kuzey Kıbrıs’ın birçok bölgesinde bitmek bilmeyen alt yapı çalışmaları nedeniyle kazılan yolların eski haline getirilmemesi, araçlara büyük zararlar veriyor. 
 
   Araç sahipleri, çukurların boş bırakılması nedeniyle sürekli yedek parça ve tamirci parası verdiklerini belirterek “artık buna dayanacak gücümüz kalmadı. Devlet bu soruna el atmalı” diyor.
   Ekonomik kriz olmasına karşın, işlerde önemli artışların görüldüğünü belirten oto tamircileri ise, bunun daha çok yolların bozukluğundan kaynaklandığını belirtiyor.
  
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da, yolların bozukluğu yüzünden araçların büyük zarar gördüğünü kabul ediyor ve bu konuda çare üretmek için çalıştuıklarını söylüyor.
 
   Mali açıdan sıkıntı yaşayan belediyelerin yol tamiratlarını zamanında yapamadığını belirten Taçoy, şöyle dedi:
 
   “Son zamanlarda bizim başlattığımız bir gayretle bazı yolların yamalama veya kaplama diye isimlendirdiğimiz çalışmaları yapıyoruz. Daha fazla kullanılan yerlerin yapımını hızlandırmaya çalışıyoruz. Yavaş yavaş bunları elimizden gelen gayret ve imkânlarla gidermeye çalışıyoruz. Tabi halkımız haklıdır. Birçok yerde birçok çalışmadan sonra delik deşik yollar vardır. Bu yolların tadil edilmemesinden dolayı da araçlar zarar görüyor. Bu bir gerçektir. Bunu bir an önce ortadan kalkmasını arzu ediyoruz ve ortadan kalkması için de çalışmalarımız hızla devam ediyor. İnşallah umut edilen seviyeye bunu en kısa zamanda getireceğiz.” 

 

Zaman gerekecek
 
  Yapılan kazılardan dolayı çalışmaların toprak oturduktan sora yapılması gerektiğine işaret eden Taçoy, “Malum yağmurlu havalar başladı sulamalar yapıldı. Bu toprak oturdu. Bu süreçten sonra üzerine asfalt dökülecek. Tabi ki önce su borularının denemesi yapılacak. Yapılan denemenin ardından asfalt dökülecek. Eğer tam olarak başarılı olunmazsa tekrar kazılıp yeniden yapılması lazımdır. Ama diğer bozuk yollar için peyder pey çalışmalar yapılacak. Bu ne kadar sürer bunu bilemeyiz. Çünkü bu belediyeyle birlikte yapılacak çalışmalardır” şeklinde konuştu. 
   2015 bütçesinde yol tamiratları için 100 milyonjluk bir pay ayrıldığını belirten Taçoy “yeni yılda şehir içindeki yolların yanı sıra birinci kalitede duble yollar yapacağız. Özellikle lefkoşa ve Mağusa’da ciddi farklılıklar olacak”dedi.

 

Vatandaş ne dedi?..

 

Cemal Uçan 
“Arabalarımızda ne ön düzen ne alt düzen ne de lastik kaldı. Hiçbir şey kalmadı. Yolları kazan öylece bırakıyor. Ne kadar kazılmış yer varsa hiç biri onarılmamış. Bir de sanayinin içerisine yağmur yağdı mı giriş yerinden tutun çıkışa kadar göletten ne arabalar geçer ne kamyonlar geçer. Her kış aynı sorunlar yaşanıyor. Yolda kazı çalışmaları, kanalizasyon çalışmaları yapıyorlar ama gene aynı…”

 

Selim Aksu
“Spor bir arabam olması nedeniyle yollardaki tümseklerden düz geçemiyorum. Ayda bir alt düzeni komple değiştirmek zorunda kalıyorum. Geçenlerde çukura girdim. Lastik yırtıldı jant yamuldu. Ön tampon çöktü.  Bir de kapadılar yolları trafik aldı başını gidiyor. Hiçbir yere gidilmiyor. Yetkililerden yolları bir an önce düzenlemelerini istiyoruz.”

 

Hasan Gürz
“Aynı sıkıntı ve sorunları sürekli yaşıyoruz. Ne arabada amortisör kaldı ne başka bir aksanı… Bu kadar mı zor bu yollara birer asfalt dökmek… Bizim dükkânın olduğu bölgeye girilemiyor. Her ay Bin TL masraf yapıyorum. Kim karşılayacak bu paraları.”

 

İlkay Aykan
“10 yıldır cezaevinde çalışıyorum. 10 senedir buraya 10 metrelik yolu dökmediler. Bazen yağmur yağdığında yoldan geçemiyoruz. Diğer tarafa gideriz. Sonuçta işimize bile gidemiyoruz.”


 

Esnaf ne dedi?.. 

 

Yüksel Bağışlayıcı
“Sıkıntılar yollardaki çukurlar, kazı çalışmaları almış başını gidiyor. Bu sayede bizler ekmek kazanıyoruz ancak insanların da sıkıntı yaşamasına da üzülüyoruz. İşlerimizde son çalışmalardan dolayı yüzde 40’lık bir artış yaşanıyor.”

 

Yüksel İbar
“Buraya gelen müşterilerin geneli Lefkoşa’nın özellikle yollarından şikâyetçiler. Yolların bozuk oluşu halkı çok perişan ediyor. Halk bu yollar yüzünden isyanda… Araçları inanılmaz bir şekilde zarar görüyor. Bu bizim işimize yarıyor. Yaramıyor dersek yalan söylemiş oluruz. Ancak halkımızın bu şekildeki durumundan da çok mutlu değiliz.”   

 

Durmuş Güllü
“Bu yollara kim bakıyorsa rica ediyoruz; bir an önce bu yolları en azından eski haline getirsinler. Biz esnaf olarak çok etkileniyoruz. İnsanlar sanayiye girmek istemiyor. Araç sahipleri araçlarını tamir ettirmeye bile gelemiyor. 
Yolların genel durumunu hepimiz biliyoruz. Açılan çukurlar kapanmıyor. Rezillikten başka bir şey değil. Aynı sıkıntıları sürekli yaşıyoruz.” 
 
Diyalog
Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.