1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ARTIŞ TÜM MAAŞLARA EŞİT YAPILACAK ANCAK
ARTIŞ TÜM MAAŞLARA EŞİT YAPILACAK ANCAK

ARTIŞ TÜM MAAŞLARA EŞİT YAPILACAK ANCAK

Maaşlara tüketici fiyatları endeksindeki hayat pahalılığı artışı yansıtılacak

A+A-

MALİYE BAKANI MUNGAN SENDİKALARLA GÖRÜŞTÜ

MUNGAN: “MAAŞLARA TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNDEKİ HAYAT PAHALILIĞI ARTIŞI YANSITILACAK, BU YASAL GÖREVİMİZDİR ANCAK MAAŞ ARTIŞI İÇİN BÜTÇE İMKANLARI ORTADA…”

“ARTIŞ TÜM MAAŞLARA EŞİT YAPILACAK ANCAK ALT BAREMLERDE VERGİ DÜZENLEMESİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK” 

Maliye Bakanı Zeren Mungan, kamu çalışanları ile emekli maaşlarına, yüzde 6,89 olan Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki hayat pahalılığı artışının bu ay brüt olarak yansıtılacağını, bunun yasal yükümlülükleri olduğunu, ancak maaş artışı için bütçe imkanlarının ortada olduğunu, devletin sendikalardan gelen ve yüzde 16 ile 41 arasında değişen artış taleplerini yerine getiremeyeceğini söyledi.

Mungan, maaş artışının tüm maaşlara yüzdelik olarak eşit yansıtılmasının yasal zorunluluk olduğunu, ancak alt baremlerde maaş çekenlere vergi düzenlemesi yapılması için çalışma yapılmasının öngörüldüğünü ifade ederek, bu düzenleme ile alt baremlere daha fazla maaş artışı olabileceğini kaydetti.

Maliye Bakanı Mungan, kamuda bakan, milletvekili ve diğer siyasi mevkilerde maaş çekenlerle ilgili maaş kesintisi yapılmasının ise yasal düzenleme istediğini, bu konuda gelen talepleri yarın Bakanlar Kurulu’na sunacağını ifade ederek, Maliye Bakanı olarak kendi maaşıyla ilgili kişisel görüşünün indirimden, kesintiden yana olduğunu söyledi. 

Maliye Bakanı Zeren Mungan protokol görüşmeleri kapsamında bugün kamuda yetkili sendikalarla görüştü.

Maliye Bakanlığı’nda yer alan toplantıya; Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ), Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası, Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) ve Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) başkan ve temsilcileri katıldı.

Maliye Bakanı Zeren Mungan basına açık yaptığı toplantıdaki konuşmasında, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar ve devlet bütçesine değinerek, sendikaların taleplerini ve görüşlerini dinledi.

Mungan, devlet bütçesinin imkanlarının ortada olduğunu, DPÖ’ye hayat pahalılığı hesaplamaları içerisinde hiçbir müdahalede bulunulmadığını, artışın gerçekçi olduğunu anlatarak, kamu çalışanları ile emeklilere bu artışın yansıtılacağını vurguladı.

Sendikalara bütçe çalışmaları, emekli dernekleriyle yapılan görüşmeler ve kamuda örgütlü sendikalardan aldıkları taleplerle ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında geniş bilgi veren Mungan, 2014 yılında herhangi bir fon veya vergi artışı yapmayacaklarını ancak kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almak için çok çalışacaklarını kaydetti.

Mungan, geçici istihdamın artık yapılmayacağını, fakat eğitim ve sağlık gibi önemli alanlarda sözleşmeli istihdamlar yapmanın kaçınılmaz olduğuna işaret ederek, bu yıl kamuya 75 öğretmenin alınacağını, geriye kalan 275 istihdamın ise bakanlıkların ihtiyacına göre belirleneceğini anlattı.

Sendikalardan gelen yazılı talepleri titizlikle değerlendirdiklerini, ancak sendikaların bu taleplerine yazılı cevap vermeyi öngörmediğini söyleyen Mungan’ı sendikalar eleştirerek yazılı cevap taleplerinde ısrarcı oldu. 

Mungan, bunun üzerine yazılı bir cevap vermeyeceğini ancak ileride gerektiği taktirde yazılı bir cevap verebileceğini anlatarak, talepleri sözlü olarak cevapladı ve okullar, sağlık sektörü, işçilerin yaşadığı sıkıntılar ile memurlara kadar birçok konuda sendikalarla görüşlerini paylaştı, sıkıntıları sendikalarla birlikte çalışarak çözebileceklerine inanç belirtti.

Sendikalardan gelen birçok talebin zaman içinde çözüleceğine inanç belirten Mungan, protokol masasında sadece maaş artışı için değil çalışanların sorunlarının çözümü için oturulduğuna da işaret etti.

Mungan, sendikaların maaş artışıyla ilgili, “yüzde 41 ile yüzde 16 arasında değişen artış, ayrıca 450 TL artış, ve maaşların Euro’ya endekslenmesi veya Euro’ya geçilmesi” gibi talepleri olduğunu ifade ederek, bunların kolay olmadığını, özellikle Euro’ya geçişin zor olduğunu, artış taleplerini de yerine getiremeyeceğini anlattı ve maaşlara Tüketici Fiyatları Endeksi’nin yansıtılacağını, bunun yasal yükümlülük olduğunu kaydetti.

Siyasilerden maaş kesintisi taleplerine karşı, kendisinin buna hemen hazır olduğunu belirten Mungan, bu konuda yasa düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu, bunu yarın Bakanlar Kurulu’nda gündeme taşıyacağını, Meclis gündemine de götüreceğini söyledi.

Mungan, sendikaların “hükümet artış oranı için ne düşünüyor” sorusu üzerine maaşlara hayat pahalılığının yansıtılması için gereğinin yapılacağını, bu rakamın maaşlara yansıtılacağını kaydetti.

Sendikalardan Temmuz ayından sonra hayat pahalılığının nasıl yansıtılması konusunda talep alabileceğini söyleyen Mungan, Tüketici Fiyatları Endeksi’nde bütçe öngörüsü dışında artış geldiğini, bunun dışında artışın yapılamayacağını, bütçenin ve bütçe açıklarının ortada olduğunu, bütçe üzerine çıkamayacağını dile getirdi.

Bakan Mungan’ın konuşmasının üzerine söz alan KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan da, bugün bu toplantının neden yapıldığını anlamadığını, zaten yüzde 6,89’un yasal olarak yansıtılması gereken bir artış olduğunu, maaş artışı olmadığını belirterek, eleştirilerde bulundu.

Bir önceki toplantının Ekim ayında yapıldığını ve ikinci toplantının bugün yapılabildiğini ifade ederek, “şükür kavuşturana” diyen Kaptan, masadan olumlu bir sonuç çıkmasını temenni etti.

Ekonomik kaybın büyük olduğunu, ülkede açlık sınırının 1280 TL, yoksulluk sınırının ise 5856 TL olduğunu söyleyen Kaptan, iki asgari ücretlinin nasıl geçineceğini sordu ve sadece kamunun değil özelde çalışan kişilerin de kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş da, 2007’den beridir çalışanlara artış yapılmadığını, sadece hayat pahalılığı verildiğini ifade ederek, dövizde, akaryakıt, elektrik gaz ve gıda da birçok zam olduğunu, ancak hayat pahalılığının gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Özkardaş, çalışanlara eşit artış yapılmasını isteyerek, yüzdelik şeklinde yapılması durumunda birine bin TL diğerine 130 TL civarı yansıma olacağını ifade ederek, herkese 450 TL artış talep etti.

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse de, protokol masasında Ekim ayında i sundukları sorunlara çözüm bulunmadığını, daha önce de çok taleplerde bulunduklarını ancak yine çözüm olmadığını ifade ederek, sağlıkta birçok sıkıntı bulunduğunu ve ertelenemeyeceğini vurguladı.

Köse, devletin sağlığa gerekli önemi vermediğini savunarak, sağlık sektöründe yaşanan sıkıntıların aşılması konusunda çalışma istedi.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, toplumun giderek fakirleştirildiğini ifade ederek, ülkede uygulamaya konulan yasalarla gençlerin göçe zorlandığını, maaşların düşürüldüğünü, öğretmenin asgari ücretliyle farkı olmadığını, geçinmekte sıkıntı yaşadığını, kazancını benzine verdiğini kaydetti.

Elcil, Türkiye’yi ülkeyi fakirleştirecek politikalar izlemekle de suçlayarak, hükümeti halkı yararına uygulamalar yapmaya çağırdı.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel de, protokol masasının yasalar gereği kurulduğunu ancak yeni Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nda kaldırıldığını ifade ederek, bunu eleştirdi.

Gökçebel, ülkede ekonomik kriz bulunduğunu, ancak sadece çalışanlar üzerinden vergi toplamaya gidildiğini, özel şirketlere ise bağışta bulunulduğunu savunarak, son 3 yılda yüzde 40 kayıp olduğunu ancak DPÖ verilerine bakılarak yüzde 15 artış yapıldığını kaydetti.

TC’deki maaşların KKTC’deki maaşları geçtiğini, 2011 sonrası işe giren öğretmenlerin 1900TL’den çalıştığını, üzerine hazırlık ödeneğinin kesildiğini, ayrıca bir gün Karpaz’a, bir gün Lefke’ye gönderilerek benzin parasına çalıştırıldığını anlatan Gökçebel, hükümetin bu konulara el atması gerektiğini, toplumsal uzlaşı aranıyorsa sendikaların üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi. 

Tıp-İş Genel Sekreteri Ömer Gür de, alım gücünün düştüğünü, uzun yıllardır çalışanlara artış yapılmadığını ifade ederek, “Göç Yasası’nın” kaldırılmasını, maaşların eski baremlerle eşitlenmesini ve herkesin eşit bir şekilde çalıştırılmasını istedi.

Gür, sağlık sektörünün hata kaldırmadığını, herkesin sağlığa ihtiyacı olduğunu, bu yüzden eksikliklerin giderilmesini talep ederek, eksik hekim kadrolarının açılmasını aksi halde hizmetlerin aksayacağı uyarısında bulundu.

Kamu-İş Genel Başkanı Sami Dilek de, ülkede zamların ve döviz artışının çalışanlar üzerinde baskı yarattığına ve geçim sıkıntısına sebep olduğuna işaret ederek, sorunların çözümü için çok iyi bir çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Dilek, Karma İşçi Komitesi’nin toplanmasının  gerekliliğine de işaret ederek, işçilerin yaşadığı sıkıntıları anlattı, protokol masasından çalışanlar adına olumlu bir sonucun çıkmasını temenni etti.

Hür-İş Genel Başkanı Yakıp Latifoğlu da, ülkede bir yılda yüzde 40’a yakın pahalılanma olduğunu, ancak yüzde 6,89’dan bahsedildiğini ifade ederek, artık hayat pahalılığı hesaplamasının değişmesi gerektiğini kaydetti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.