1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "ASGARİ ÜCRETE DE YANSITILMALI"
"ASGARİ ÜCRETE DE YANSITILMALI"

"ASGARİ ÜCRETE DE YANSITILMALI"

“Göç Yasası’ndaki barem tablolarını kabul etmiyoruz”

A+A-

 

Daha önce “Nasıl yansıyacağını görmek gerekir. Ocak ayı beklenmeli” diyen DEV-İŞ Başkanı Mehmet Seyis, HP artışının maaşlara eşit yansıyacak şekilde yapılan düzenlemeyi olumlu olarak değerlendirdi ve en alt bareme yansıyan artışın asgari ücrete de yansıtılması gerektiğini vurguladı.

Yapılan yeni maaş düzenlemesini kabul etmelerinin Göç Yasası’ndaki barem tablolarını kabul ettikleri anlamına gelmediğini vurgulayan Seyis, Göç Yasası’nın tamamen ortadan kalkması gerektiğini söyledi. Seyis, yapılan düzenleme ile en alt bareme yansıyan 130 TL’lik brüt artışın 1 Ocak’tan itibaren asgari ücrete de yansıtılması gerektiğinin de altını çizdi.

Baremler arasında oluşan uçurumun maaşlara yüzdelik olarak yansıtılarak kapanmasının mümkün olmadığını kaydeden Seyis, “Hatta ‘piramit sistemi’ dediğimiz, alt baremlere daha yüksek, üste çıktıkça azalan bir artışın yansıyacağı bir sistem daha doğru olurdu” ifadelerini kullandı.

2011 yılı öncesi işe başlayanlar ile sonrasında işe başlayanlar arasında oluşan maaş farkının giderilmesi amacıyla hayat pahalılığının maaşlara eşit dağıtılması yönünde yeni bir düzenlemeye gidildi. Buna göre, ‘Göç Yasası’ olarak bilinen yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, yani 2011 yılı sonrasında istidam edilenlere 111,80 TL ile 124,13 TL arasında net artış yapılırken, 2011 yılı öncesinde istihdam edilenlere 77,73 TL ile 83,48 TL arasında net artış yapıldı.

“Piramit sistemi daha doğru olurdu”

Kamuda maaş artışı uygulamasında gidilen yeni düzenlemenin olumlu olduğunu kaydeden DEV-İŞ Başkanı Mehmet Seyis, baremler arasında oluşan uçuruma dikkat çekerek, “Üst baremler ile alt baremler arasında oluşan uçurumun, HP’nin maaşlara eskisi gibi yüzdelik olarak yansıtılması ile kapanması mümkün değil. Bu anlamda uygulama doğru, hatta ‘piramit sistemi’ dediğimiz, alt baremlere daha yüksek, üste çıktıkça azalan bir artışın yansıyacağı bir sistem daha doğru olurdu” şeklinde konuştu.

“Göç Yasası’ndaki barem tablolarını kabul etmiyoruz”

Yeni uygulamanın 1-2 yıl sürdürülmesi halinde maaşlar arasındaki uçurumun küçülebileceğini ifade eden Seyis, yapılan yeni maaş düzenlemesini kabul etmelerinin Göç Yasası’ndaki barem tablolarını kabul ettikleri anlamına gelmediğini vurguladı. Seyis, Göç Yasası’nın tamamen ortadan kalkması gerektiğinin altını çizdi.

Kamuda en alt bareme 130 TL brüt artış yapıldığı bilgisini veren Seyis, “Talebimiz, 1 Ocak itibarı ile bu oranın asgari ücrete de yansıtılmasıdır” dedi.

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.