1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ARTIK YOLDAN ÇEKİL
ARTIK YOLDAN ÇEKİL

ARTIK YOLDAN ÇEKİL

Tassos papadopulos’un oğlu Nikolas, babasının yolunda yürüyor ve her türlü anlaşmaya karşı çıkıyor

A+A-

Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelerin yeniden başlaması için hazırlanan ‘Ortak Açıklama Metni’, Rum kesimindeki fanatikleri rahatsız etti. Özellikle DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos sert tepki göstererek, Rum lideri Anastasiadis’e çağrıda bulunarak “o metni imzalama ve geri çekildiğini açıkla” çağrısı yaptı.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın da Anastasiadis’in istifa etmesini ve sandığa gidilmesini istediğini duyurdu.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, ortak açıklama konusundaki tavrından dolayı ağır eleştirilerde bulundu ve Anastasiadis’i geç olsa dahi uzlaşılanları geri çekmeye çağırdı.

Ortak açıklamayı, Kıbrıs sorununun uzun tarihinde imzalanmış “en kötü anlaşma” diye niteleyen Papadopulos, bu anlaşmanın ya müzakereleri Kıbrıs Rum tarafı için çok olumsuz yan etkileriyle birlikte başarısızlığa sürükleyeceğini veya Kıbrıs’ın geleceği açısından yıkıcı bir çözümle sonuçlanacağını kaydetti.

Papadopulos,  yanlış icraatları düzeltmek için zaman bulunduğunu belirterek, Anastasiadis’i ‘son anda olsa dahi’ anlaşmayı müzakere masasından çekmeye çağırdı.

Anastasiadis’in ortak açıklamayı imzalamamak için zamanı olduğuna işaret eden Papadopulos “DİKO’nun rolü Anastasiadis’i metni kabul etmemeye ikna etmektir. DİKO müzakerelerin başlamasını istiyor ama tavizlerle değil. Kıbrıs Rum tarafı Türk tarafına hediye verdi ve karşılığını bekliyor. Kıbrıs sorununda yürütülen icraatların tamamı ‘cesur sunumlar’ pratiğinin devamıdır” ifadelerini kullandı.
Ortak metnin Annan planının felsefesini geri getirdiği görüşünde olduklarını da belirten Papadopulos “Türk tarafına daha müzakereler başlamadan egemenlik, vatandaşlık ve artık yetkiler verildi. Bunlar Türkiye’nin değişmez tezleriydi. Çözüme ulaşılmazsa Kıbrıslı Türkler sahte devletin tanınması için uluslararası camiaya başvurabilecekler. Kıbrıs devleti tarihinde ilk kez Sayın Anastasiadis böyle tavizlere imza atacak” dedi
 
AKEL destek verdi

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, ortak açıklama taslağının, (Rumların) müzakerelere gitmeleri için yeterli olduğunu belirterek, AKEL’in müzakere prosedürünü destekleyeceğini, Anastasiadis’in müzakerelere olabildiğince iyi hazırlanmış gidebilmesi için katkı koyacağını açıkladı.     

Aksi görüş belirtenleri alternatif öneri sunmaya çağıran Kiprianu, geniş çaplı bütünlük olanağı olacaksa bunun Anastasiadis’e bağlı olacağını, her siyasi partinin hedefinin de bu olması gerektiğini söyledi.


EDEK  halkı seferberliğe çağırdı

EDEK, ortak açıklama metnine tamamen karşı olduğunu belirterek, Anastasiadis’i, geç olsa bile, bu metni kabul etmemeye ve Kıbrıs sorununun temel ilkelerini tesis edecek net bir müzakere zemininde ısrar etmeye çağırdı.
EDEk ve Rum Meclisi Başkanı Yannakis Omiru, müzakerelere bu önerilen ortak açıklama temelinde katılmanın sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti” ve “Kıbrıs Helenizm’i” açısından ölümcül tehlikeler içerdiği görüşünü savunarak, Rum halkını tehlikeleri savuşturmak için seferberliğe çağırdı.


Ekologlar da öfkeli
Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Basın Sözcüsü Eleni Hristoforu, ortak açıklama ile Rum liderliğinin olguları değiştirmedeki başarısızlığının açıkça ortaya çıktığını, bunun da “milli davayı” tehlikeli bir sürece soktuğunu söyledi. Hareket’in, ortak açıklama taslağının içeriğine karşı olduğunu belirten Hristoforu, Egemen Bağış’ın geçen Kasım’da Annan planının başka bir isim altında yeniden gündeme gelmesi ve Kıbrıs sorununun 2014 baharında çözülmesiyle ilgili açıklamasını hatırlattı.

 

Hristofyas’dan Anstasiadis’e egemenlik suçlaması
Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas, ortak açıklama konusundaki icraatlarından dolayı Nikos Anastasiadis’e sert eleştirilerde bulundu.
Hristofyas, Anastasiadis’i ‘tek egemenlik tek uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlıkla’ ilgili anlaşmayı, egemenlik konusunun belirsiz olmasına karşın kabul etmekle suçladı.
EURO.KO Başkan Vekili Mihalis Yorgallas, “ortak açıklama metni, verimli müzakereler için perspektif yaratmak maksadıyla konulan hedef ve şartlardan uzaktır. Müzakere çerçevesi hayırlı sonuca alamet değildir. Maalesef uluslararası unsurun müdahalesi yardımcı olmadı, çünkü pozisyonunu değiştirmesi için Türk tarafına baskı yapmak yerine müzakerelerin başlaması uğruna mazlumu kurban etti” dedi.

  

İstifa et çağrısı

   Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, “Kıbrıs sorununun bugüne kadarki gidişatı ve ortak açıklama metninin içeriği Başkan Anastasiadis’in 2004’teki malum Anastasiadis’e geri döndüğünü gösteriyor” diyerek Anastasiadis’i istifa ederek erken seçim ilan etmeye çağırdı.
 

Liderler Salı günü buluşacak

Öte yandan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades, Salı günü Kıbrıs müzakereleri kapsamında bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanlığı ve BM’den yapılan açıklamalara göre, görüşme Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın gözetiminde Lefkoşa Uluslararası Havaalanı yakınındaki ara bölgede bulunan Birleşmiş Milletler Konferans Merkezi’nde yapılacak.

Saat 11:30’da başlayacak görüşme sonrasında ortak açıklama yapılması planlanıyor.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.