1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ASGARİ ÜCRETLE, ASGARİ BAYRAM!
ASGARİ ÜCRETLE, ASGARİ BAYRAM!

ASGARİ ÜCRETLE, ASGARİ BAYRAM!

Vatandaş kara kara düşünmeye başladı!

A+A-

Eniz Orakcıoğlu

Ramazan’ın bereketi bayramda sofralara yansırken, geçim zorluğu ve ekonomik sıkıntılar sofraların zenginliğine darbe vurdu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısı sonrası 104 TL zam alan asgari ücret, vatandaşı zor duruma soktu. Bin 834 TL sınırında kalan asgari ücretle geçinmekte zorlanan vatandaşlar, bir bayram gününde 200 TL’ye donatılan masayı kurmakta güçlük çekiyor. İsim vermekten kaçınarak Yeni Bakış’a değerlendirmede bulunan vatandaşlar, geçim güçlüğüne dikkat çekerek, aldıkları asgari ücretle temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamamaktan dert yandı.

Sofrada temel gıda 37 TL

Yeni Bakış’ın marketlerdeki en uygun ürünleri baz alarak yaptığı araştırmaya göre, her bayram gelenek haline gelen ve sofraların olmazsa olmazları içinde yer alan içecekler ve temel gıda ekmek fiyatlarına bakılacak olursa 1,5 litre su 2,00 TL, 1 litre meyve suyu 4,00 TL, 2 buçuk litre kola 3,75 TL, 1100 gr. yoğurt 7,50 TL ve ekmek 1,25 TL’den satılırken bunların hepsini sofrada bulundurmak isteyenlerin 18,50 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. 10 kişilik bir bayram sofrası kurulduğunda, bu malzemelerin birer tane ile sınırlı kalmayacağı düşünüldüğünde 2’şer tane hesabından cepten çıkacak paranın en az 37 TL olduğunu varsayabiliriz.

3 çeşit ana yemek: 115 TL

Temel sofra giderlerinin yanı sıra, bayram akşamlarında dost ve akrabalarımızla bir araya geldiğimiz geleneksel sofralarımızda, hoş sohbetler eşliğinde yenecek olan yemeklerin de bütçeyi zorlayacağı görülüyor. Tavuğun kilosunun 10.34, yemeklik kuzunun kilosu 42,90, pirzolanın kilosu 46,00 TL ve kıymanın kilosunun da 22,00 TL olduğu kasap reyonlarından alışveriş yapmak da asgari ücretliler için lükse giriyor. Örneğin 10 kişilik yemek hazırlayacak olan bir kişi, patates kebabını fırına koymaya kalkarsa en azından 2 tavuk ve 1 kilo patatesi gözden çıkarmalı ki bu da 25 TL civarında bir harcama gerektiriyor. Tabi bunun yanında kullanılacak soğan, tuz, salça ve yağda hesaba katılınca bu rakam 40 TL’yi buluyor. Geleneklerimize göre tek yemeğin asla sunulmadığı sofralarımızda sadece patates kebabı ile iş bitmiyor, 2’nci hata 3’üncü ana yemek de her zaman sofralarda yerini alıyor. Seçenekler arasında geleneksel yemeklerimizden molehiya veya fırında makarnanın da olduğunu düşünürsek, kilosu 22,00 olan kıyma ve kilosu 43,00 TL et ile birlikte kullanılacak makarna, soğan, yağ, tuz, salça, maydanoz ve diğer ürünlerin de toplam tutarıyla beraber 90 TL civarın da harcama yapmamız gerekiyor. Kısaca 3 çeşit ana yemek yapmak isteyen bir kişi 115 TL’yi gözden çıkarmalı.

Mangal yakmak 225 TL

Bayramlarda gelenek haline gelen zevklerden birisi de yakılan mangal keyfi…Birçok aile toplanarak mangal yakarak yeme, içme keyfinde hoş sohbet yaptıkları bilinir. Yukarda çıkardığımız yemek listesini bir yana bırakırsak ve ya ben bu bayram yemek çeşitleri değil de mangal keyfi yapacağım diyorsanız 2 kilo pirzola, 2 kilo şişlik ve 2 tavukla da günü kurtarabilirsiniz. Fakat yine fiyatlar cep yakacaktır, hele ki asgari ücretle geçinen bir aileyi de bir hayli zorlayacaktır. 3 çeşit yemek 115 TL’ye mal olurken, mangal yakmak ve pişirmek 225 TL civarında bir para yapıyor.

Salata 10 TL

Tabi ki bayramda yenecek yemeklerin yanında salata olmazsa olmaz, değişik sebzelerle renklendirilebilecek bu lezzet de salatalık, domates, marul, sarma, soğan gibi sebzelerle hazırlanan bir salata için cepten 10 TL gibi minimum bir para çıkarmanız gerekir.

Meyve 25 TL

Bayram sofrası geleneğimizin ana yemek ve temel gıdalarla bitmediği herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bunun yanında tatlısı, meyvesi ve mezeleri de sofralarda yerini alıyor. Tabi ki yemekten sonra yenilen meyve fiyatları da kilo bazında marketlerin manav reyonlarında şu şekilde yer alıyor; 3 kilo kavun; 4,20, 3 kilo karpuz; 4,05, muz; 4,00, elma; 6,25, armut; 6,25. Eğer sofranızda birkaç çeşit meyve olsun istiyorsanız 25 TL’yi gözden çıkarmanız şart.

1 günde 200 TL harcamak zor

Kısacası bu bayram geleneklerinden çok kişi fedakârlık edeceğe benziyor. En uygunundan hesapladığımız temel gıda 37, ana yemek 115, salata 10 TL, meyve 25 TL’lik fiyatların yanında sofralarda bulunan birçok gıdanın fiyatını da bu hesaba kattığımızda 200 TL civarında bir para cebimizden uçup gidiyor. Asgari ücret kapsamında aylık bin 834 TL maaş alan bir kişinin bir günlük bir bayram geleneği için 200 TL harcaması, aylık ev kirası, elektrik, su, telefon, akaryakıt gibi diğer masraflarla birleştirildiğinde o ay geçinmek imkânsız oluyor.

Yeni Bakış

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.