1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ASFALTTA "GOMBİNA" ŞÜPHESİ
ASFALTTA "GOMBİNA" ŞÜPHESİ

ASFALTTA "GOMBİNA" ŞÜPHESİ

Teklifleri önceki gün Maliye Bakanlığı'na bağlı Merkezi İhale Komisyonu'nda değerlendirmeye açılan Mağusa-Karpaz yolları asfalt ihalelerinde, asfalt firmaları ile Maliye Bakanlığı karşı karşıya geldi.

A+A-

İPTAL GÜNDEMDE… Mağusa-Karpaz bölgesi yolları asfalt ihalesi çıkmaza girdi. Toplam bedeli 20 milyon TL olan, dört farklı ihalede “müteahhitlerin kendi arasında anlaştığı” iddiaları,  ihalenin iptalini gündeme getirdi

BAŞBAKAN BİZZAT İLGİLENDİ, RAHATSIZ… Merkezi İhale Komisyonu’nun, gelen teklifleri incelemesinin ardından ortaya çıkan kriz,  Başbakanlık'ta da görüşüldü. Başbakan İrsen Küçük verilen tekliflerden rahatsız olurken, ihalelere verilen tekliflerin iyice incelenmesini ve gerekirse iptal edilmesini istedi

 

BAŞKAN: TEHDİT EDİLDİM… Müteahhitler Birliği Başkanı Faik Dağaştı, “İhale iptal edilmesin, bize sahip çık” diyen firmalara, “Merkezi İhale Komisyonu’na müdahale etmeyeceğim” dediğini, bunun karşılığında da, “Genel kurulda seni devireceğiz” diyerek tehdit edildiğini belirtti

İŞTE O İHALELER:
- Gazimağusa-Yeni hastane bağlantı yolu yapımı, keşif bedeli 3 milyon 189 bin 703.60 TL
-  Yenierenköy-Dipkarpaz yolu 1. etap yol yapımı, keşif bedeli 11 milyon 212 bin 935.55 TL
- Kantara-Ardahan yol ayrımı yapımı, keşif bedeli 2 milyon 727 bin 268,37 TL
- İskele-Topçuköy yol ayrımı Ardahan yolu yapımı, keşif bedeli 1 milyon 999 bin 878.40 TL


Mağusa-Karpaz bölgesi yolları asfalt ihalesinde kriz yaşanıyor.  Toplam bedeli 20 milyon TL olarak ve toplam dört farklı ihalede “müteahhitlerin kendi arasında anlaştığı” izlenimi, ihalenin iptalini gündeme getirdi.
Başbakan İrsen Küçük’ün, son iki gününün önemli bir bölümünü ihale tekliflerini incelemeye ayırdığı belirtilirken, “Böyle ihale olmaz. İptal edin” talimatı verdiği öğrenildi.
İhaleye dokuz farklı müteahhit firmasının katıldığı belirtilirken, ihalenin iptalinin gündeme gelmesi nedeniyle, Merkezi İhale Komisyonu’nun bulunduğu Maliye Bakanlığı binası içerisinde dün hareketli saatler yaşandı.
İhaleye katılan ve kaybeden firmaların dahi iptale karşı çıkması ise, “Kaybedenlerin dahi itiraz etmesi, müteahhitlerin kendi arasında anlaşma ihtimalini güçlendiriyor” şeklinde yorumlandı.

Başbakan ilgilendi
Merkezi İhale Komisyonu’nun, gelen teklifleri incelemesinin ardından ortaya çıkan huzursuzluk, Başbakanlık’ta da masaya yatırıldı.
Başbakan İrsen Küçük’ün, verilen tekliflerden rahatsızlık duyduğu öğrenilirken, ihalelere verilen tekliflerin iyice incelenmesi ve “şeffaflık adına” iptal edilmesini istediği vurgulandı. 
17 Nisan Çarşamba akşamı, “ihalenin iptal edilmesinden yana” görüşünü ortaya koyan Başbakan İrsen Küçük’ün, Merkezi İhale Komisyonu’na, “Bu para Türkiye’nin yetiminden kesilen, KKTC’nin kalkınması için hibe edilen para. En ufak bir şüpheye dahi fırsat vermemek gerekiyor” mesajını ilettiği belirtildi.

Elçilik mensupları da rahatsız
Bu arada, Havadis’in güvenilir kaynaklardan derlediği bilgilere göre,  TC Elçiliği de durumdan oldukça rahatsız.
TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin, “Bunun karşılığı ihaleye fesat karıştırmak ve Türkiye’deki ihale yasasına göre hapislik içeriyor. Bu olaya müdahale edin” şeklinde bir tavır ortaya koyduğu belirtiliyor.

Müteahhitler Maliye Bakanlığı'nı bastı
Teklifleri önceki gün Maliye Bakanlığı'na bağlı Merkezi İhale Komisyonu'nda değerlendirmeye açılan ihalede, teklif veren firmalarla, bakanlık karşı karşıya geldi.  Maliye Bakanlığı'na yakın kaynaklardan elde edilen bilgiye göre,  verilen tekliflerden rahatsız olan İhale Komisyonu, iptal yönünde görüş bildirdi.
Canlı yayında her hafta çarşamba günü yayınlanan İhale Komisyonu değerlendirme toplantısında söz konusu 20 milyon TL’lik ihaleye verilen tekliflerle ilgili sıkıntı yaşandı. İhalenin "anlaşmalı olduğu" ve  "iptal edileceği" haberleri duyulunca, firmalar dün Maliye Bakanlığı'nı bastı. Konu Başbakan İrsen Küçük'e kadar gitti.
Merkezi İhale Komisyonu (MİK) Başkanı Selim Gökbörü,  ihalenin iptal edilmediğini henüz değerlendirme aşamasında olduğunu kaydetti.

Toplam dört ihale
Toplam yirmi trilyonluk asfalt ihaleleri için Merkezi İhale Komisyonu değerlendirme yapıyor. Bu ihaleler Gazimağusa- Yeni hastane bağlantı yolu yapımı, ( keşif bedeli 3 milyon 189 bin 703.60 TL), Yenierenköy-Dipkarpaz yolu 1. etap yol yapımı, (keşif bedeli 11 milyon 212 bin 935.55 TL) Kantara-Ardahan yol ayrımı yapımı, (keşif bedeli 2 milyon 727 bin 268,37 TL) ve İskele-Topçuköy yol ayrımı Ardahan yolu yapımı, (keşif bedeli 1 milyon 999 bin 878.40 TL).  İhaleye katılan firmalar ise şöyle: Tüfekçi Ltd., Sütçüoğlu Ltd.,  Tarmaç Asvalt, Uçanok Emlak ve İnşaat Ltd., Salih Köroğlu Construction Ltd., Güney İnşaat, Karalım & Co. Ltd., Kemal Aktunç, Aşan Nakliyat (teklifleri geçersiz sayıldı) ve  Cyprus Plant Ltd.

Gökbörü: İptal yok, değerlendiriyoruz
MİK Başkanı Selim Gökbörü konuyla ilgili Havadis'e yaptığı açıklamada, söz konusu ihalenin iptal edilmediğini, henüz değerlendirme aşamasında olunduğunu söyledi.
Gökbörü, dün ihaleye katılan firmaların, ihalenin iptal edildiği duyumu ile Maliye Bakanlığı'na geldiğini, kendileriyle bir görüşme yapılarak durumun izah edildiğini kaydetti. Gökbörü, kulaktan dolma bilgilerin yayıldığını, ancak ihalenin değerlendirme aşamasında olduğunu belirtti ve "İhalede şaibe falan yoktur. Şeffaf olarak açıldı. Zaten şartnameye uymayan varsa onlar iptal edilir. Teminat mektuplarına ve şartnameye bakıyoruz, usul budur. Ancak okunduğu zaman illa geçerli olacak diye bir şey yok. Ortada bir yanlış anlaması var. Konuşulacak" ifadelerini kullandı.

Dağaştı: Müteahhitler beni tehdit etti
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Başkanı Faik Dağaştı, “müteahhitlerin kendi arasında anlaştığı" iddialarını da yalanlamadı ve en doğru kararı Merkezi İhale Komisyonu'nun vereceğini söyledi. Dağaştı dün konuyla ilgili birlikte gergin anlar yaşandığını kaydetti ve şunları aktardı:
"Sabahleyin birliğe geldim asfalt firmaları olan müteahhitler buradaydı. Birtakım sıkıntıları ve şikayetleri olduğunu söylediler. MİK'le görüştüklerini ve bu konuyla ilgilenmemi istediler. Ben de onlara sizin yaptığınız oluşuma ben müdahil olamam. Sizin yanlış yaptığınız bir olay varsa bunu savunamam dedim.  Beni kendilerine sahip çıkmamakla suçladılar ve seçim tehdidinde bulundular. İlk seçimde seni devreceğiz dediler. Ben Müteahhitler Birliği Başkanı olabilirim ama benimde yıllarca şirketim vardı. En eski şirketlerden bir tanesi...  Ben de adil, eşit, şartlarda ihalelere katıldım. Karar merci devlet mekanizmasıdır, karara saygı duyarım."
Dağaştı ayrıca dün ihalenin iptal edileceğine dair bir bilginin kendisine ulaştığını ancak bunun sebebini öğrenemediklerini söyledi. Dağaştı,  "Verilen teklifleri İhale Komisyonu yeterli bulmadıysa ita amiri odur gereğini yapar" dedi ve  verilen tekliflerin içeriğine müdahalenin söz konusu olmadığını söyledi.  Dağaştı, “Takdir onların. İhale çıkılıyor ve devlet kendine göre keşif çıkarır. Firmalar da  yapabileceği, kendini kurtaran şekilde hesabını çıkarıp atıyor. Yasada diyor ki; en düşük veya en yüksek teklife vermek zorunda değilim. Karar onların. Biz iptal gerekçesi nedir bilmiyoruz" diye konuştu.


Saner: Araştırıyoruz
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, konunun dün mesai bitimine doğru bilgisine geldiğini belirterek, teklifler konusunda bakanlık olarak inceleme yaptıklarını söyledi.
Bu aşamada “müteahhitler kendi arasında anlaştı” denilemeyeceğini ifade eden Saner, “Rakamları hassasiyetle inceliyoruz. Yapacağımız değerlendirmelerin ardından bir karara varacağız” dedi.

 

 

 

 

 

Tatar: Baskı ve tehditle geri adım atmayacağız
Merkezi İhale Komisyonu’nun bağlı bulunduğu Maliye Bakanlığı da, dün gün boyu iptali gündemde olan ihaleler konusuyla meşgul oldu.
Maliye Bakanı Ersin Tatar, gün boyu bakanlığına yönelik baskı ve tehditler oluştuğunu ifade ederek, “Biz sadece kamu yararını gözeteceğiz. Gerekirse bu ihaleler iptal edilecek. Burada aslolan, devletin bir kuruşunun sokağa atılmamasıdır. Ben Merkezi İhale Komisyonu’na güveniyorum” dedi.
Tatar, KKTC’de ihale yasasının yeniden düzenlenmesinin de gündeme geleceğini belirterek, her türlü ihalede, en ufak bir şaibe dahi yaşanmaması gerektiğini, bu konuda hassas olacaklarını belirtti.

 

Kaynak: Havadis

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.