1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ARTIK YETER!
ARTIK YETER!

ARTIK YETER!

Bu çile bitmeli!

A+A-

Sabah 05.00’ten itibaren muayene için sıraya giren vatandaşlar perişan oluyor, doktorlar mesai saati bitmeden gidiyor, eczane bölümünde ilaç bulunmuyor.

Hakan YILDIRIM-Pelin YÜKSELAY
Kuzey Kıbrıs’ın acilen çözüm bekleyen sorunlarının başında, hastanelerin yürekler acısı durumu geliyor. Özellikle başkent Lefkoşa’daki hastanede, muayene olmak isteyen hastalar yıllardan beri sabahın 05.00’inden itibaren kuyruğa giriyor, öğle saatlerinde ancak doktoru görebiliyor.
Yeni hükümetin, bu çağdışı uygulamayı ortadan kaldıracak önlemler almasını isteyen vatandaşlar, özellikle yaşlıların ve çocukların saatlerce doktor bekleyerek perişan olduklarını belirtiyor, eczanede ilaç bulamamaktan yakınıyor. Diyalog gazetesine konuşan Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, hastanede birçok sıkıntının yaşandığına dikkat çekerek, “Hastaların oluşturduğu kuyruk, yıllardır görüp üzüldüğümüz, sosyal devlet anlayışına tamamen ters olan bir sorundur” dedi.

Sıra beklerken mesai bitiyor
Günün neredeyse yarısının tüketildiği Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi polikliniğinde hastalar, kapı önünde kuyruklar oluşturuyor, deyim yerindeyse rezillik yaşıyor. 2 yaşındaki bebekten 77 yaşındaki yaşlısına kadar saatlerce beklemek zorunda olan vatandaş, bu beklemenin sonunda 10 dakika doktor ile görüşme fırsatı yakalıyor.

Eczanede ilaç yok
Doktora ulaşmanın sancılı olduğu Devlet Hastanesi Polikliniği’nde, doktorun yazdığı reçetedeki ilaçları hastanenin eczanesinden bulabilme neredeyse sıfır. Kapıda bekleyen hastalar ile görüşen Diyalog muhabirleri, hastaların ilaçları hastanenin eczanesinde bulamadıkları şikayeti ile karşı karşıya kalıyor. “İlaçların önemli bir kısmını hastane dışından, özel eczanelerden almak zorunda kalıyoruz” diye şikayet eden hastalar, “sigorta primlerini yıllarca yatırdık, devlete sorumluluklarımızı yerine getirdik ama karşılık olarak hiçbir şey almıyoruz” diye isyan ediyor.

Filiz Besim: Bu kötü gidişatın önüne geçilmeli
Konu hakkında görüşüne başvurduğumuz Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, şunları söyledi: “Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Poliklinik Bölümü doktorlarının mesaisi saat 15.00’te bitmektedir. Bu nedenle doktorlar saat 15.00’e kadar hastanede bulunmak zorundadır. Sabah saatlerinde hastaların poliklinikte oluşturduğu kuyruk, yıllardır görüp üzüldüğümüz, sosyal devlet anlayışına ters olan bir sorundur. Tabii ki, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki tek sorun ne yazık ki bu değildir. Tabipler Birliği olarak 3 yıldır sağlık alanında ciddi sorunlar olduğunu vurgulamaktayız. Gerek doktor maaşlarının azlığı, gerekse hastanedeki alt yapı eksiklikleri doktorları bıkma noktasına getirmiştir. Birçok doktor yaşanan bu olumsuzluklar karşısında hastanedeki görevlerinden istifa etmiştir. Devlet hastanesindeki kötü şartlar ivedilikle gündeme gelmeli ve bu kötü gidişatın önüne geçilmeli.
Diyalog Gazetesi aracılığıyla, yeni hükümete ve yeni Sağlık Bakanı’na çağrıda bulunmak istiyorum: Yeni hükümet umarım sorunların farkında olur ve ivedi bir şekilde, hastaların doktorlara daha kolay ulaşabilmesi adına gerekli çalışmaları yaparlar.”

Vatandaş ne diyor?

Suna Özakbel: Sabah 5.30’da buraya gelmek çok kötü bir duygu
“Sıra numaram 20. Saat 10 gibi sıra gelir diye tahmin ediyorum. Bütün günüm burada geçecek. Sabah 5,30’da buraya gelmek çok kötü bir duygu. Ama gelmezsen sıra numarası alamazsın. Boğazköy’den geliyorum. İşimiz gerçekten zor. Sağlık sistemi çok kötü. Hastanenin eczanesinde ilaç bulamadığımız için özel eczanelerden alıyoruz.”

Ahmet Demirel Yeşilada: Sağlık sistemine notum 10 üzerinden 2
“Sabah erkenden buraya gelmek kötü bir duygu. Hastaneye randevu sistemi gelmeli. O zaman çok beklemezdik. Gönyeli’den geliyorum, şanslıyım. Eczanede yüzde 50 ilaç buluyorum. Bulamadığımız ilaçları dışarıdan almak zorunda kalıyoruz. Sağlık sistemine notum 10 üzerinden 2.   Ben emekliyim, 35 sene para yatırdım ama sabahın karanlığında sağlık almaya çalışıyorum. Takdir sizin.”

Mustafa İnoluk: Öğleden sonra gelsen doktor bulamıyorsun
“Sıra numaram 12. İnşallah doktora ulaşabiliriz. Eşim için geldik. Sağlık sistemini iyi bulmuyorum, düzen yok. Türkiye’nin sağlık sistemi çok iyi oldu. Burada öğleden sonra gelsen doktor bulamıyorsun. İlaç desen yok, hep cepten alıyoruz. Çok zor. Eczanede ilaç yok, sadece ağrı kesici var, diğerleri hep dışardan. Sigorta kağıdı var ama uğraş istiyor, ona zamanımız yok. Allah yardım etsin.”

Nilgün Soygazi: Saat 7’de geldim
“Ben saat 7’de geldim, doktoru herhalde görürüm. Geçen defa 48 numarayı aldım, onu da bağıra çağıra aldım. Sistem kötü. İlaç bulamıyoruz, bulamadığımız ilaçları dışarıdan almak zorunda kalıyoruz. İlaçların büyük bir kısmı burada yok. Para vermek zorunda kalıyoruz.”

Emine Akifler: İlaç yok, hep dışardan alıyoruz
“5.30’dan beri ayakta beklemekteyim. 70 yaşındayım. Geçen hafta geldim, doktor istifa etmiş, şimdi başka doktora gidiyorum. İnşallah girebilirim. O da belli değil. Sağlık sistemi sıfır. Eşim hasta, getiremiyorum, ona da zorluk çıkartacaklar. İlaçları alabilir miyiz o da belli değil. İlaçları da zaten bulamıyoruz. İlaç yok, hep dışardan alıyoruz. Eşim emekli 500 TL ilaç parası veriyoruz. Durum çok zor.”

Cemil Beysoylu: Sağlık sistemi biz hastalar için çok zor
“Doktora 11 gibi ulaşırız. Saat 6’da hastaneye geldik. Sağlık sistemi biz hastalar için çok zor. Daha önce randevulu sistem vardı, şimdi doktorlar onları kendilerine göre kaldırmışlar. Hastalar için çok zor. Sabahın 5’inde gelip bekliyoruz. Ben Haspolat’tan geldim. Hastanenin eczanesine ilaç almaya geldim, bakalım var mı yok mu? İnsülin kullanıyorum, dışarıda yok.”

Hasan İlhan: Ne zaman sorsak ilaç kalmadı diyorlar
Sıra numaram 723. Sabahın erken saatlerinde buraya gelmek hoş değil. Ben Boğazdan geliyorum, inşallah bu durum düzelir. Buradan çıkıp işe gideceğim. Birde diyabet bölümünde bekleyeceğiz. İlaç deseniz yok. Pek nadir. Listede olan ilaç yok. Bir ay önce yine geldim, o zaman da bulamamıştım. Bize sürekli söyledikleri şey “kalmadı.” Ne zaman sorsak ilaç kalmadı diyorlar”

Levent Kurban: Hep bekliyoruz
Haspolat’ tan geldim. Sağlık sistemi zor. İşimi bırakıp geldim. Bir de ulaşım sıkıntısı var. Telefonla olsa iyi olur. Burada sıra numarası alıp doktoru bekleyeceksin, hep bekliyoruz. İlaç bulamıyorum. 6 aydır eczaneye ilaç gelmiyormuş, Ne zaman bulurum, nasıl bulurum onu da bilmiyorum.”

Mehmet Baykent: Biz de şaşırdık artık
Bu işlerin sonu ne olacak ben de bilmiyorum. Biz de şaşırdık artık. Ne yapacağımızı bilmiyorum. Tez geliyoruz yine aynı, geç geliyoruz kapıda kalıyoruz. Eczanede ilaç bulamıyorum. Aldığım ilaçların 1-2 tanesini verebiliyorlar, diğerlerini de dışarıdan almak zorunda kalıyoruz. Ve doğal olarak para ödüyoruz.”

Oktay Demiroğulları: Panadol tarzı ilaçlar var sadece
“Çocuklar için geldim ve çocukları da buraya getirmek zorunda kaldık. İş gitti zaten, bir de Değirmenlik’ten geldim. Doktorlarımız sağ olsun, en erken gelen doktor saat 9’da geliyor. Çocukları eve götür, işe gel, gün bitti. İlaç da bulamıyoruz. Panadol tarzı ilaçlar var sadece.”

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.